Reklama

Reklama

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami brutálnej občianskej vojny v Sudáne, ktorá sa začala v r. 1983. Po vražednom vojenskom útoku na dedinu v Južnom Sudáne sa zachránilo len šesť detí. Najstarší z nich, Theo, musí na seba prevziať bremeno vodcu a zaviesť deti, vrátane svojej sestry Abital, do bezpečia. Prekonali stovky míľ naprieč Afrikou, prešli cez tri nehostinné krajiny, bez vody a jedla, aby sa dostali do utečeneckého tábora v Keni - do  Kakumy. No čas plynul a nádej na lepší život pomaly bledla. Až po trinástich rokoch dostali novú možnosť opustiť tabor a usídliť sa v Amerike. V Kansase sa stretnú s Carrie Davisovou (Reese Witherspoonová) , ktorá im pomôže nielen začať život v nových podmienkach, ale otvorí im aj svoj domov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (194)

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Zdálo se to poněkud uhlazené, lehké, "sluníčkové" (včetně stovky mil dlouhého pochodu ze Súdánu do Keni, lemovaného vyčerpáním, hladem, vojáky a mrtvými, stejně jako náhlého závěru s onou "dobrou lží"), dokázalo to však v několika momentech tnout do živého. Obzvlášť při vědomí inspirace skutečnými osudy. Jinak adaptaci (asimilaci) tří imigrantů (azylantů - zde vděčných, pokorných, pracovitých) z naprosto odlišné kultury a poměrů (z východní Afriky do konzumních USA) málokerý film zobrazil citlivěji, lidštěji a reálněji. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Dávno som nevidel film, ktorý by tak čisto, silno a bez sentimentu obhajoval rodinné hodnoty. A zároveň tak inteligentne, citilovo a s vtipom konfrontoval dve diametrálne odlišné kultúry. Dvojica scénok, kedy v púšti blúdiaci domorodci zapichnú do zeme dutú slamku, aby sa napili podzemnej vody, a o niekoľko rokov neskôr intuitívne zapichnú umelú slamku do MacDonald's kelímku, aby sa napili Coly, je TOP. Výborne napísané, zahrané i zrežírované. Bol som dojatý. Witherspoon predáva film plagátom, ale vo filme sa objaví až po polhodine. Hlavnú rolu tu má skupinka sudáncov, z ktorých minimálne 'ona' ani nie je herečka (čo nie je poznať). Produkčne pod záštitou Briana Grazera a Rona Howarda. [San Diego Film Festival] ()

Reklama

DEXTER099 

všetky recenzie používateľa

Vždycky mě překvapí,že po čase sledování filmu už mam pocit,že vše je takové stejné nic co by člověka zaujmulo natolik,aby dal hned pět hvězd a opravdu se odpoutal od reality a prožil příběh hrdinu z daného snímku a hle jedno takové milé překvapení je zde a má název Good Lie.Příběh o uprchlících z války zmítaného Sudánu v 80. letech a jejich bojem a cestou za přežitím kde ztratí i některé nejbližší a jejich víru v cestu do vysněné Ameriky kde pak ,ale zjistí,že vše není tak dokonalé a svět v podání západní civilizace nebo spíš jak si rádi říkají všichni tyto státy ´´vyspělé´´ je zcela odlišný od jejich pohledu ať už k přístupu k sama sobě,víře,rodině,jídla atd.Filmová perla,která snad některé přijme se zamyslet.Více ve filmu samotném.Za mě 90 % a pět hvězdy. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Mám pocit, že som videl dva filmy. Prvý o úteku a putovaní detí do utečeneckého tábora. Ten mohol byť samostatným filmom, so silným dramatickým nábojom a mohol končiť nástupom do lietadla. A druhým mohla byť čistá komédia o aklimatizácii ľudí z iného sveta, v ktorej by boli humorným spôsobom demonštrované všetky záludnosti, ktoré so sebou preskakovanie storočí, kultúr a kontinentov prináša. Keďže to tvorcovia napchali do jedného filmu, vznikla nesúrodá naivno-propagandistická zmeska, v ktorej si iba pozorný divák nájde letmé zmienky o problémoch imigrácie. Jedným z málo svetlých momentov je návrat Memera, aby pomáhal tam, kde je ho treba, teda v utečeneckom tábore. Pretože rozdiel medzi utečencami a azylantmi spočíva práve v tom, že utečenci sa po pominutí nebezpečenstva vracajú do rodnej krajiny. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Film je to vlastně celkem dobrý a ukazuje se, že ono i přestěhovat se do Ameriky s tím, že to bude země zaslíbená, je jedna velká lež. Co mi ale nesmírně vadilo, to je vypočítavost přidání charakteru, který hrála Reese. To je tak nesmírně klišovitá postava - žena, co je jí všechno jedno, ale až když pozná naprosto jiné lidi, uvědomí si, co dělala špatně - až je to prostě nepříjemné. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (8)

  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)
  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)

Reklama

Reklama