Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Katastrofický film o súboji s ničivou vlnou v nórskom fjorde, inšpirovaný skutočnými udalosťami. Skúsený geológ Kristian sa aj s rodinou chystá opustiť malebné mestečko Geiranger. Prístroje, umiestnené v jednom z horských masívov nad fjordom, zachytia znepokojujúce signály. V momente, keď sa spustia poplašné sirény, sa naplní Kristianove tá najhoršia nočná mora. On i jeho najbližší majú presne 10 minút, kým ich zasiahne obrovská vlna spôsobená zosuvom pôdy. Začína sa súboj s časom a živlami. Film Vlna prináša postupy klasických amerických katastrofických filmov do drsného severského prostredia. (Film Europe)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (163)

angel74 

všetky recenzie používateľa

Snímek Vlna vypráví na podkladě skutečných událostí příběh rodiny, která se snaží uniknout ze spárů mohutné tsunami vytvořené po sesuvu velké části horstva do Geirangerfjordu. Nejdřív jsem si užívala úchvatnou norskou přírodu, k níž mám citový vztah. V Geirangeru jsem totiž před pár lety trávila nějaký čas, takže katastrofický scénář do tohoto prostředí zasazený jsem doslova hltala plnými doušky. Pomalejší rozjezd filmu skvěle podpořil pečlivě budovanou tísnivou atmosféru, která dokonale gradovala při prchání obyvatelstva před rozbouřeným živlem. Následný boj o přežití byl natolik napínavý, že jsem místy ani nedýchala. Jen škoda až příliš šťastného závěru, kdyby to celé skončilo tak o pět minut dřív, přemýšlela bych o pěti hvězdičkách. (80%) ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Keď prižmúrim obe oči a odmyslím si tie nezmyselné, nelogické, nereálne klišé pasáže, musím z pohľadu dramatizácie pred Nórmi skloniť hlavu. Čo sa týka vizualizácie a efektov, sa divák dočká maximálne 2-3 záberov, nakoľko jadrom príbehu nie je samotná katastrofa, ale dianie po nej samotnej. Prežiť takýto okamih, ešte neznamená prežiť celú udalosť. Bez menších problémov sa to dalo pozrieť, aj keď podľa mňa bol "blábol" z poza oceánu o konci sveta z pred 3 rokov lepší "katastrofák". Bol totiž živší, a hlavne, na efekty jednoznačne bohatší. Pokiaľ by niekto rád spatril niečo podobné (no verím že lepšie) odporúčam ruský film - Metro. ()

Reklama

tatanapope 

všetky recenzie používateľa

Pro každého, kdo má rád přírodu a hlavně hory, je film od začátku lahoda pro oko a tuhle krásu krajiny, můžeme pozorovat prakticky po celou dobu filmu. Ke všemu to má dobrý spád i děj, který můžeme pojmout jako varování o tom, co se očekává a nezvratně blíží, a protože lidé filmy milují, dozví se, jak by se v takových situacích měli správně zachovat, co mi přijde jako relativně dobrý tah. Jednoduše spojili příjemné a užitečné v jedno a vznikl s toho tenhle povedený snímek. Ve filmu mi vadili jen 2 věci: průzračná voda po tragédii a oheň, který tam prostě neměl vůbec co dělat, ale když jsem nad tím hlouběji zauvažovala, že se to v podstatě jinak natočit nedalo. Děj pod hladinou bahnité vody a v noci v troskách v hotelu by byl pro nás neviditelný a tak jsem ochotná jim tyhle dva nesmysli odpustit. Viděno v rámci Zahraniční Výzva 2016 / Norsko ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Tak už si aj Nóri zmysleli, že si natočia vlastný katastrofický biják a dopadlo to ... no ako typický hollywoodsky letný biják, pri ktorom by bez tej nórštiny snáď ani nebolo poznať, že je z produkcie z iného kúta sveta. Každopádne po trikovej stránke (prekvapivo) výborné, dostatočne veľkolepé a scéna s ústrednou „vlnou“ rozhodne stojí za to. Wave/Bolgen dokáže byť správne napätý, emotívny aj strhujúci, akurát keby to všetko nebolo obalené do tých najväčších klišé z katastrofických filmov ktoré všetci dobre poznáme z Hollywoodskej produkcie. A tak tu diváka v úvode šestnásť krát film upozorní, že sa schyľuje ku katastrofe, občas sa vyskytnú až hlúpe zábery, keď aj syn musí v aute hrať na mobile hru, kde práve niečo spadne (aby už asi aj slepému a hluchému došlo, že tá hora FAKT spadne!) a neskôr to je typický apel na tie najotrepanejšie rodinné hodnoty a naťahovanie scén, kde niekto umiera a po desiatich minútach neúspešnej resuscitácie a potom čo to všetci vzdajú sa preberie, aby mohla byť rodina opäť pohromade. Byť to iba trochu odvážnejšie (čo som v prípade nórskej produkcie skutočne očakával) mohol si z toho divák v závere odnášať úplne iné pocity. Pritom by stačilo nechať iba pár ústredných postáv umrieť a celá skľučujúca atmosféra z katastrofy by nabrala iné rozmery. Takto by sa film chcel rovnať hollywoodskej produkcii, ale v porovnaní s ňou má oveľa menšie merítko katastrofy, takže to nie je férový boj a pritom by mu oveľa viac svedčalo keby sa občas vydal vlastnou cestou a nie kopíroval klišé z katastrofických filmov, ktoré tu sú snáď už od sedemdesiatich rokov. Ako katastrofická jednohobka síce fajn, dostatočne napätá, s parádnym vizuálom, ale nečakal som, že práve od Nórov nedostanem nič iné než „typický Hollywood“, keď iné ich filmy dokážu byť dostatočne svojské aspoň tou atmosférou. Vyskytujú sa tu síce momenty počas ktorých som mal chuť tomu napáliť štyri hviezdičky, ale bohužiaľ sa striedajú s momentmi počas ktorých klesal aj na tie dve, vrátane nemastného neslaného happy endu, takže vo výsledku „iba“ taký slušný priemer. CELKOVO: 3* (6/10) ()

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Nedokážu se přenést přes tu nudu na začátku. Třeba u Nic nás nerozdělí bylo super, že se šlo do akce o něco rychleji, se San Andreas v tomhle směru srovnávat nebudu. Ale akce je vážně slušně zvládnutá a zničené město na konci taky, dokonce ten film nepůsobí trapným dojmem, což často katastrofické filmy dovedou a má slušné herecké výkony. V žánru katastrof však není nijak objevný, možná jen místem, kde se odehrává a vyjde to hezky na průměr. Teď abych se bál i k Vltavě... ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (9)

  • Do prosince 2015 se v Norsku prodalo zhruba 800 000 lístků do kina, což je obdivuhodné číslo vzhledem k tomu, že v Norsku žije zhruba 5 milionů obyvatel. (Cheeker)
  • Kvôli scéne, v ktorej sa snaží zachrániť rodinu zo zatopeného hotela, trénoval hlavný predstaviteľ, Kristoffer Joner, s inštruktormi freedivingu zadržanie dychu pod vodou na tri minúty. (ambron)
  • Film je založen na situaci, která může nastat. Skalní masiv Åkerneset je v neustálém pohybu a sledují ho geologové. Jedna z trhlin se rozšiřuje o 15 centimetrů za rok. Na jaře roku 2013 byla zaznamenána prasklina, která se rozšiřovala o 0,2 až 0,4 milimetru za den. Pokud by došlo k sesuvu, vyvolal by vlnu tsunami vysokou několik desítek až stovek metrů, která by zasáhla několik měst a vesnic ve fjordu. (Cheeker)

Súvisiace novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (viac)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (viac)

Reklama

Reklama