Reklama

Reklama

Muž, ktorý zabil Dona Quijota

  • Česko Muž, který zabil Dona Quijota (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Toby (Adam Driver) býval idealistickým filmovým študentom. Jeho stvárnenie príbehu Dona Quijota, ktoré nakrútil v malebnej španielskej dedinke, malo obrovský úspech. Ale to bolo dávno. Z Tobyho sa stal arogantný a cynický režisér reklám. Peniaze a sláva ho zmenili na nepoznanie. A tak zatiaľ čo sa v Španielsku snaží dokončiť nakrúcanie novej reklamy, užíva si s Jacqui (Olga Kurylenko), manželkou svojho šéfa (Stellan Skarsgård). Keď mu tajomný Cigáň predá starú kópiu jeho študentského filmu, Toby sa rozhodne vyhľadať miesto, kde pred rokmi vytvoril svoj film. Zistí, že jeho dielo zanechalo na obyvateľov dedinky hrozný následok. Stretáva starého pomäteného výrobcu obuvi (Jonathan Pryce), ktorý sa domnieva, že je Don Quijot a Toby jeho Sancho Panza. Z počestnej Angelicy (Joana Ribeiro) je luxusnú prostitútka. Toby sa tak ocitne uväznený v bizarných fantáziách starého pána. Rozlíšiť realitu od fikcie sa mu darí čoraz menej. V priebehu svojich tragikomických a až surrealistických konfrontácií si Toby uvedomuje tragické dôsledky filmu, ktorý navždy zmenil nadeje a sny jednej malej dedinky. Môže Toby získať späť svoju ľudskosť? Môže Don Quijot prežiť svoje šialenstvo? (Magic Box)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (167)

H34D 

všetky recenzie používateľa

Nečekal jsem mnoho, ba dokonce nečekal jsem víc, než jemný dotyk bláznosvství Terryho Gilliama se špetkou nudy, která se občas do jeho filmů vkrádá, ale výsledek byl jiný. Don Quijote je i pro mě velmi sympatický příběh, byť jsem tu bichli samozřejmě nepřelouskal. Láska, kterou Terry Gilliam k příběhu Dona Quijota chová a pocta, kterou mu vzdává, je cítit téměř z každého záběru. Příběh je v nadsázce a jemném humoru vystavěn tak, aby dal vyniknout kontrastu mezi dobou moderní a dobou Dona Quijote. A to je skvělé, lehce inteligentní, nikoli však pozérské. Zábavné, humorné, ale ne zcela absurdní. Vsadím se, že spoustu, možná i většinu diváků nebude tato kompozice nijak hluboce oslovovat, ale to už je daň za nevšední umění. Za mě výtka pouze malinko protahovanému konci, jinak to na mě působilo jako příjemné pohlazení na duši. 8/10 ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Don Quijote no está muerto ni matado, Don Quijote vive - donkichotskou vášnivostí jsem posedlý už padesát let. Mám všechna česká a několik španělských vydání, ale zajímám se nejen o jeho "knižní" dobrodružství, ale i o jeho poutavou pouť v čase, od peripetií s druhým dílem, až po současnost. Romantické a idealistické představy, především německé provenience, jsou překonány a (podle mě) i vyvráceny také díky dvěma filmovým "přepisům" v posledním tuctu let. Albert Serra vytvořil film, který mi zcela konvenuje jak pojetím, tak především filosofickým východiskem (eufemisticky řečeno: starý muž na čundru). Terry Gilliam pouští svoji fantazii ještě dále, byť s výsledkem, který již není tak kompaktní ani přesvědčivý, byť metamorfóza jakéhosi bezvýznamného Tobyho v Dona Quijota se neminula cílem (již proto, že ji musel prodělat i Sancho Panza). - A propos, filmů o "starých mužích", kteří uvízli v osidlech každodennosti a chtějí se z nich vyprostit, byla v poslední době natočena celá řada. Don Quijote sobrevive. Pozn.: Poněkud nedůsledné bylo oslovování Dona Quijota: "Done!" Sancho Panzou. Pokud by ho neoslovil: "¡Señor Don Quijote!", tak by nejspíš o něj přerazil dřevec. ()

Reklama

Sawy 

všetky recenzie používateľa

Ukázkově přezrálý projekt, dotlačený do finální realizace spíše jako trucovitý akt zneuznalého génia. Gilliamův Don Quijote je především v první polovině leckdy podnětným, ke konci už ale především únavně redundantním ohledáváním donquijotského mýtu v jeho nekonečně rozmanitých variacích. Chápu, že se v tom Gilliam dost vidí, občas se mu dokonce podaří vytasit z rukávu momentku jako za svých nejlepších let (finální slavnost je jich plná). Bohužel mám pocit, že jeden z mých nejoblíbenějších režisérů už se ve svých fantaskních vizích a zmateních reality a fikce spíše ztrácí, než že by nad nimi měl autorskou kontrolu. Imaginarium jsem mu ještě sežral i s navijákem, Don Quijote jakýms takýms způsobem funguje spíš silou vůle a díky přesně vybraným hercům. Možná mělo zůstat spíše jen u legendy, která nikdy nevznikla. Takový příběh by Dona Quijota vystihoval paradoxně lépe než tento realizovaný mišmaš. 65 % ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Lehce nepřehledný, zato velice inteligentní film. Je z něj cítit hodně kumštu a až takové srdeční záležitosti. Variace na spoustu dnešních, aktuálních problémů, servírovaná způsobem, jakým to snad umí jen Terry Gilliam. Po čertech povedená věc, ve kterém exceluje spousta známých herců a pak hlavně ti dva hlavní, kteří navlékli tenhle starý příběh do hodně nového a dost neortodoxního kabátu, který Vás v zimě zahřeje a v létě ochladí. Takový pocit mám po režisérových filmech skoro vždycky a ani teď mě ani v nejmenším nezklamal. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Mám trošku pocit, že tento film sa snažil byť úplne všetko. Chcel byť komédiou, chcel byť silnou drámou a filmom, z ktorého si môže niekto na konci niečo odniesť. No môj dojem je, že film sám popravde nevedel, čím vlastne chcel byť. A tam sa dostávame na jadro môjho problému. "The Man Who Killed Don Quixote" je podľa mňa príliš komplikovaný, príliš prekombinovaný a ku koncu akosi jeho odkaz vôbec nepríde na úrodnú pôdu. Je tu pár dobrých postáv a musím priznať, že Jonathan Pryce je vynikajúci. Má všetko, čo by mal v tejto role mať a dal do toho celé svoje srdce. A verím mu to. A Adam Driver je podľa mňa tiež dobrý. Plus je skvelé vidieť jeho vývoj ako postavy. Joana Ribeiro je okey. A je sympatická. To musím uznať. No potom sú tu aj zloduchovia filmu. Alebo možno ani nie tak zloduchovia... ako skôr hajzli a hovadá. Ťažko to pomenovať. No podľa mňa sú maximálne otravní a ich povahy sú miestami neznesiteľné. Olga Kurylenko je miestami fakt moc. Hlavne pri konci. A posledných pár minút filmu to posúva do úplne nového levelu. Neviem čo si mám o tom myslieť, no dáva to pre mňa viac otáznikov, než som reálne od filmu chcel. Takže nemôžem film pochváliť. Vyzerá celkom dobre, zo začiatku som sa bavil, postupne to zo mňa opadlo a ku koncu už som bol unavený a zmätený. Možno tento film mal ostať nakoniec nenatočený. Lebo výsledok je podľa mňa skôr sklamanie. Hodnotenie: C ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (11)

  • Ve chvíli, kdy mladý Don Quijot (Adam Driver) padá z koně v paláci, padá na záda. Když se ale probudí, má odřené čelo. (Sayko)
  • Poprvé začalo natáčení Dona Quijota v roce 2000, ale nakonec trvalo jen šest těžkých dní. V tomto natáčecím týdnu ve španělském Las Bardenas přišly bleskové povodně a přelety stíhaček způsobovaly takový hluk, že nebylo možné natáčet. [Zdroj: tvguru.cz] (ČSFD)

Súvisiace novinky

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (viac)

Co dalšího plánuje Terry Gilliam?

Co dalšího plánuje Terry Gilliam?

04.07.2018

Režisér Terry Gilliam (12 opic, Brazil) má se svými filmy obří smůlu. Jeho vysněný Muž, který zabil Dona Quijota ale zdá se přece jen dorazí do širší distribuce, a to ještě před koncem roku. Slavný… (viac)

Filmové hvězdy ve Varech

Filmové hvězdy ve Varech

19.06.2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary startuje již 29. června a pořadatelé nyní konečně odhalili seznam zahraničních osobností, které se na nadcházejícím festivalu ukážou. Mezi ta… (viac)

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

05.06.2017

17 let! Tak dlouho se Terry Gilliam snažil natočit svůj vysněný projekt, adaptaci slavného románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Film se kdysi dostal před kamery s Johnnym Deppem a Jeanem… (viac)

Reklama

Reklama