Reklama

Reklama

KLDR 2012 - Krátká exkurze do totality

všetky plagáty
Česko, 2012, 84 min

Obsahy(1)

Amatérsky dokumentárny film o ceste českých výletníkov do Severnej Kórey a Číny. (GTS_PUNK)

Recenzie (4)

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Takže asi takto - približne 50 minút je o KLDR a 35 minút je o Číne. Na časť o KLDR sa pozeralo lepšie, lebo bola komplexnejšia a zaujala ma. Posledných asi 30 minút prechádzali čínske historicke stavby a ku koncu ma to dosť nudilo a čakal som na koniec. Od počiatku je mizerny komentár a miestami ani nebolo rozumieť čo komentuje. Ta pani čo to komentovala bola trošku arogantná, akoby prišla z pupku sveta. Snaď chcela určovať úroveň a spokojnosť obyvatelov od výšky HDP, čo je nezmysel. U nás je podstatne vyžšie HDP ako v KLDR, ale kolko putuje do vrecka zahraničných zamestnávatelov a ešte aj tie daňove prázdniny. V KLDR maju hromadu pamätníkov na kórejsku vojnu a Kimovcov, ale to neznamená, že su trafeni. U nás je zase v každom zapadákove vyčačkaný kostol s drahými sochami a nezpočet miestnych chudákov bez práce či domova. Ešte ku tomu HDP. Ta štatistika na kolkatom miete je KLDR v HDP je len odhad vycucaný z prsta. Žiadne údaje k tomu neexistujú, proste nič oficiálne len domnenky. Každopádne je hromada krajín ako Somálsko, Sirra Leone, Mongolsko, Rwanda, Niger, atď., kde viac ako polovička ľudí nema prácu a chodi bosá, nemaju prístup k pitnej vode a pritom sú to bohaté krajiny na nerastné suroviny a ešte som nevidel ani jeden dokument o ních. Prečo? Lebo na ních si západne mocnosti buduju životnú úroveň! Prečo nie je tolko dokumentov o Kongu a v TV novinách som nepočul ani zmienku? Lebo je tam občianská vojna a amíci+EU ích zásobuju zbraňami za nerastné bohatstvo. Samozrejme média o tom pomlčia. 10 milionov obetí za 20 rokov nie je dosť na reportáž v TV? Pri tom o KLDR každu chvíľu niečo melu, aj keď si údajny diktátor Kim uprdne. Niekto ma enormný záujem, aby sa dookola omielalo o KLDR kadečo, aj to čo nie je pravda. Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou! Ako čítam po nete a počúvam názory, už to bolo omielané minimálne tisickrát. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Beriem to ako amatérsky dokument, proste z výletu, plný takých informácií, ktoré vám ani mnohé profesionálne dokumenty nedávajú, aj so zlou kvalitou zvuku, s častým strihom, či sťažovaním sa na subjektívne problémy, no skvelo výpovedným o KĽDR. Vnímanie krajiny cudzincami, či domácimi, problémy, čiastočne dobré stránky, no najmä tie zlé, to z toho podľa mňa vyčítate sami ako sa vraví. Človek sa nad tou krajinou nestačí čudovať, mnohé mi tu však chýbalo, preto ani toto nepovažujem za extra dobré dielo. ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Považovať dielo akejsi pre diváka neznámej českej výletníčky do Severnej Kórey a Číny za dokumentárny film asi nie je úplne namieste. Napriek tomu však o tomto približne hodinu a pol trvajúcom výtvore možno hovoriť ako o lepšom domácom videu, v ktorom pani autorka spoza kamery komentuje zábery a dianie počas výletov na jednotlivé miesta. Mix subjektívno-objektívneho komentáru dopĺňa v porovnaní s profesionálnymi filmami surová kamera s rovnako surovým strihom. Vzhľadom na to, že nejde o dokument v pravom slova zmysle, asi nie je úplne vhodné hodnotiť dielo ako profesionálnu produkciu. Koniec koncov, s počinom panej to nie je najhoršie, predovšetkým čo sa obsahovej stránky týka. Ako v Severnej Kórei, tak aj v Číne zaznamenáva viacero pozoruhodných miest a skutočností, ktoré diváka dokážu zaujať. KLDR 2012 - Krátká exkurze do totality však v žiadnom prípade nedokáže prekročiť svoj tieň, a teda to, že nepredstavuje nič viac, než len domáce video z výletu do izolovanej krajiny a do krajiny, ktorá v porovnaní s ňou pôsobí ako najslobodnejšia na svete. Pani sa so svojím cestovateľským zážitkom na celý život rozhodla takýmto spôsobom podeliť so svetom. ()

Reklama

Reklama