Reklama

Reklama

Slavnostní vysvěcení mostu císaře Františka I.

  • Rakúsko-Uhorsko Slavnostní vysvěcení mostu Františka I. (viac)
Dokumentárny / Krátkometrážny
Rakúsko-Uhorsko, 1901, 1 min

Obsahy(1)

Slávnostné vysvätenie a prechádzka hostí po novom moste cisára Františka I. (GTS_PUNK)

Recenzie (5)

sator 

všetky recenzie používateľa

Slavnostní vysvěcení Most císaře Františka I. byl druhý pražský most přes Vltavu. Most v letech 1841–1898 spojoval Národní třídu přes Střelecký ostrov s Újezdem a Malou Stranou. V letech 1898–1901 byl nahrazen novým kamenným mostem a v roce 1919 se jméno stavby změnilo na most Legií. ()

Reklama

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Do veľkej miery poškodený záznam z vysvätenia mostu cisára Františka I. z roku 1901, pod ktorým je autorsky podpísaný "otec" českého filmu Jan Kříženecký. Tak ako pri značnej časti Kříženeckého tvorby, tak aj v tomto prípade je hodnota diela predovšetkým historická. Z filmového hľadiska ako takého na ňom totiž niet veľmi čo obdivovať. A to nielen pre nízku kvalitu zachovaného materiálu. Ako možno v tomto krátkom filme ťažko, ale predsa vidieť, hlavnú obsahovú náplň predstavuje zachytenie nie príliš zaujímavého sprievodu pánov v cylindroch, medzi ktorými sa údajne kdesi mihne aj panovník František Jozef I. Slavnostní vysvěcení mostu císaře Františka I. má historickú hodnotu, ale vzhľadom na kvalitu - fyzického filmu aj jeho obsahu - nemožno hovoriť o dvakrát vydarenom diele. V rámci Kříženeckého tvorby možno nájsť aj oveľa kvalitnejšie kúsky. ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Materiál je dost poškozen, což se projevuje i na samotném dokumentárním šotu, dnes leda tak do zpráv, kdy dokonce Kříženecký ani pořádně nenatočil toho císaře, protože prostě stojí s kamerou blbě a daleko. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Ten materiál je opravdu dost poškozený, a to i přes to, že se to v NFA snažily zachránit jak jen mohli. Nicméně je to další zajímavý kus naší historie natočený Kříženeckým, bohužel ne zrovna s nejlepším záběrem. 2* ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (3)

  • Most císaře Františka I. byl druhý pražský most přes Vltavu. Most v letech 1841–1898 spojoval Národní třídu přes Střelecký ostrov s Újezdem a Malou Stranou. V letech 1898–1901 byl nahrazen novým kamenným mostem a v roce 1919 se jméno stavby změnilo na most Legií. (sator)
  • Událost se odehrála 14. června 1901. (sator)

Reklama

Reklama