Reklama

Reklama

Slavnost otevření nového Čechova mostu

  • Rakúsko-Uhorsko Slavnostní otevření Čechova mostu
Dokumentárny / Krátkometrážny
Rakúsko-Uhorsko, 1908, 2 min

Obsahy(1)

Po prečítaní prejavov kráča slávnostná skupina po novootvorenom moste Svatopluka Čecha smerom k Letnej. Nasleduje opačný záber z pravej strany Vltavy a spoločnosť sa vracia od letenskej strany späť. (GTS_PUNK)

Recenzie (3)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Krátkometrážny počin Jana Kříženeckého v tomto prípade štýlom takmer koketuje so zábermi, ktoré sa o niekoľko desaťročí budú objavovať v rôznych spravodajských týždenníkoch. Autor-režisér na ploche kratšej ako dve minúty zachytáva otvorenie Čechovho mostu v Prahe, pričom vo filme si všíma najmä miestnu honorabilitu, ktorá sa po moste prejde tam a späť. Mnoho zaujímavého toho v tomto prípade snímka neponúka. Okrem ctihodných pánov v cylindroch sa na záberoch, ktoré sú najmä v druhej polovici dosť roztrasené a horšej kvality, mihne napríklad aj fotograf so svojím aparátom. Slavnost otevření nového Čechova mostu je z filmárskeho hľadiska slabším dielom, ktoré však nedostatky kompenzuje cennosťou dobových záberov. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Tieto Kříženeckého diela majú mnohé rovnaký problém s nekvalitou obrazu, so slabosťou u formálnych hľadísk, no zároveň ako u priekopníka mu za mnohé vďačíme, že tu vôbec niečo máme a to platilo aj u tohto diela. ()

Reklama

honajz 

všetky recenzie používateľa

Opět konečně dobře postavená kamera a kompozice obrazu, i když jde stále o statický výjev. Zajímavá polorotunda v pozadí, která je dnes tuším přestěhovaná, první autodrožky a v pozadí ke konci asi cosi jako tramvaj. Opět převažuje historické hledisko, co se zajímavosti snímku týče. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (1)

  • Čechov most stavali v rokoch 1905 až 1908. Dokončený most bol do užívania odovzdaný 6. júna 1908. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama