Reklama

Reklama

Vôľa žiť

  • Slovensko Chce sa mi žiť (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (97)

Lucjen 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých príbehov, ktorý vám pripomenie, aké máte šťastie, že žijete práve ten svoj život, že možnosť vyjadriť sa a rozhodnúť za seba samého vôbec nie je samozrejmosťou. Pieprzyca balansuje na hrane depresívnej atmosféry a absolútnej eufórie. Zúfalstvo strieda šťastie a naopak. Mateusz rieši aj úplne všedné súčasti života (teda preňho rozhodne nie všedné) a prevedie vás jeho hodnotením ženských častí tela, na ktoré má často ten najlepší výhľad. A že je celkom náročný, asi by som uňho dostala mínusové číslo. Dawid Ogrodnik dostal ťažkú úlohu a zahral ju... ani na to nemám slová, až príliš dobre. Piatu hviezdičku nedávam iba preto, že stopáž mohla byť o kus kratšia, pár scén ku koncu mi prišlo zbytočných, no to možno preto, že ma zhýčkal fascinujúci úvod. O tom, ako naozaj sa cítia ľudia so zdravotným postihnutím sa môžme iba dohadovať, no o tom, že nie sú rastliny a či túžia po živote rozhodne nie. Možno po ňom túžia ešte väčšmi. A možno ho dokonca žijú intenzívnejšie... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Kombinácia Mojej ľavej nohy a Okna do dvora predovšetkým v prvej polovici, Skafandra a motýľa a Času prebúdzania v tej druhej, a Seidlovho Milovníka poprsia po celý čas. Ak by snímka vznikla v britskej či francúzskej produkcii, prípadne v koprodukcii s Poľskom a v hlavnej úlohe by bol niekto aspoň trochu známy, nominácia na Oscara za herca v hlavnej úlohe by bola istá. Je teda veľká škoda, že k tomu nedošlo, aj napriek festivalovým úspechom. Keď si výkon Dawida Ogrodnika porovnáme s niektorými skutočne ocenenými hercami, až to bolí u srdca. Hláška "Ja nie som rastlina" patrí k najdojímavejším momentom filmovej histórie, bez akéhokoľvek preháňania. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Mimoriadne pôsobivý film. Príbehovo i herecky. Film o živote, ktorý nepoznáme a nechceli by sme žiť ani nič o niekoľko úrovní lepšie. Veľmi ťažko sa hľadá vnútorný svet takto postihnutého človeka. Väčšina ľudí to odľahčí poznámkami typu: "Aj môj pes slintá, keď mu nesiem potravu." Okrem vzťahových a inštitucionálnych problémov, ktoré sú obsiahle a nejednoznačné, chcem oceniť výkon oboch hercov, ktorí postavu Mateusza stvárňovali. To boli výkony, pri ktorých bledne aj spomienka na Rain Mana. A aj keď som vo filme registroval niektoré nedostatky, nemali na môj celkový dojem väčší účinok, ako jednu hviezdičku. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Nádherný film! Těžko se hledají nějaká další slova. Poláci mě opět překvapili příběhem ze života, který není depresivní, přestože se opírá o dost těžký příběh. Dawid Ogrodnik postiženého Mateusze zahrál tak, že tak úžasný výkon jsem hodně dlouho neviděl. Celý ten příběh opírající se o skutečnou událost Vás pak uzemní úplně závěrečnou scénou, která je až v titulcích. V tu chvíli si uvědomíte jak moc opravdový a realistický tenhle film je. Život je úžasný nemůže lépe vystihovat název tohoto filmu. ()

Niles 

všetky recenzie používateľa

Až pri záverečných titulkoch som uveril, že Dawid Ogrodnik je v skutočnosti úplne zdravý. To s akými neuveriteľnými detailmi zahral postihnutého je obdivuhodné. Opäť jeden z tých silných filmov, pri ktorých si uvedomíme, že môžeme byť vďační za to čo máme a že nemá zmysel trápiť sa hlúposťami, ktoré za to nestoja. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

  • Snímek je inspirován skutečnými událostmi. (majky19)

Reklama

Reklama