Reklama

Reklama

Osmý smysl

(festivalový názov) (seriál)
  • USA Sense8
Trailer
Dráma / Mysteriózny / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 24 h 57 min (Minutáž: 46–152 min)

Hrajú:

Terrence Mann, Du-na Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Aml Ameen, Eréndira Ibarra (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(24)

Napínavý seriál od tvůrců filmu Matrix a seriálu Babylon 5 vypráví o osmi lidech, kteří dokáží navzájem telepaticky prožívat svůj život. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (26)

Osmý smysl (2015) 

Sense7mld. O tom to celé bolo. ()

Série 1 (2015) (S01) 

Wachowski prišli s možno nie úplne naoriginálnejším nápadom, ale stále dostatočne zaujímavým na to, aby si našlo svoje početné a zároveň náročné publikum. Niektoré veci v tomto fikčnom svete po prvej sérii stále nechápem, ale na druhú stranu absolútne porozumenie fyzikálnym zákonom bytia senzibilov v našom svete nie je takmer vôbec potrebné a asi sa podrobnejšieho vysvetlenia ani nedočkáme. Pre niekoho možno ide o "slniečkársku" agendu a seriál zruší po prvom dieli, mne sa naopak akási ústredná myšlienka "we are one" pozdáva a nemyslím, že by bola vtĺkaná divákovi do hlavy veľkým kladivom. Ide zrejme o veľmi osobný projekt a je na obrazovke vidieť, že jednotlivé diely nakrúcali renomovaní filmoví režiséri. Na druhú sériu sa veľmi teším. ()

Limbic Resonance (2015) (S01E01) 

Tak nám Wachovskis predstavujú v tejto hodinovej expozícii všetky dôležité postavy. Niektoré viac, niektoré menej. A neprezrádzajú príliš veľa, aby sme ostali v napätí, čo nového sa o nich ešte dozvieme a ako sa budú prepájať ich príbehy. Akýmsi styčným bodom a ústredným tajomstvom je istá sebevražda jednej krásnej ženy. Niektoré osudy sa zdajú byť zaujímavejšie, než tie ostatné, ale to sa môže v priebehu série meniť, takže uvidíme, pre začiatok dobré... ()

I Am Also a We (2015) (S01E02) 

Wachovskis pomaly odkrývajú to, čo majú postavy spoločné. Problémy s vlastnou identitou, so skrývaním vlastných tajomstiev a citov a s tým spojené konfliktné vzťahy s rodinou alebo okolím, prípadne obojím naraz. Robia to nenútene, prirodzene a koho seriál po tomto dieli chytil, mal by udržať jeho pozornosť. Aspoň v to vo svojom prípade dúfam. Na záver dôjde aj k nejakej tej akcii, zrejme kvôli dramaturgii, ale osobne sa kľudne bez akcie v tomto seriáli zaobídem. ()

Smart Money's on the Skinny Bitch (2015) (S01E03) 

V treťom dieli sme už dostatočne v obraze na to, aby dej mohol byť dynamickejší a veruže aj je. Finále je skvostne vymyslené a aj nakrútené, snáď sa mu ešte nejaký záver ľubovoľnej epizódy prvej série priblíži, respektíve ho prekoná. No a názov busu hochov z Nairobi Van Damme dostane v závere vtipný význam, snáď mal z tejto epizódy radosť aj samotný belgický herec...pardon, bojovník. ()

What's Going On? (2015) (S01E04) 

Réžie sa ujíma Tom Tykwer a popravde žiadnu zmenu ani nebadať. Toto autorské trio to už má spolu odskúšané od Atlasu mrakov a skvele spolupracujú. Možno až v tomto dieli cítiť tú skutočnú silu previazanosti jednotlivých postáv, čo sa prejaví najmä v závere, kde je tá pomoc doslova hmatateľná a ide tu takmer až o život. Úroveň seriálu je zatiaľ veľmi konštantná, osobne ale dúfam, že smerom k záveru série pôjde kvalita ešte vyššie. Som rád, že poriadny priestor dostala aj kórejská línia, možno aj preto, že totožná herečka a jej dejová línia v Lost ma taktiež veľmi bavili. ()

Art Is Like Religion (2015) (S01E05) 

Wachovskis si tentokrát zobrali k výpomoci ďalšieho svojho obľúbenca, pre ktorého raz napísali scenár. A funguje to rovnako dobre, ako pri Tykwerovi. Paralelné montáže sú v S8 nakrútené dokonale, len trošku mrzí, že ide viac menej o variáciu stále na to isté. V tomto smere však pomáha, že postavy si stále viac uvedomujú čo sa deje, ale stále mám dojem, že sú predsa len trochu prihoretí a už dávno by mali razantnejšie riešiť stavy svojich myslí, v tomto prípade realitu. Celkovo zase spokojnosť, záverečná scéna je skvelý cliffhanger. ()

Demons (2015) (S01E06) 

Tak tu to bolo dosť o posilňovaní a sexe. Ale práve ten poslúžil ako prvý skutočný moment, kedy sme mali pocítiť tú spojitosť niektorých z vyvolených postáv v jednom celku. Najviac sa posunuli vpred línie v Soule a Nairobi, a možno vyvolávajú aj najviac očakávaní do budúcna. Sun sa na konci dozvie jednu zaujímavú informáciu, ktorá v divákovi vyvolá hneď zvedavé otázky. Čo to znamená tá budúcnosť? ()

W. W. N. Double D? (2015) (S01E07) 

Zďaleka najzaujímavejšia je v tejto epizóde dejová línia dvoch dievčat. Ukáže sa, že Nomina minulosť ako hackerky sa vždy môže hodiť. No a my sa vďaka nej dozvedáme niečo o tajomnom doktorovi a zisťujeme, že za celou vecou je zrejme viac, než sa na prvý pohľad zdá. A záver je tak prazvláštny, že sa nebudete môcť dočkať ďalšej časti. Dramaticky sa vyvinie aj línia v Berlíne, len tie romantické dialógy čerstvých zaľúbencov na linke Berlín - Bombaj to trochu brzdia. ()

We Will All Be Judged by the Courage of Our Hearts (2015) (S01E08) 

Dosť možno zatiaľ v mojich očiach najlepšia časť. Každopádne najdynamickejšia, pričom aj popri akcii sa dejové línie rútia celkom slušne vpred. Priaznivci Bullitovho prípadu si prídu na svoje, čaká nás naháňačka policajných áut s bicyklom a následne menším autom ulicami Frisca a ako obvykle aj veľké prekvapenie na záver. Dozvieme sa viac aj o tajomnej organizácii, na ktorú pri svojom pátraní narazila Nomi. Proste šlape to, dokonca aj romantická vsuvka amerického poliša a Islanďanky ma chytila za srdce. ()

Death Doesn't Let You Say Goodbye (2015) (S01E09) 

Začiatok priniesol opäť nejaké nové informácie, neskôr sa ale dej úplne zastavil a začalo sa nariekať a nariekať. Táto epizóda tak vyznela značne sentimentálne a keby namiesto fňukania nad vlastnou minulosťou a rozchodom postavy radšej konali, prospelo by im to, rovnako ako aj divákovi. Ale rozumiem, že W chceli podať niektoré informácie cez flashbacky a dovoliť nám načrieť aj do ubolených duší niektorých z ústrednej partie senzibilov. ()

What Is Human? (2015) (S01E10) 

Postavy prestali fňukať a hneď to vyzerá inak. ()

Just Turn the Wheel and the Future Changes (2015) (S01E11) 

Van motherfucking Damme to poriadne v Nairobi roztočil a pripravil najlepšiu akčnú sekvenciu celej sezóny seriálu. A je to aj preto, že sú v nej cítiť emócie a na pomoc príde aj partička senzibilných. Ako vždy, presne v ten správny moment. Gule do v ostatných dejových líniách dostalo už minule a pokračuje to tak naďalej. Tykwer s Wachovskými poriadne navnadili na finále, ktoré by podľa všetkého malo byť veľké a emocionálne zdrvujúce. ()

I Can't Leave Her (2015) (S01E12) 

Veľmi dobré zakonečenie celej série. Lepšie prostredie ako Island tvorcovia vybrať nemohli. Na plný počet nejdem ale kvôli tomu, že mi to celé až moc pripomínalo ľubovoľný diel Mission Impossible. Pri akcii v Nemecku som mal dojem, že Wachovskí sa trochu pozabudli a nadobudli dojem, že točia štvorku Matrixu a tak z Wolfganga je zrazu Neo, ktorého nemôže trafiť žiadna guľka, pretože skrátka žiadna gulka vo virtuálnom svete neexistuje. No a akcia na Islande prebieha až príliš hladko a aby dokázala viac vtiahnuť, kľudne mohol byť celý diel natiahnutý na celovečernú stopáž. Emócie ale fungujú na výbornú a tieto dve pripomienky nie sú vôbec myslené ako nejaká tvrdá kritika. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Druhá séria mala podľa môjho názoru ucelenejší priebeh, kvalitatívne bola vyrovnanejšia a dejovo nabitejšia a akčnejšia. Nepovažujem ju však v konečnom dôsledku za lepšiu než tú prvú, tam ma bavilo oboznamovanie sa s postavami a predstavovanie fungovania fikčného sveta, kde som ale viacerým veciam neporozumel. Niektoré dejové línie ma samozrejme bavili viac, než tie ostatné, ale to sa paradoxne menilo podľa toho, o čom konkrétne daný diel bol, nie podľa sympatií k postavám. Vyústenie celého seriálu stálo za to, ale nebolo tak odzbrojujúce ako som očakával, možno to chcelo predsa len ešte o jednu sériu naviac. ()

Who Am I? (2017) (S02E02) 

Parádna otváračka, interviewe(s) patrilo ka najlepším scénam doterajšieho priebehu a ako vždy, bola aj skvelo zostrihaná. Dej má tempo, vidno, že sa nevarí z vody, ale ide sa ďalej vo vyšľapaných kaľajách prvej série. Zzačína akýsi hon mačky s myšou, pričom nie je jasné, kto je mačka a kto myš, respektíve tieto pozície sa otáčajú, alebo ešte lepšie napísané, každý si myslí, že je tá mačka. ()

Obligate Mutualisms (2017) (S02E03) 

Táto pochvala ma napadla už pri predchádzajúcej epizóde, ale spomeniem ju až teraz. Tvorcom sa podarilo určitým spôsobom zmeniť atmosféru seriálu, ale s tým, že je stále jasné, že ide o Sense8. To je myslím veľmi chvályhodné a človek nemá pocit deja vu, ale zároveň je rád, že sa vrátil k svojiim hrdinom. Od plného počtu ma odradil ten kvázi senzibilný sex Wolfieho na návšteve u dôležitého človeka, proste mi to po chvíli začalo liezť na nervy. Niežeby som s ním nemenil... ()

Polyphony (2017) (S02E04) 

Epizóde dominuje montáž troch paralelných, akčnejšie ladených sekvencií. Protest v Indii, v Keni a naháňačka ulicami v San Franciscu. Dej ale nestagnuje, najmä v druhej polovici sa posúva vpred a na konci sa už nevieme dočkať, ako začne ďalší diel. Osobne ma ale špeciálne zaujal Sunin útek a následné stretnutie s istým starým známym...čo z toho bude, sa rád nechám prekvapiť. ()

Fear Never Fixed Anything (2017) (S02E05) 

Všetky dejové línie sa vyvíjajú, nič špeciálne ani akčnejšie sa v tomto dieli neodohrá, ale o nudu rozhodne nejde. Teda, samozrejme, ak istú e-death nepovažujeme za kľúčovú udalosť, ale následky tohto rozhodnutia, respektíve jeho výhody, sa asi ukážu až časom. Bohužiaľ sa na záver opäť vrátila What´s Up?, ktorú som vždy dosť neznášal, a ani v tejto techno verzii to nebolo bohviečo. ()

Isolated Above, Connected Below (2017) (S02E06) 

Wachowskis tento diel rozdelili na dve odlišné polovice. Prvá je čisto o "senses", ale aj o sexualite tento seriál je a v tomto prípade dve paralelne zostrihané sexuálne scény patria dvom heterosexuálnym párom. Lana si toto nakrúcanie evidentne užíva, a je treba povedať, že takáto soft erotika sem rozhodne patrí, aby sme seriál pochopili tak, ako bol zamýšľaný. Litov prejav na pride v Sao Paule bol zbytočne pateticky nakrútený, ale treba sa zamyslieť aj nad Van Damneho vnútornými dilemami, kým v skutočnosti je a či náhodou nie je jeho povinnosťou prijať veľkú zodpovednosť, ak môže zmeniť veci k lepšiemu. Oná inakosť a prijatie vlastnej identity rozhodne nie je v Sense8 položený iba do jednej polohy. Posun deja vpred nastáva v druhej polovici a dozvieme sa v nej viacero nových informácií. ()

Reklama

Reklama