Reklama

Reklama

Mária, kráľovná škótska

  • Česko Marie, královna skotská (viac)
Trailer 1

Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária vadila nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhú stranu obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (108)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Kvalitatívne ide skôr o dielo zapadajúce niekde ku Kráľovej priazni alebo Vojvodkyni, mňa ale Mária, kráľovna škótska predsa len upútala viac ako spomínané filmy a asi to bude aj návštevou kina. Obe herečky hrajú skutočne skvele, aspoň podľa môjho pozorovacieho talentu a ak niečo nešlape, tak je to kvôli scenáru, respektíve strihu, tam dochádza k celkom slušnej monotónnosti. Obe ženy musia bojovať o svoj názor v čisto mužskom svete a aj napriek tomu, že mu majú vládnuť, tak sa mu v konečnom dôsledku, nielen pre vlastné prežitie, podriaďujú. Ženy tak tu sú iba panovníčky alebo slúžky a celkom ma tento aspekt na filme zaujal. Potom aj také samozrejmosti, ako kostýmy, výprava, snímanie exteriérov, ale najmä interiéry gotických stavieb, tie dodali filmu výrazné plusové body a zaokrúhlenie smerom hore. No a asi patrím medzi malé percento chlapov, ktorým sa páči v civile viac Saoirse ako Margot, v Márii sa bude tá prvá páčiť viac ale úplne všetkým. ()

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Co začalo doháněním restů s Margot Robbie, nakonec skončilo obdivem Saoirse Ronan, jejíž oscarové filmy jsem poctivě nakoukával před udílením Oscarů, ale leckdy u nich dost trpěl. Mary Queen of Scots bylo nakonec nominováno jen na pár vedlejších cen a já u filmu trpěl jenom občas. Vlastně mě i překvapuje, že zde má film až takto nízké hodnocení, u mě je to klasická nenáročná sedmička, která bezpochyby zapadne (zapadla) mezi záplavou jiných a povedenějších historických kostýmních dramat a já jej patrně nikdy znovu neuvidím, ale na jedno zhlédnutí optimální a člověk se zase dozví něco málo nového z historického kontextu. Třeba, že se na anglickém dvoře nacházelo tolik minorit :) ...7/10 ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výprava spolu s kamerou boli výborné, to sa nedá uprieť. K samotnému životopisnému príbehu by síce boli nejaké pripomienky, no hlavný problém bol v spôsobe, akým sa prezentoval divákovi. Taký v dnešnej dobe typický ospalý štýl v pomalom tempe. Chápem, že týmto chcel dať autor filmu umeleckejšiu nálepku, avšak na to tu nebol uspôsobený obsah - priemerné a šedivé dialógy, bežné nerozvinuté myšlienky, žiaden charakteristický umelecký formát tak ako napr. u Lanthimosa.... Proste aj v tomto smere iba lepší priemer. 65/100 ()

Vxxx 

všetky recenzie používateľa

To byla tak hrozná nuda! Přehnané korektní, feministický žvást, který se tváří jakože je podle skutečné události? Letopočty na obrazovce lítají tak moc, že jsem sama nevěděla co je za rok, když jsem vyšla z kina. Herecky je to také dost přehnané a postavy jsou převážně dost nevýrazné. Poslední časový skok byl tak dementní, že tomu do teď nevěřím. Radši vám na konci ve dvou větách napíšou co se za posledních 25 let stalo, než aby to ve třech minutách ukázali. Na druhou stranu delší už ten film být nepotřeboval... Hm. Blah. Krásné kostýmy, a ty dvě hlavní holky byly super. Ale jinak bohužel. Zatím zklamání roku. Ale ještě není ani únor, tak uvidíme. 2* ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Saoirse Ronan bola skvela ako vzdy, ale ani ona nedokazala film "zachranit". To uz sa naozaj netocia dobre historicke filmy?!!! Toto bolo nudne, nedoveryhodne, skor taka maskarada na zaver ako vyvrcholenie filmu, bez emocii...velka skoda. Vadilo mi, ze film sa nepridrzal skutocnych udalosti v plnej miere. Vadilo mi, ze na kralovskom dvore v 16. storoci bolo zastupenie snad vsetkych ras, len preto, aby sa dodrzala urcita korektnost, avsak na ukor filmu, naozaj to kazi dojem z realnosti a posobi nedoveryhodne! Vadili mi fiktivne a nicim nepodlozene sexualne scenky. A este to, ze Mary na konci filmu nevyzera, ze by bola vo vazeni 19 rokov, ale skor 19 dni. To uz ju nemohli zamaskovat, aby vyzerala na 44? No slabe...a nehovoriac uz o tej drzosti, ze tieto dve kralovne sa tajne stretli...atd. Zmareny potencial. Vyber hereciek fajn, ale samotne spracovanie? Mohol to byt zaujimavy film... ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)
  • Saoirse Ronan se upsala k projektu, když jí bylo 18 let a trvalo celých 5 let, než se začalo natáčet. Už od začátku byla nadšená z toho, že bude hrát Marii Stuartovnu. Naplánovala si přibližně 6 měsíců volna a odcestovala do Skotska, kde se ponořila do historie jejího života a též se kvůli této roli naučila trochu francouzsky. (Michi88)

Súvisiace novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (viac)

Reklama

Reklama