Reklama

Reklama

Mária, kráľovná škótska

  • Česko Marie, královna skotská (viac)
Trailer 3

Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária vadila nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhú stranu obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 3

Recenzie (108)

Vxxx 

všetky recenzie používateľa

To byla tak hrozná nuda! Přehnané korektní, feministický žvást, který se tváří jakože je podle skutečné události? Letopočty na obrazovce lítají tak moc, že jsem sama nevěděla co je za rok, když jsem vyšla z kina. Herecky je to také dost přehnané a postavy jsou převážně dost nevýrazné. Poslední časový skok byl tak dementní, že tomu do teď nevěřím. Radši vám na konci ve dvou větách napíšou co se za posledních 25 let stalo, než aby to ve třech minutách ukázali. Na druhou stranu delší už ten film být nepotřeboval... Hm. Blah. Krásné kostýmy, a ty dvě hlavní holky byly super. Ale jinak bohužel. Zatím zklamání roku. Ale ještě není ani únor, tak uvidíme. 2* ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výprava spolu s kamerou boli výborné, to sa nedá uprieť. K samotnému životopisnému príbehu by síce boli nejaké pripomienky, no hlavný problém bol v spôsobe, akým sa prezentoval divákovi. Taký v dnešnej dobe typický ospalý štýl v pomalom tempe. Chápem, že týmto chcel dať autor filmu umeleckejšiu nálepku, avšak na to tu nebol uspôsobený obsah - priemerné a šedivé dialógy, bežné nerozvinuté myšlienky, žiaden charakteristický umelecký formát tak ako napr. u Lanthimosa.... Proste aj v tomto smere iba lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

alisa.upir odpad!

všetky recenzie používateľa

Nechápu, proč historický film z dějin UK, někdo používá na umělé plnění kvót natočených filmů, které se dostatečně věnují tématům inclusion a diversity. Totálně mě kvůli tomu ten film vůbec nebaví - černošská nobilita v 16. století, zženštilost a převlékání mužů do dámských šatů, královna, která klevetí se svými služkami, jako by to byly náctileté teenagerky ze stejné vrstvy, homosexualita... když už pominu, jestli jsou nebo nejsou historicky přesné, tak to, že film těmto věcem věnuje tolik vysílacího času, mě vyloženě ruší, protože jsou to pro děj naprosto nepodstatné informace, nijak se s nimi dál nepracuje, jsou tam vyloženě našroubované jen proto, aby tam byly. Ani jsem to nedokoukala, je to fakt naprostý blábol. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Britská divadelná režisérka Josie Rourke debutuje na poli hraného celovečerného filmu. Nakrútila vskutku zaujímavý, dobový snímok zo 16. storočia, z ktorého som nemal po skončení záverečných tituliek zrovna najlepší pocit. Nemyslím to ale z pohľadu filmového, ba by som ešte chcel podčiarknuť, že Josie obstojne spracovala túto historickú látku, kde boli veľké konkurentky - Škótska panovníčka Mária I. Stuartová a Anglická kráľovná Alžbeta I. Do kostýmov sa obliekli dve prospešné herečky, t.j. Saoirse a Margot sú pozoruhodné, i keď „ronanka” si takmer celý výpravný filmový počin “ukradla” takmer komplet pre seba. Skôr mám na zreteli politické zákulisie, v ktorom mi Stuartovna pripadala, ako nastrčená figúrka, s ktorou neustále v jej blízkosti niekto intenzívne manipuloval, čiže na rad prichádzal sled častých intríg, podrazov, a vedzte, že tu ste nemohli dôverovať absolútne vôbec nikomu z celého ansámblu, čo sa vám zdalo na chvíľu, ako v pohode, sa po čase zvrtlo v totálny neprospech hlavnej postavy, a tak som mal väčšinou nepríjemný dojem, ktorý vyvrcholil vo finále, keď už samotný úvod načrtol, k čomu sa neskôr schyľuje...? Alebo-napríklad : v jednej sekvencii, istú, vedľajšiu postavu, brutálne, bez servítky, viacerí, surovo dobodali nožom. STREDOVEK musel byť extrémne krutý. Game of Thrones je celý drastický, a tento film ? Ozaj nemá k tomu extra ďaleko. ()

Natabar 

všetky recenzie používateľa

Průměrné historické drama s výbornými hlavními představitelkami, který však trpí několika bolestmi, jež mu podráží nohy. Předně - kdy už někdo pochopí, že film o silných ženách nemusí nutně natočit žena (a nikdo jiný to nedokáže). Bohužel ženské režii nejednou unikne, že si netočí pár záběrů pro holky z čajového klubu na neděli odpoledne, ale že snad mají ambici, aby jejich film byl pro všechny. Tenhle moc nebyl. A je to škoda. A zadruhé - kdy už někdo pochopí, že současné náboženství politické korektnosti je nesmysl a v posledku se obrací proti ideji rovnoprávnosti. Násilné angažování černochů (a dalších etnik) do vysokých pozic na anglickém a skotském královském dvoře 16. století je něco tak absurdního, až to zesměšní celý film i s tím málo dobrým, co nabídl. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (5)

  • Margot Robbie zpočátku nechtěla vzít roli královny Alžběty, přijala ji až po tom, co jí Josie Rourke poslala dopis, v němž bylo napsáno, proč ji pro svou roli tak moc chce. (ČSFD)
  • Ve filmu mají Marie Stuartovna (Saoirse Ronan) a Alžběta I. (Margot Robbie) společnou scénu, ve skutečnosti se však nikdy nesetkaly. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (viac)

Reklama

Reklama