Reklama

Reklama

V stredoveku sú v Európe všetky staroveké medicínske poznatky zabudnuté a jedinú starostlivosť o väčšinu chorých a zranených zabezpečujú potulní liečitelia. Mladý Rob Cole má zvláštnu schopnosť vycítiť blížiacu sa smrť. Keď mu zomrú obaja rodičia, ujme sa ho jeden z potulných liečiteľov a vezme ho zo sebou na cesty, počas ktorých sa Rob stáva jeho učeníkom. Túžba po poznaní ho napokon zavedie z malej anglickej dedinky cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (637)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Úžasná, naozaj úžasná výprava a čarokrásna kamera. Odpúšťam aj historické blbinky, o historickú rigoróznosť tu aj tak nešlo. Miestami mi to pripomínalo kríženca Agory (2009) a Kráľovstva nebeského (2005), pričom si Liečiteľ z oboch filmov vybral len to lepšie. Ide o jedinečnú sondu do stredovekého liečiteľstva a náboženského fanatizmu (ani jedno z troch veľkých náboženstiev nebolo vynechané). Epický príbeh Roba Colea a jeho strastiplná cesta za vzdelaním ma veľmi oslovila a narozdiel od iných mi nevadila ani pomerne dlhá stopáž. Ba naopak, prial by som si ešte dlhšiu. Ben Kingsley mi opäť raz potvrdil, ako veľmi mu svedčí účinkovanie v historických, prípadne biblických filmoch. Príjemne prekvapila aj Emma Rigby. No čo vám poviem, to je jednoducho žena snov. :) Zaujala a určite to v budúcnosti niekam dotiahne. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarená dobrodružná historická dráma z nemeckej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý sa po smrti matky pripojí k potulnému liečiteľovi a stane sa jeho učencom, keďže ho tento odbor fascinuje a keď sa dozvie o slávnej lekárskej škole a jej učiteľovi v ďalekej Perzii, rozhodne sa vydať vlastnou cestou a urobí všetko preto, aby sa tam dostal a mohol sa učiť od najlepších. Ale aj tu je ťažká situácia, nebezpečenstvo hrozí na každom kroku, no túžba po poznaní je predsa len silnejšia. So spracovaním som nadmieru spokojný, téma inteligentných ľudí túžiacich po poznaní v tomto neprajnom období mi príde dosť atraktívna a našťastie to aj veľmi dobre dopadlo. Jedine ma možno trochu mrzí, že sa dej nevenuje trochu viac času strávenom v Anglicku, kde prítomnosť cirkvi pre podobných ľudí znamenala veľký problém, práve tento zaujímavý prvok tu má len minimálny priestor, ale v konečnom dôsledku to aj tak nepredstavuje žiadny problém. Dej je aj tak po celý čas nadmieru zaujímavý, celá časť v Perzii, čo zaberá väčšinu filmu je výborne zvládnutá, pričom tých zaujímavých postáv a prvkov je tu nespočet a skutočne ma veľmi príjemne prekvapilo, že aj napriek dva a pol hodinovej dĺžke sa tu stále niečo deje, pôsobí to veľmi svižne, takže mi to prešlo dosť rýchlo, kľudne to ešte mohlo byť aj dlhšie. Inak o nejakú akciu tu očakávane nejde skoro vôbec, ale film aj tak ponúkne niekoľko slušných sekvencií, ktoré pre potreby filmu stačia. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavný hrdina je tu ten správny sympaťák, k tomu zábavný Stellan Skarsgård, ktorý ale má priestor vlastne len v úvodnej fáze, charizmatický Ben Kingsley a ešte plno zaujímavých vedľajších postáv, obzvlášť vládca alebo aj láska hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú dosť dobré, síce to možno mohlo byť trochu surovejšie a dramatickejšie, toto má skôr atmosféru dobrodružného filmu, ale aj tak mi to sadlo, slušný vizuál, až prekvapivo veľkolepé prevedenie, tu nemám väčší problém. Filmov na podobnú tému moc nie je, preto som rád za každý podobný a Liečiteľ sa až prekvapivo vydaril. Tu musím nemeckú produkciu veľmi pochváliť. 78% ()

Reklama

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Režisér Stölzl se nejspíš rád dívá na americké výpravné fantasy a splnil si sen natočit něco v jejich duchu. Jako seriózní historické drama jeho kousek neberu a rozcupoval bych ho na kousky, jako velkoryse natočenou pohádku, kde jednotlivé záběry mohou být použité jako tapeta na počítači nebo zarámované na zeď, to ale funguje slušně. Ano, je to mělké, zpracované tak, aby to oslovilo co nejširší publikum, je to barevné, romantické a napínavé, ale taky plné těch nejprofláknutějších klišé a předvídatelné. Nemám s tím filmem velký problém, ale víc jak za 3 to nebude. Celkový dojem: 55 %. ()

BMW12 

všetky recenzie používateľa

Výborný historický film. Ani nemohu uvěřit, že je to Německý film, páč to je neuvěřitelné jak skvělý film dokázali natočit. Film pojednává o jednom mladíkovi, který se chce stát léčitelem. Někdo by si mohl myslet, že takový film musí být přeci nudný, ale je tomu právě naopak, divák se skoro vůbec nenudí. Úvodní půl hodinka se věnuje dospívání Roba ve středověké Anglii, poté se hlavní děj odehrává v dálné Persii, až se nakonec vracíme zase do Anglie. Fantasticky zahrál Tom Payne, výborný byl také Ben Kingsley. A byl jsem napjatý, jestli se ve filmu objeví i nějaká ta bitva a dočkal jsem se, takže za to velké plus. Ta stopáž 2 a půl hodiny tolik nevadila, divák se nenudil, ale přeci jen, být to o takových 20 minut kratší, bylo by to ku prospěchu. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Stölzl napozeral historické veľkofilmy Ridleyho Scotta a načítal základné klišé žánru. Vznikol tak patetický film s pekným vizuálom. Postavy večne filozofujú a žiaden dialóg sa nezaobíde bez slova Boh, Alah, alebo Pán. Na uliciach vidíme hromadu mŕtvol, výsledný dojem z podobných záberov je však naleštenosť. To spôsobuje neživotnosť filmu. Iskru mala napríklad expozícia so Skarsgardom, exotika blízkeho východu si podľa tvorcov vyžaduje naopak pompéznosť. Nehovoriac o nechcene parodických klišé typu kamarát umrie presne vtedy, keď ho prídem navštíviť. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (15)

  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)
  • Zobrazená smrť Ibn Sinu (Ben Kingsley) sa nikdy nestala. Presná príčina jeho smrti v roku 1037 vo veku 57 rokov nie je na 100% známa, historické záznamy poskytujú rôzne správy, ale najpravdepodobnejšie ho postihla kolika alebo žalúdočné problémy. Niektoré zdroje uvádzajú, že jeho chorobu mohol zhoršiť jeho náročný životný štýl a pracovné návyky. (Arsenal83)
  • Po premiére 25. decembra 2013 v nemeckých kinách sa film stal okamžite kasovým trhákom a producentom vyniesol Bogey Award za viac ako 1 000 návštevníkov na kópiu počas otváracieho víkendu a 1 milión návštevníkov za desať dní. (Arsenal83)

Reklama

Reklama