Reklama

Reklama

V stredoveku sú v Európe všetky staroveké medicínske poznatky zabudnuté a jedinú starostlivosť o väčšinu chorých a zranených zabezpečujú potulní liečitelia. Mladý Rob Cole má zvláštnu schopnosť vycítiť blížiacu sa smrť. Keď mu zomrú obaja rodičia, ujme sa ho jeden z potulných liečiteľov a vezme ho zo sebou na cesty, počas ktorých sa Rob stáva jeho učeníkom. Túžba po poznaní ho napokon zavedie z malej anglickej dedinky cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. (STV)

(viac)

Diskusia

Lojz@

Lojz@ (hodnotenie, recenzie)

To byla nuda jako prase, nejlepší na celém filmu byla soulož s tou pěknou holkou, potom jsem usnul, totálně o ničem, být v kině, tak uteču.

Skripi

Skripi (hodnotenie, recenzie)

Aresko123

Aresko máš pravdu aj mne to tak prišlo. :) Ja naopak nebanujem že som si knihu prečítal skôr ako film. Kniha je ale oveľa lepšia...

fedoo

fedoo (hodnotenie, recenzie)

Možno, že jediná výhoda vidieť film pred knihou je práve to, že film neporovnávam a iba vnímam príbeh taký aký je. Film sa mi páčil, som zvedavý na knihu. To, že to funguje som si už potvrdil pri Parfume, kde som knihu čítal až po filme a oba sa mi veľmi páčili.

culi

culi (hodnotenie, recenzie)

ten kdo četl knihu, tak nemuze ten film dobre hodnotit. Cely film byl cca 20% knihy a me se na to koukalo dost spatne

Martyska

Martyska (hodnotenie, recenzie)

Apollyon09

Som presne toho názoru. Kniha je reálnejšia a činy postáv majú krutejšie následky. Tak, ako to v tej dobe aj bolo.

A Inb Sina je stelesnená genialita. Kingsley je výborný. 

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Práve čítam knihu... Hádam nikdy som nebol radšej, ako teraz, že sa jej film plne nedržal a išiel si tak trochu svojou cestou. Nie preto, žeby bola zlá. Čítanie je to úchvatné. Tento príbeh je nádherný a spracovanie fantastické (v oboch prípadoch). Lepšieho Íbn Sinu ako je Ben Kingsley si snáď ani nemožno priať. Rovnako aj Olivier Martinez je fantastický v roli šáha. Rob J. Cole síce nie je persným zosobnením mladíka z knihy, ale to vôbec nevadí. Kniha je oproti filmu oveľa temnejšia a viac sa venuje charakterom postáv. Ukazuje nám ich aj z ich dobrých a zlých strán, zatiaľ čo vo filme sa ich charaktery nemenia, čím sa dá celkom ľahko predvídať ich konanie. No je to vynikajúci film.

Hádam sa Nemci pustia aj do ďalších dvoch kníh. Toto zvládli excelentne.

na príspevok reagoval Martyska

Jarin69

Jarin69 (hodnotenie, recenzie)

Právě jsem to dokoukal. Je to paráda. Veliký podíl má skvělá hudba. Škoda, že se na konci znovu nesetkali.

Rewol

Rewol (hodnotenie, recenzie)

Knihu som čítal skoro pred 20timi rokmi a celá Gordonova sága (Liečiteľ, Šaman a Lekárka) patrí do mojej Top 10. Sfilmovať verne takúto predlohu je prakticky nemožné. Spomienky na knižnú predlohu sú už našťastie vyblednuté, takže som si film užíval. V podstate je to len "výcuc", ktorý by z rozsahu knihy vydal za malú poviedku, ale bol sfilmovaný skvele a bez váhania má mojich 5*.

Ľudia, ktorí nemajú ani šajnu o knižnej predlohe, nepoznajú ani stručný dej Liečiteľa, majú problém film pochopiť. To je ale rovnaké pri každom jednom takomto diele, pokiaľ to nie je niečo na spôsob Harryho Pottera. Pri Potterovi a jeho jednoduchosti si vystačia aj s filmovým dielom. No u komplexnejších diel ako je Liečiteľ to neplatí.Tam sa potom kvázyodborníci hrajú na filmových fajnšmekerov a trepú nezmysly, ktorým absolútne nerozumejú - tým reagujem na niektoré šplechy zo sekcie Komentáre.

A k historičnosti, o kritiku ktorej sa snažia niektorí pseudoodborníci v Komentároch? Liečiteľ je román - fikcia. Gordon vystaval fiktívny príbeh s fiktívnymi postavami, ktorý zasadil do určitého historického obdobia. Autor fikcie nie je povinný sa prísne držať histórie, prispôsobuje si ju svojmu príbehu. Gordon nepísal historický román o ibn Sínovi, ale písal príbeh o fiktívnom Robovi Coleovi. Nebol preto povinný sa držať sa životopisu Avicenu, ale upravil si ho pre potreby svojho príbehu. Ak niekto nie je schopný chápať tieto súvislosti, tak by mal ostať pri Harryoch Potteroch a dokumentárnych filmoch.

Motte

Motte (hodnotenie, recenzie)

Velke prekvapeni, pro me to jednoznacne zatim nej film co jsem tento rok videl.

na príspevok reagoval eldina

kenny987

kenny987 (hodnotenie, recenzie)

Vypadá to dobře, neví někdo kde by se to dalo stáhnout s německým dabingem :D na piratech jsem hledal, ale vše  tam je prozatím anglicky :(

na príspevok reagoval viviak

kacudzde

kacudzde (hodnotenie, recenzie)

viktorka181

Ano, Ranhojič od Noaha Gordona je příběh z trilogie lékařské dynastie Coleových - Ranhojič, Šaman, Lékařka. Při psaní těchto knih se prý dokonce nechal zaměstnat v nemocnici a studoval dějiny lékařství.

na príspevok reagoval viktorka181

viktorka181

viktorka181 (hodnotenie, recenzie)

Otázka pro ty, co četli knihu: Je to příběh předcházející mému milovanému Šamanovi? Jméno autora, které jste zmiňovaly, mi je povědomé, navíc jméno hlavního hrdiny a jeho specifická schopnost tomu dost nasvědčuje:-)).. Pokud jo, zřejmě mám nového adepta na kino a na knihu...

na príspevok reagoval kacudzde

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Evziiik

To nemôžeš nijako zrovnávať. Toto je historický film s jedinečným obsadením. Transcendence je sci-fi blbina, kde hrá okukaný Morgan s Deepom.

Ja som sa teraz vrátil druhý krát z Liečiteľa a musím povedať, že aj na druhý krát mal v kine čo ponúknuť. Takže sa svojho hodnotenia držím 75%. Transcendence neposkytne zhola nič.

viviak

viviak (hodnotenie, recenzie)

Evziiik

Ahoj, videl som liecitela, transcendence este nie, ale urcite ak si mas vybrat chod na liecitela :o) Ono herecke esa vzdy neznamenaju uspesny film a podla recenzi nie len na csfd ale aj zahranicnych, je transcendence fakt "blbina", samozrejme aj liecitel ma svoje muchy, ale je viac ako priemerny film a pokial mas rad/a historicke/výpravne filmy tak nemas nad cim uvazovat, prirovnal by som liecitela k tomuto filmu. stym, že ma teda aj lepsie ale aj horsie momenty :o)

Uživateľ viviak zmazal svoj príspevok.

Uživateľ viviak zmazal svoj príspevok.

Evziiik

Evziiik (hodnotenie, recenzie)

Přemýšlím, zda zajít do kina na Transendence nebo Ranhojiče. Máte někdo zkušenost s oběma filmy a můžete poradit, který je vydařenější? U Transendence mě trošku odrazují nepříliš dobrá hodnocení, ale zase Depp a Freeman jsou velkými lákadly. 

na príspevok reagoval viviak, Apollyon09

viviak

viviak (hodnotenie, recenzie)

...LOL teraz som zistil ze slovenske su uz od konca aprila, ja som automaticky ceske stahoval, takze dokonca je aj navyber :o)

viviak

viviak (hodnotenie, recenzie)

no som zvedavy na tento film, akurat stahujem, btw vcera vysli aj titulky už :o)

eldina

eldina (hodnotenie, recenzie)

Apollyon09

Kingsley je ako vždy výborný..:) mám ho veľmi rada, ale v tomto filme sa zdalo, že ani nemal moc čo hrať /a pritom kniha je tak krásna, plná citov/..:(( a dakujem za prijatie "do klubu"..:D

na príspevok reagoval Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

eldina

Vitaj v klube nasraných fanúšikov kníh... ;) Kingsley možno nehral najlepšie ako vedel, ale aj tak je to výborný výkon.

na príspevok reagoval eldina

eldina

eldina (hodnotenie, recenzie)

ťažko mi hodnotiť film, ktorý nebol nikdy vzdialenejší predlohe, ako práve tento..tešila som sa na príbeh Liečiteľ, od Norah-a Gordon-a...kamera úžasná, Tom Payne skvelý debut /aj Vám sa podobá na Marion Cotillard?/, Ben K. už hral aj lepšie..možný spoiler: najprv som si hovorila, že je normálne, že sa  literárnej predlohy nemôžu doslova držať, potom som sa usmievala nad prekrútením knihy a nakoniec som bola priam nasratá, ako si niekto dovolí napísať scenár podľa predlohy a drží sa jej len na 5%.. prvý x film neviem hodnotiť /knihu som čítala pred 3-mi týždňami/

na príspevok reagoval Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Celkovo sa to dá zhrnúť na také krásne 3* (65%).... Ale Kingsley je proste skvelý herec, ktorý tomuto filmu pridal ďalší rozmer a za neho jednu veľkú *.

Uživateľ Qantas zmazal svoj príspevok.

Silas

Silas (hodnotenie, recenzie)

Vypadá to podle imdb na klasický scénář: kdo nečetl, film ok, kdo četl....

Uživateľ Silas zmazal svoj príspevok.

Holubicqa

Holubicqa (hodnotenie, recenzie)

Akorát tu chybí herci nějak. A nemám tušení, kam napsat, aby se tu objevili.

Reklama

Reklama