Reklama

Reklama

VOD (1)

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu to nesrovnávat s Vremja Pjervych o prvních lidech v kosmu (jako venku). Je to taky ruský, taky z kosmu, taky tam je Koroljov a Chruscov, ale má to nejak víc příběh. Tady se toho děje fakt málo napínavýho, chybí tomu silnější děj. Vizuálně je to fajn, ale tohle mne odradilo. Celkově slabší tři. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nedávno uplynulo presne 60 rokov od prvého letu a tak som siahol po tomto stále nevidenom filme. Zatiaľ som sa zaberal viac menej dokumentmi. A tie boli menej oslavné a nie tak rýchle. Gagarin len trochu pospomínal, pohladil psa a už bol v rakete. Našťastie film skákal v časových rovinách a tak sme sa dozvedeli aj čosi o tom, ako prebiehal tréning, výberové konanie, rivalita či priateľstvo s Titovom atď. Ten vzlet samotný bol celkom vzrušujúci, hoci viete vopred ako to dopadne. Zároveň obrázky na planétu Zem mohli byť fascinujúcejšie. Celkový obrázok Gagarina nie je ani tak oslavný, ako až romantizujúci. Je zahraný ako totálny dobrák, milujúci manžel a najvernejší priateľ. Že by bol až taký svätec? Manželka by o jeho neverách asi vedela hovoriť. Inak chyby v historických filmoch veľmi neriešim, ale tu je zaujímavý článok s niekoľkými: https://kob-forum.eu/2021/04/11/%d0%bf%d0%be%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%b8/ ()

Reklama

Mylouch 

všetky recenzie používateľa

Zdařilá varianta velkého příběhu lidí kolem prvních skoků do vesmíru, která se úspěšně vyhýbá velkému patosu a s pestrými i když občas příliš přímočarými scénáristickými (především retrospektivními) postupy sleduje biografii hlavního hrdiny. Ve vizuálně přesvědčivém zpracování (občas snad zadrhne styl) vynikne stav hospodářské situace země a stejně elementární technologické zázemí, v nichž se tyto výkony zrodily. Z jednotlivostí se do paměti vtiskne střípek z Gagarinova asociačního psychotestu, v celkovém pohledu příhodná skromnost autorského přístupu (srovnej Scorseseho Letec). Vedle Jurije a jeho otce se vyskytují i slabší herecké výkony, často ovšem založené už v předepsaných replikách. ()

Georgex 

všetky recenzie používateľa

Točit film o neskutečném hrdinovi z neoblíbené země a z té nejhorší možné doby studené války byl od začátku velmi těžký úkol, ale o to více mě překvapila výsledná kvalita. Pochopitelně točit takovýto film bez jakéhokoliv zmínění režimu, který tam v tu dobu byl nejde, ale k mému překvapení se žádná óda na sovětský lid nekonala, politika šla stranou a režisér se zaměřoval pouze na samotného Gagarina, jeho výcvik a samotný let, proto je film stravitelný i pro diváka, který zrovna v lásce danou zemi nemá, což je dobře, jelikož příběh prvního člověka ve vesmíru si rozhodně kvalitní film zasloužil. Ani se mi nechce věřit, že tento počin režiséra Pavla Parchomenka stál pouze deset milionů dolarů, jelikož je to po téměř všech stránkách dokonalý životopisný film, který bohužel trochu sráží tuctová hudba a urychlený konec. Moje hodnocení 75%. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Rusi si po vzore Hollywoodu natočili vlastnú životopisnú „oscarovku“ o jednom zo svojich najvýznamnejších človekov. A vznikol tu časový výsek z Gagarinovho života od flashbackov do detstva na dedine až po okružnú dráhu okolo Zeme. Zjednodušený pohľad na, pre Rusov, aj pre svet, významnú udalosť, pri ktorej nie je čas (alebo skôr potreba scenáristu/režiséra?) zamerať sa na čokoľvek iné. Natočené síce v poriadku, ale až učebnicovo uhladene, sterilne a dosť suchopárne. Bez jediného momentu na úvahu, bez napätia pri prvej ceste človeka do vesmíru, bez emócií počas prípravy na túto cestu, bez nejakého bližšieho technologického objasnenia problematiky prípravy takejto cesty v sovietskom zväze. Žiadna práca s psychológiou Gagarina, resp. so silným tlakom na psychiku, ktorý taká cesta a osamotený pobyt na obežnej dráhe musel prinášať. Namiesto toho mierne sentimentálny a zbytočne patetický životopis (tá orchestrálna hudba v pár scénach bola niekedy až na hrane gýču), ktorý síce ničím neurazí, ale čakal som, že si Rusi o svojom velikánovi natočia významnejší film na poli kinematografie, než takúto neškodný pohľad na Gagarina, o ktorom sa vo filme divák vo výsledku nedozvie nič viac ako na hodine dejepisu v základnej škole. Neškodné, ale zbytočné. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)

Reklama

Reklama