Reklama

Reklama

VOD (1)

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

berny2468 

všetky recenzie používateľa

Musím říct, že snímek nakonec nedopadl vubec špatně. I když prvni polovina mi moc nebavil. Nesla ve zmateném představování postav a hlavně Jurije Gagarina. Příběh pak bez jakéhokoliv opodstatnění a logiky přeskakoval z jednoho časového období do druhého. A to nepřestalo do konce filmu. Scénář se opravdu nepovedl a výstavba příběhu je chaotická. Nekdy v půlce jsem se pak v postavách trochu začal orientovat a ke konci film chytil velmi slušné tempo. Scény ve vesmíru jsou nádherné a přesto ne moc opulentní. Ono celkově tenhle snímek se sovětským národním hrdinou měl potenciál sklouznout scén plných klišé a vyžívání se v tomto úspěchu a vítězstvím nad západem. Film je však spíše civilní a méně opulentní než bych čekal (na rozdíl od Saljut 7). Má to velmi podobný nádech jako První člověk. Ale ten se mi líbil mnohem víc. Hlavně díky propracovanosti postav. To zde bohužel chybělo. Přesto však nemůžu tvrdit, že bych se nudil. To vůbec. Film vcelku utekl a zavěrečná 45 minutovka pak splňovala i mé nejvyšší nároky. Ale celkově film spíše řadím do průměru. 5/10. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Vizuálne naozaj vydarené, po tejto stránke snáď niet čo vytknúť. Kvalitná výprava a kulisy, ktoré pôsobili skutočne hodnoverne a dodali celému filmu punc. Kiežby sa to isté dalo povedať aj o forme a kompozícii :( To bolo hrozné! Nič proti retrospektívnej forme, ale toto bolo fakt už prehnané a výrazne to uškodilo celému filmu. Nehovorím, že to muselo byť striktne lineárne, ale určite nie takto rozhádzané a bez nejakého určitého kontextu. Gagarinovu misiu naštudovanú nemám, tak nedokážem zhodnotiť, do akej miery sa Rusi držali skutočnosti. Ale musím uznať, že to vyzeralo presvedčivo. Film bol pekný, len ako som už povedal, škoda tej formy a kompozície... ()

Reklama

maddy 

všetky recenzie používateľa

Rusi si po vzore Hollywoodu natočili vlastnú životopisnú „oscarovku“ o jednom zo svojich najvýznamnejších človekov. A vznikol tu časový výsek z Gagarinovho života od flashbackov do detstva na dedine až po okružnú dráhu okolo Zeme. Zjednodušený pohľad na, pre Rusov, aj pre svet, významnú udalosť, pri ktorej nie je čas (alebo skôr potreba scenáristu/režiséra?) zamerať sa na čokoľvek iné. Natočené síce v poriadku, ale až učebnicovo uhladene, sterilne a dosť suchopárne. Bez jediného momentu na úvahu, bez napätia pri prvej ceste človeka do vesmíru, bez emócií počas prípravy na túto cestu, bez nejakého bližšieho technologického objasnenia problematiky prípravy takejto cesty v sovietskom zväze. Žiadna práca s psychológiou Gagarina, resp. so silným tlakom na psychiku, ktorý taká cesta a osamotený pobyt na obežnej dráhe musel prinášať. Namiesto toho mierne sentimentálny a zbytočne patetický životopis (tá orchestrálna hudba v pár scénach bola niekedy až na hrane gýču), ktorý síce ničím neurazí, ale čakal som, že si Rusi o svojom velikánovi natočia významnejší film na poli kinematografie, než takúto neškodný pohľad na Gagarina, o ktorom sa vo filme divák vo výsledku nedozvie nič viac ako na hodine dejepisu v základnej škole. Neškodné, ale zbytočné. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Neviem brať ruské filmy a ruskej histórií vážne. Tu si aspoň dovolili dve-tri vetičky proti systému a to chcelo odvahu. Inak je to také výpravné, preskakujúce z jednej dejovej linky na druhú. Našťastie sa to nenesie v nejakých filozofických rovinách rozoberania človeka, čo ide do vesmíru. Dekel mi to nevzalo, ale ani nepobúrilo. 2 z 5 ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu to nesrovnávat s Vremja Pjervych o prvních lidech v kosmu (jako venku). Je to taky ruský, taky z kosmu, taky tam je Koroljov a Chruscov, ale má to nejak víc příběh. Tady se toho děje fakt málo napínavýho, chybí tomu silnější děj. Vizuálně je to fajn, ale tohle mne odradilo. Celkově slabší tři. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)
  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)

Reklama

Reklama