Reklama

Reklama

Americký ostreľovač

  • Česko Americký sniper (viac)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Ostreľovač jednotiek SEAL amerického námorníctva Chris Kyle (Bradley Cooper) je vyslaný do Iraku s jedinou úlohou: chrániť svojich bratov v zbrani. Jeho neomylná presnosť zachráni na bojisku veľké množstvo životov a keď sa rozšíria zvesti o jeho odvážných kúskoch, vyslúži si prezývku „Legenda“. Avšak jeho povesť sa donesie až za nepriateľské línie a na jeho hlavu je vypísaná odmena a stáva sa z neho hlavný terč povstalcov. Navzdory nebezpečiu i obetiam zo strany jeho rodiny sa Chris zúčastní štyroch hrozných misií v Iraku a stáva sa symbolom kréda jednotiek SEAL „neopustiť ani jedného muža“. Ale po návrate domov Chris zisťuje, že na vojnu nedokáže zabudnúť. (TV Markíza)

(viac)

Videá (10)

Trailer 1

Recenzie (1 307)

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Svoboda amerických občanů se musí srdnatě hájit a to samozřejmě mimo území USA v zemích, kde ze země tryská ropa. Tak je správné, tak to má být a kdo s tím nesouhlasí, ten je terorista. Takže jsem terorista, no a co. A z Amerického snipera navíc stříká patriotismus tak obludný, že bych ho s chutí hodil do odpadu, jenže nemohu. Mne totiž bavily vynikající telefonáty s manželkou uprostřed bojové akce, také ostřelovací scény s Mustafou byly celkem slušné a za paradoxní konec bych si dovolil zatleskat samotnému životu. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Prekvapivo viac akčný vojnový film než fungujúca dráma. Cooper sa snaží a Eastwood to dáva celkom s prehľadom, ale ten príbeh okrem predpokladaného vývoja ("chcel brániť vlasť, stal sa hrdinom a začalo mu z toho hrabať, ale vďaka rodine sa z toho dostal") nemá vlastne čo ponúknuť. Darmo, aj skutočný príbeh môže byť predvídateľné klišé bez emócií. ()

Reklama

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Film o člověku, který se stal válečným hrdinou během čtyř turnusů v Iráku a který cítil, že nejdůležitější věcí v životě je být patriotem. Když si připočtu ještě Clinta Eastwooda na režijní sesli, míra očekávání v kvality snímku se v tu chvíli vyrovnávala s mírou očekávání patosu číhajícího na každém rohu. Díky bohu tomu tak není a Americký sniper se kvalitou v klidu může zařadit někde mezi poslední filmy z historie amerických Navy SEALs (Kapitán Phillips, Na život a na smrt). Bohužel není výsledek záživný jako knižní předloha, ale z té si scénárista velký příklad nebral a servíruje tak stejný příběh z trošku jiného pohledu. Musím mu i Clintovi navíc poděkovat, že se nesnaží Chrise Kylea propagovat jako nadčlověka, který si ve všem ví rady a nikdy nechybuje, ale ukazuje ho jako normálního člověka, který náhodou umí výborně střílet a umí si ve válečně vřavě poradit jako málokdo. Sice moc nechápu Bradleyho nominaci na cenu Akademie, ale budiž. Dostal se k silné postavě, vcelku věrohodně přivedl "Legendu" na filmové plátno a dokázal, že umí i něco jiného než blbnout na place a balit roštěnky. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Nesympatický, militantný kretén, ktorý nikdy v živote nič nedokázal (s výnimkou sexu bez kondómu), následne šiel vraždiť do cudzej krajiny, ktorej sa ani len nesnažil porozumieť a potom z toho mal traumu. Pár bodov za atmosféru a za to, že mám vo filmoch rád snajperov. Inak hrozný film s otrasným za mňa azda až s prepáčením antihrdinom. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Som prekvapený s toho, že Eastwood sa viac sústredil na akciu ako na drámu, aj keď je to v závere trochu škoda, pretože Eastwood už par krát ukázal, že drámy vie (Million Dollar Baby) a závery filmov tiež (Gran Torino). Keby som bol Američan tak by ma to asi viac bavilo, pretože aj keď sa tu v pravej ruke drží zbraň, v tej druhej sa zas máva vysoko americkou vlajkou. Škoda, každopádne slušný akčný film, ktorý poháňa dopredu hlavne akcia a svižný strih filmu. 89% - 4* ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (58)

  • V úvodní scéně sleduje Chris Kyle (Bradley Cooper) svým dalekohledem matku a jejího syna, který nese granát směrem ke konvoji americké námořní pěchoty. Kyle nakonec stiskne spoušť na oba cíle. Ve skutečnosti však Kyle nikdy nezastřelil dítě a na ženu vystřelil pouze jednou. (Jimmy15)
  • Po smrti skutečného Chrise Kylea (ve filmu Bradley Cooper) byla scéna jeho vraždy do scénáře připsána, ale jeho vdova Taya (Sienna Miller) tuto změnu vetovala, protože by to pro ni - i pro jejich děti - bylo příliš bolestivé. (NIRO)

Súvisiace novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (viac)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (viac)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (viac)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (viac)

Reklama

Reklama