Reklama

Reklama

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

  • Česko Hrana (festivalový názov)

Obsahy(1)

Celovečerný dokumentárny film HRANA chce byť svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby – Mareka Brezovského. Zároveň podáva správou o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. O generácii, pre ktorú sa stala hudba Mareka Brezovského jej bytostným výkrikom a znie v jej srdciach ako hymnus. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (45)

standsiller 

všetky recenzie používateľa

Nebudem sa tváriť ako všeznalý debko a tvrdiť, že na hudbe Mareka Brezovského som si išiel od základnej školy a už vtedy som počul hlasy fanatických más z diaľky. Skrátka tento film mal výbornú reklamu a propagáciu, ktorá spojila Slovensko v trpkom uvedomení, že sa pretekáme kto pozná undergroundovejších muzikantov, filmárov, maliarov a mnohých iných ov , ale Mareka poznal málokto. Veľká vďaka za rehabilitovanie nie len jeho osoby, ale aj jeho hudby. ()

Schuldiner 

všetky recenzie používateľa

Dojemná záležitost o zmařeném talentu. Jednom z mnoha. Bohužel. Depresivní, ponuré, smutné. Nesoudím, nekritizuji, rozumím proč se ti lidé rozhodli natočit film o jejich blízkém. Moc jim chybí, měli možnost ho zvěčnit ve filmu a zároveň bylo o co se podělit. Logické. Musím se přiznat, že o Marekovi Brezovském jsem se poprvé dověděl až (!) ze skladby od Slobodné Európy - Smrť - tedy jen z několika měsíců starého alba (duben 2014). A pak jsem si náhodou zde na ČSFD všiml tohoto filmu jako novinky... Takže zvědavost zapříčinila, že jsem si už vědom, o koho vlastně jde. PS: Kurt Cobain, Jim Morrison, Shannon Hoon, Layne Staley, Jimi Hendrix, Richey Edwards .... ... a tisíce ´´bezejmenných´´ ... ()

Reklama

TomasRichtr 

všetky recenzie používateľa

Filmařsky adekvátně zpracované, byť formálně nezajímavé, s výjimkou animáku na konci. Celý film drží nahoře osobnost až absurdně geniálního skladatele, kterého staví do nebes jeho rodina a přátelé. Zároveň se nebojí kousnout do nepříjemného tématu drog, byť je to často výrazně omlouváno jeho osobností. Takto zpětně si vlastně můžeme říct, že ty kampaně proti drogám, které do nás mileniálů už od dětství sypali ve škole opravdu měly smysl, protože si odvážím říct, že v dnešní době by Marek nebyl tak blbej, aby šel do heroinu. ()

E=mc2 

všetky recenzie používateľa

Niekde medzi 3 a 4* Za všetkým utrpením muža hľadaj ženu? Žeby to bol prípad aj Mareka Brezovského? Najväčšou drogou nie je heroín, ale sebestredné samožerstvo, pocit, že okolo mňa sa točí celý svet - to je tou najťažšou a najtvrdšou drogou od ktorej sa musíme naučiť si odvyknúť. Marekovu hudbu mám rád. Škoda že nikomu z jeho (možno do seba zahľadených) priateľov nenapadlo v tom 93 zobrať Mareka niekam do New Yorku alebo na Berkeley, hrať po svete, nech vidí ako to tam vyzerá, myslím, že to by ho namotivovalo a dalo do obrazu. No možno jeho povaha a prežívanie predurčovali značne kolízny kurz už od samotného počiatku. Objektívne skôr za 3* ale za tú hudbu 4*. ()

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Úchvatný dokument, to sa musí nechať. Hudba Mareka Brezovského je nádherná, jedinečná, citovo zafarbená v každej jednej note. Oslovila ma hneď na prvý posluch. V týchto dvoch hodinách ide o úplnú rekonštrukciu jeho života zo všetkými pozitívnymi aj negatívnymi časťami života. Autentické zábery striedajú rozhovory s ľuďmi s jeho života. Od detstva je nám tu prostredníctvom jeho hudby prezentovaná cesta jeho života až do záverečného tragického konca a strácam dych.. Ako mohol toto všetko prežiť v 20 rokoch svojho života? Priznávam sa, že som prekvapený, že sa dožil až tohoto veku. Za vrchol považujem záverečnú animovanú rozprávku ktorá mi svojou symbolickosťou takmer nahnala slzy do očí. ()

Galéria (7)

Súvisiace novinky

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (viac)

Reklama

Reklama