Reklama

Reklama

Sami proti zlu: Jan Zajíc - pochodeň č. 2

(študentský film)
všetky plagáty
Celý film
Dokumentárny / Krátkometrážny / Životopisný / Historický
Česko, 2012, 13 min

Obsahy(1)

Krátký filmový dokument z cyklu "Sami proti zlu" věnovaný významným osobnostem Moravskoslezského kraje, jejichž životy byly zasaženy velkými dějinami. Tento díl je věnovaný tragickému příběhu Jana Zajíce (1950–1969). Svou koncepcí a krátkou stopáží je určen pro přímé využití ve vyučovací hodině na základní či střední škole. Příběh pochodně č. 2, následovníka Jana Palacha, emotivně rozkrývají jeho sourozenci Marta a Jaroslav, kteří s časovým odstupem nahlíží na čin svého bratra, přibližují dobu lámání charakterů lidí. Vzpomínají také jak Janův čin ovlivnil jejich budoucnost v normalizačním Československu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Celý film

Recenzie (5)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Oceňujem priznanú edukatívnu stránku dokumentu - žiaci aj diváci sa dozvedia, kto bol v poradí druhý samopodpaľač, prečo a ako to spravil. Takisto sa dozvie o trápení a perzekvovaní celej rodiny štátnou mocou. Prehľadne, stručne. Samotné upálenie sa odohralo v akejsi bočnej uličke Václaváku, dokonca kdesi na vyvýšenej streche, z ktorej horiaci Zajíc spadol a zrejme bol hneď aj mŕtvy. Namiesto verejného výkričníka - tragikomicky drastická privátna samovražda idealistického mladíka v prítmí zastrčenej uličky. V hlase a výzore príbuzných veru ani po vyše 40. rokoch nebadať súhlas s konaním mladého študenta. Summa sumárum: upálenie ranilo celú rodinu, matka sa zrútila, súrodenci sú stále smutní, v spoločnosti sa v dôsledku fakle č. 2 nezmenilo nič (okrem pohrebu s početným sprievodom), normalizácia pokračovala, opraty autocenzúry sa o kus pritiahli a pätolízačské klaňanie mocným rástlo. Matku vyhodili zo školy, sestru neprijali na žiadnu výšku. Cui bono? V čí prospech?. Ťažká otázka, no z kontextu tak nejako vychádza, že Zajíc sa upálil najmä v prospech Zajíca. Cítil, že to musí urobiť. Ego spravodlivého zvíťazilo zase raz nad empatiou. ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

Letmý náčrt osobnosti Jana Zajíce - druhé živé pochodně. Pro seznámení s touto postavou nedávné české historie v rámci školního vyučování výborné. ()

Reklama

sator 

všetky recenzie používateľa

Film nemá režiséra uváděni jsou tito tvůrci : Připravili: studenti oboru audiovizuální tvorba Slezské univerzity Eliška Moravcová, Markéta Sasínová, Pavlína Válková, Další: Monika Horsáková, Jiří Hruška, Lukáš Najbrt, Viktor Pokorný, Tomáš Prchálek, David Karas, Klára Řezníčková ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Idealizmus. Nutne slepý a nerozumný, už zo samotnej svojej podstaty. Z toho istého dôvodu spojený predovšetkým s mladosťou, kedy sa ešte pragmatizmus života a pohodlnosť nevynárajú tak kruto jasne. Nutnosť radikálnych krokov, ku ktorým tlačí citová vypjatosť a viera, že sa niečo zmení. Niekedy áno, väčšinou nie. O niektorých sa to vie, iné veľké množstvá hrdinov sú neznáme, alebo upadnú do zabudnutia. Idealizmus plodí hrdinstvo, ktoré zas podľa pragmatikov nemá ďaleko k hlúposti. Lenže kde by sme bez nich boli ? ()

Reklama

Reklama