Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna z najznámejších a najobľúbenejších ruských rozprávok o krásnej a dobrosrdečnej Nastenke, ktorej neustále ubližuje zlá macocha a jej rozmaznaná dcéra Marfa. A keďže Marfa neoplýva krásou, o to viac macocha nenávidí pôvabnú Nastenku a rozmýšľa, ako sa jej zbaviť, až ju nakoniec jednej krutej zimy vyženie do lesa v nádeji, že tam zamrzne alebo ju zožerú vlci.  V lese sa však, nasťastie, stará o stromy kúzelný Mrázik, strážca zimného lesa, cár metelice a búrky. A keďže je spravodlivý, pomôže Nastenke a postará sa o ňu. Lebo tak  ako v každej rozprávke, aj tu nakoniec dobro zvíťazí a zlo je potrestané. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (1 048)

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

V podstate sa podpisujem pod Meliesove slová. Prvýkrát som túto srágoru videl až teraz, na Vianoce roku Pána 2006, takže prvok nostalgie našťastie/bohužiaľ nehrozí. Z filmu tak ostáva len zlý, žalostne zlý pokus o rozprávku, ktorý nefunguje ani ako "vážny" príbeh, ani ako "zábavne zlý" film. Nikdy viac. ()

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Najviac ma vždy dostane, aký má Nastenka v slovenskom dabingu tenučký hlások. A tým zrejme končíme, po toľkých opakovaniach v televízii Mrázik ani zďaleka nepôsobí ako bezchybná vianočná klasika, skôr ako naivne vyznievajúca rozprávka o namyslenom Ivanovi, ktorý sa poučenia dočkal a lásku si našiel. ()

Reklama

RHK 

všetky recenzie používateľa

"Tatínek mi říká Nastěnko. Sestra mi říká Nasťo. A macecha - ta mi říká: Ty čarodejnice, ty zmije jedovatá!" Jedna z mých nejlepších pohádek. Většinu dialogů znám nazpaměť, na kolejích jsme si to promítali každoročně v kolejním kině a bylo vždy plno lidí i smíchu. V neobyčejné přitažlivosti pro Čechy je hlavně nechtěná parodie okupantů Rusáků v jejich vlastní pohádce, kontrast nepravdivých hogo fogo zpráv přicházejících z nejlepší země (kde zítra již znamená včera), a naopak reality chudobných chaloupek, blátivých cest (kde včera bude i zítra), k tomu odraných mužiků, nehezkých báryšní a nafoukanců s medvědí hlavou. "Když se tak dívám na sebe, tak se musím pochválit..." Ukázka - Váňo, Váňo, Ivane: http://www.youtube.com/watch?v=IfV6sBi7Jtg ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Marna slava z cistyho ditete kterym jsem kdysi byl vyrostl totalni cynik a milovnik hororu krve a akce pohadky jako tahle ktera je podle nekterych tou nejlepsi vsech dob ve mne spis vyvolavaji zachvaty smichy clovek nevi jak hodnotit ale ja to videno dnesni optikou hodim do prumeru protoze se mi u tohoto prkenyho smesnyho a 100krat ohranyho filmu za posledni dobu kdykoliv jsem na to koukal nestalo ze bych se negebil od zacatku az do konce takze vlastne jako komedie to ujde a nezapomenutelny je kazdopadne kdyz ten trotl pronese NASTENKU CHCI ZA ZENU! ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně nepatřím do obrovského zástupu onanistů a onanistek, kteří si potřebují pohonit u tohoto sovětského kultu minimálně každé vánoce. Stejně tak ovšem nehodlám tuto pohádku posílat do horoucích pekel jenom proto, kde vznikla. Jakožto člověk, který nevyhledává a dá se říct, že ani moc nemá rád pohádky, musím ovšem přiznat, že Mrazík je jedna z mála milých a vtipných pohádek, která mi zkrátka nevadí. Tuto pohádku jsem v mládí viděl tolikrát, že bych ji jako jednu z mála zvládl převyprávět. Velkou pochvalu si zaslouží i český dabing, protože tohle bych si v originále vidět asi nepřál. [75 %] ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (56)

  • Původní scénář nebyl veršovaný, o rýmy se postaral až překlad K. M. Walló, režiséra a scenáristy považovaného za průkopníka českého dabingu. (Gig)
  • Bez Georgije Milljara (Baba Jaga) by Mrazík možná ani nevznikl. Filmaři natočený materiál skladovali ve sklepě domu, v němž během natáčení bydleli. Jednoho rána tam však prasklo potrubí. Všichni se zděsili, že je se surovinou amen, ale když k domu přiběhli, uviděli promáčeného a zimou ztuhlého Milljara, vytahujícího filmové kotouče ze sklepa. (Tonula)
  • Dvojičky Olga Jukina a Taťjana Jukina, nadšené z točenia rozprávky Kráľovstvo krivých zrkadiel (1963) s režisérom Alexandrom Rouom, ktorá sa točila iba rok pred Mrázikom a priniesla malým dvojičkám veľkú popularitu a slávu po Sovietskom zväze, napísali režisérovi list, že by si radi zahrali v jeho ďalšej rozprávke. Režisér Rou ich prianiu vyhovel, ale dal im v Mrázikovi iba malú rolu dievčatiek, ktoré zbierali hríby a na scéne ich bolo vidieť iba pár sekúnd. Vďaka takýmto mini roliam sa im nedostalo takého komfortu ako pri natáčaní predchádzajúcej rozprávky, kde stvárnili hlavné postavy. Z tohto dôvodu zavládlo u nich sklamanie a aj vďaka odmietavému postoju rodičov sa už pred filmovou kamerou nikdy neobjavili. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama