Reklama

Reklama

Winnetou - Posledný výstrel

  • Československo Vinnetou III. - Posledný výstrel (viac)
TV spot

Mier medzi Indiánmi a bielymi tvárami, o ktorý sa urputne snažia Winnetou (Pierre Brice) i Old Shatterhand (Lex Barker), stojí na vratkých nohách. Bandita Rollins (Rik Battaglia) zasieva medzi znepriatelené strany nezhody. Náčelník Apačov Winnetou a jeho brat biela tvár Old Shatterhand sú jedinou a poslednou nádejou na mier. Winnetou musí presvedčiť kmeň Jicarillov o nutnosti ustanoviť pokoj zbraní. No počas toho, ako fajčia fajku mieru, je náčelníkov syn prebodnutý nožom Apačov. Pokrvných bratov môže zachrániť pred mučiarenským stĺpom iba Sam Hawkens (Ralf Wolter). Zabrániť vojne sa zdá byť v tejto chvíli nemožné... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (37)

  • Rollins (Rik Battaglia) je jediným hlavným záporákom v trilógii Winnetou, ktorý nie je ľavorukým strelcom. V oboch predošlých filmoch si môžeme všimnúť, že velitelia zločineckých skupín používajú revolvery ľavačkou. (ČSFD)
  • Herec Rik Battaglia (Rollins) je hercom, ktorý hral najviac záporných úloh v celej sérii Mayoviek – záporákov hral až v 7 filmoch, kladnú postavu len v jednom. (ČSFD)
  • S návštevnosťou 6 976 160 divákov sa jedná o desiaty najnavštevovanejší film v československých kinách vôbec. (Raccoon.city)
  • Natáčení sledovalo týden i pět výherců soutěže uspořádané časopisem "Neue Illustrierte". (mar48)
  • Ve scéně, kdy Vinnetou padá z vodopádů, byl Pierre Brice nahrazen kaskadérem. I tak byla ale ve většině záběrů použita figurína. (mar48)
  • Zatímco dělníci pro jednu scénu připravovali vory, architekt Vladimir Tadej si zatím klidně plaval v řece Zrmanje, do které se dostal i delfín. Jeden dělník toho využil a zavolal: „žralok!“ Tadej rychle vylezl na jeden z nedodělaných vorů, ten byl ale vlhký a kluzký, pročež architekt spadl a zlomil si žebro. Dělníkovi to ale neměl za zlé, měl smysl pro humor. (mar48)
  • Když se Pierre Brice jako čestný host účastnil hudebního festivalu Trutnov 2008, odpověděl na tiskové konferenci na otázku jaký film s Vinnetouem má nejraději, kde se mu postava nejlépe hrála, že to bylo v díle, "kde to schytal, kde ho sejmuli". (korbitch22)
  • Jiné názvy filmu v různých zemích - Belgie: Winnetou III. Dánsko: Winnetou i dødens favntag. Francie: Winnetou III. Velká Británie: Winnetou: The Last Shot/Desperado Trail. Holandsko: Witte Buffel valt aan/Winnetou tegen Witte Buffel. Itálie: Desperado Trail. Jugoslávie: Oprostaj velikog poglavice. Rakousko: Winnetou - 3. Teil. Polsko: Winnetou III: Ostatnia walka. Švédsko: Desperados i västern. USA: Desperado Trail/The Last Shot. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Mali Alan u Obrovacu, Plitvická jezera, Zrmanja-Canyon u Obrovacu, Solin u Splitu, Trogir, Ljubiljana, Vrlika, Crvena Luka. (hippyman)
  • Vinnetouova (Pierre Brice) smrt se natáčela na Mali Alanu u Obrovacu - tamtéž, kde zemřeli také jeho otec a sestra. Herecky patřila tato scéna k tomu nejnáročnějšímu, co Brice a Lex Barker (Old Shatterhand) natočili. Co se týče počtu fotografií, těžko bychom v nějaké mayovce našli scénu, která by byla fotografována častěji, než tato. (hippyman)
  • Lex Barker (Old Shatterhand) za film dostal svoji rekordní mzdu: 45 000 USD, tehdy 180 000 DM. (hippyman)
  • Když jedou Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) ke guvernérovi do Santa Fe, vidí v dálce před sebou město. Jedná se o městečko ve španělské Andalusii, jehož záběry si režisér Reinl společně s kameramanem pořídili již během natáčení Posledního Mohykána (1964). (hippyman)
  • Scéna, v níž Old Shatterhand (Lex Barker) vstupuje do stáje, kde na něj číhají banditi, se natáčela v Trogiru - nyní zde stojí bistro pro turisty a asi 20 metrů odsud je palác Ivana Pavla II. (hippyman)
  • Apačské pueblo bylo nově vystaveno, avšak podle starých plánů z natáčení Vinnetoua (1963). (hippyman)

Reklama

Reklama