Reklama

Reklama

Romantický príbeh z kráľovského dvora Ľudovíta XIV. Emancipovanú záhradníčku Sabine de Barra zavolajú do Versailles, aby pre panovníka s prívlastkom Kráľ Slnko vytvorila záhrady hodné jeho povesti. Musia hýriť nádherou, akú ešte nikto inde nevidel. Sabine však čaká ťažká úloha. Prostredie, kam vošla, je síce plné úsmevov, krásnych krinolín a napudrovaných parochní, no za tým všetkých sa skrývajú tajné vášne a nejedna špinavosť. Ak chce obstáť, musí byť výnimočná a mať nielen ostré lakte, ale aj odvážne srdce. V roku 1682 talentovanú záhradníčku Sabine De Barra pozvú na dvor francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV., aby v jeho novom paláci vo Versailles vytvorila hlavnú záhradu nevídanej krásy. Vášnivá a emocionálna záhradníčka vnesie do Versailles nebývalý rozruch a svojou primnosťou rozpúta vlnu, ktorá zasiahne a zmetie každého. Aj toho, kto ju stvoril... Všetkých šokuje znepokojivý prvok chaosu a náhodnosti v jej tvorivom procese, ktorý však prináša výnimočné výsledky a dokáže vdýchnuť život všetkému, čoho sa umelkyňa dotkne. Kráľovský dvor v časoch Ľudovíta XIV. bol nabitý vášňami, lascívnosťou a nebezpečenstvom. Za veľkolepou nádherou záhrad vo Versailles sa skrývajú intrigy, sex, neresti, nenávisť. Všade číhajú zošnurované korzety, napudrované parochne a bohaté krinolíny dvorných dám, ktoré svojimi vejármi dokážu zamaskovať nejednu špinavosť. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (183)

bloodline 

všetky recenzie používateľa

Láskyplná kritika či fanúšikovská základňa rozsiahle zastúpenie rozloží na promile hodnotení, ale to ani nesúvisí so skutkovou podstatou A Little Chaos za čo vztýčený palec rezolútne hodným je. Na enormnú škodu veci neslúži ku cti mlátenie prázdnej slamy z dvoch tretín až troch štvrtín a to narobí šarapatu aj medzi najužšou úzkoprofilovou klientelou. Z historického, dramatického a romantického hľadiska si film razí vlastnú, nekonvenčnú cestu a výnimočnosť eskalujú spoločné herecké partitúry dua Winslet/Rickman. Umelecký zážitok dotieňuje hudobný element a rozmer historických reálií. Všetko rapídne okresáva fádna réžia s úplne biedny scenár (vynímajúc spomínané herecké partitúry) , ktorý si navyše nepotykal s precíznosťou (oslovovať francúzskeho kráľa Sir sa rovná diplomatickému zemetraseniu faux pas). ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Nemá urozený původ, nemá známosti u dvora, navíc je žena, ale se svými návrhy přináší do zahradničení docela vítr. Její práce zaujme, získá tak příležitost stvořit část versailleských zahrad pro Ludvíka XIV. Výsledek není ani historickým dramatem, ani příběhem emancipované ženy, ani romancí, kvůli které bychom měli vytahovat kapesníky. A bohužel ani nijak zvlášť hereckým filmem, ač skvělé představitele posbíral. Zvratů je málo, dramatických momentů snad ještě méně (žárlivá manželka), atmosféra nestrhne, takže toho potěší vlastně docela málo (zahradnice s králem v sadu). Výprava, kostýmy a Alan Rickman, který se ujal role krále, režiséra i spoluautora scénáře, tentokrát nestačily. Má oblíbená, zde vzpurně hrdá Kate Winslet působila lehce unaveně, dobře známe její mnohem silnější a zajímavější role. Mdlý Matthias Schoenaerts mě solidně vytáčel už u posledního Vinterberga. Bohužel tady nebyl sám. ()

Reklama

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Kostýmní podívaná s historickým nádechem aneb O šarmu bez šarmu. 1) Lasturový hájek (Bosquet des Rocailles nebo také Bosquet de la Salle de Bal) vytvořil Le Nôtre v létech 1680 - 1683, tedy v době, kdy na zahradách ve Versailles pracoval už dvacet let (od roku 1661)._____ 2) V roce 1680 byl Le Nôtre 67letý (jeho představiteli Belgičanovi Matthiasu Schoenaertsovi bylo 37 let). Ludvíkovi XIV bylo tehdy 42 let (jeho představiteli Alanu Rickmanovi 68 let)._____ 3) Autentičnost snímku nedodaly ani anglické exteriéry (film se dotkl francouzské půdy až při uvedení do kin), ani očividné prohřešky proti etiketě (prostovlasí dvořané při svatbě)._____ 4) Nehorázně působí český dabing. Snad bych odpustil špatné skloňování jména Le Nôtre. Očekával bych však, že si někdo z tvůrčí skupiny Markéty Kratochvílové ověří, jak se vyslovují francouzská jména, když už tvůrci dabingu nevědí, že Angličané je vyslovují odlišně od Čechů. Pár ukázek: le se vyslovuje l a ne le, de se vyslovuje d a ne de, charles se vyslovuje šarl a ne čarls, Fontainebleau se vyslovuje fontenblo a ne fontajnble atd._____ 5) Připouštím, že Ludvík XIV působil velmi majestátně. Nedostatek charismatu u všech ostatních postav však nevyvážil._____ 6) Výstižný koment: Vančura*. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Nemělo to být jen o voláncích na rukávech a límcích, ale i o lidech, co se nebojí zašpinit si ruce, aby vytvořili něco pro svět, kterému slouží (s tím, že ženy samozřejmě obětují mnohem víc). Jenže místo procházky okrasnou zahradou, za kterou jde vidět nápaditost a práce, se musíte klestit předvídatelným romantickým chabaždím, planým vizuálem a plevelem botanicko-životních dvojsmyslů. Že bude na konci Ludva zářit jak sluníčko se dalo čekat, zbývá se jen vsázet, jestli u emancipované zahradní architektky přijde dřív odhalení traumatu, nebo vyvrcholení s gentlemanským zahradním architektem.. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Versailles je zaujímavý len z pohľadu dnešného človeka, lebo je to krásne upravený palác. Ale filmy o ňom, zo života v ňom a celkovo o Ľudovítovi XIV., ambicióznom liliputánovi, to je veľká nuda. Najmä ak ide o pomalú konverzačku so záhradníčkou. Pritom Versailles ponúka omnoho viac interesantných tém hodných sfilmovania, hoci by šlo viac o bulvárnu históriu (niečo sme videli v rovnomennom seriáli): že sa Ľudovítovi narodil čierna dcéra, že v celom zámku nebola jediná toaleta, a tak si uľavovali kade-tade a smrad, ktorý tam vznikol určite nepripomína tú vznešenosť dnešnej Zrkadlovej siene. Že dámy mali v rámci bontónu povolené uľaviť si počas tanca. A ďalšie mega pikošky. Jediné, na čo sa tu dalo pozerať bola Kate Winslet. Tej to tu mimoriadne svedčalo. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (14)

  • Kráľ (Alan Rickman) hovorí madam De Barra (Kate Winslet), že žena, ktorú si chce vziať, je veľmi zbožná, ale nie je aristokratka. To opisuje madam De Maintenon, kráľovu druhú ženu, s ktorou kráľ tajne uzavrel manželstvo (ako mu radila madam De Barra). (Laslo)
  • Dcéra Kate Winslet – Mia – si vo filme zahrala malú úlohu v scéne z Louvru. Mia sedí na stoličke sama v miestnosti, do ktorej vstúpi Sabine (Kate Winslet) pred davom ľudí. (Laslo)
  • Alternatívnym názvom filmu bol aj názov The King's Gardens. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (viac)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (viac)

Reklama

Reklama