Reklama

Reklama

Po tom, ako Rakúšan Klaus Schneider utrpí zranenie v 2. svetovej vojne, jeho ošetrujúci lekár si všimne, že má zvláštne schopnosti, medzi nimi aj schopnosť ovplyvňovať druhých ľudí pomocou sugescie. Schneider si mení meno na Hanussen a odchádza do Berlína, kde vystupuje ako jasnovidec a hypnotizér a okrem iného predpovedá aj vzostup Adolfa Hitlera.... (RTVS)

(viac)

Recenzie (76)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Záverečný diel tejto trilógie je svojim poňatím trochu iný ako predchádzajúce dva. V tejto časti sa autor nezaoberá ctižiadostivosťou a kariérizmom hlavnej postavy, skôr sa tu dbá na precíznejšie vykreslenie dobových udalostí (nástup fašizmu) a na spájanie jednotlivých nitiek dejinných súvislostí do uceleného obrazu desivej budúcnosti. Páčilo sa mi ako Hanussen premýšľal, pričom veľa jeho myšlienok ohľadom ľudskej spoločnosti naozaj stálo za to. Hanussena teda považujem za najhĺbavejšieho a s najväčším myšlienkovým presahom z celej trilógie, velikánska spokojnosť. 85/100 ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

R: 18.11.1990+ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČT 2 = 28.11.2012, réžia českého znenia (ČST 1990) = ZDENA KLIMENTOVÁ - Národ, ktorý sa nepoučí z vlastných dejín, bude ich musieť prežiť znovu. A doslova to platí pre celé súčasné ľudstvo a jeho tzv. krízy. Paradoxne práve toto vyplýva z príbehu človeka, ktorý údajne videl budúcnosť. Brandauerov výkon v hlavnej úlohe je strhujúci, ale Hanussena vykresľuje viac ako obeť systému, než ako zajatca vlastného narcizmu, ktorý nemohol koexistovať s na(r)cizmom vodcu a jeho stúpencov. Preto nedávam plný počet. (29.11.2012) ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Hanussen pojednáva jasnovideckú víziu globálnej katastrofy hneď niekoľkými spôsobmi. My, priemerne znalí z historických prameňov máme možnosť detailne nazrieť k spoločenským pomerom, aké predchádzali činom národa osvieteného démonom. V tomto smere je Brandauer podobne hypnotickým a podobne nebezpečným, napohľad šarmantným džentlmenom s nevyspytateľnými sklonmi ako R. Hrušinský v Spalovačovi. Myslené nebezpečne kladným. Formálne hľadisko je priezračne hmlisté : denným svetlom, skleslou krivkou občianskej náladovosti, predkrízových pomerov a luciferskými fígľami jednoduchých predpovedí. Všimnite si očný kontakt v dialógoch, Szabó v nich dokázal poňať problematiku naozaj verne, bez dákych jednoduchých návodov, ktoré by okolie vzhľadom k diferenciálne inému sebaurčeniu tak veľmi potrebovalo. ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Vynikající výkon Klause Maria Brandauera ve válečném dramatu podle skutečných událostí.Nedá se říci, že by tahle postava byla u nás nějak více známa, spíše mezi příznivci válečných dějin a mystiky. Hanussen se zrodil coby umělecké jméno četaře z první světové války, u něhož se traumatem z boje a zranění zvýšily jeho schopnosti jasnozřivosti. Válka odezněla, leč přišla krize a Hitler se pomalu začal drát k moci. Dá se vyhnout fašismu? U člověka jeho schopností ještě dříve , než pořádně začal. Ale nechcete v tom nechat ostatní, snad pochopí varování. Jenže si váš všimne i nastupující elita.....velmi mě potěšila role pana Adamíry, bravurně podaná, jako vždy. Jen ten německý dabing rval moje uši, protože ten jeho krásný hlas je nezapomenutelný. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Jakožto vrchol Szabóvi-Brandauerovi volné trilogie stmeluje Hanussen obloukem období Rakousko-Uherska a Třetí říši. Vzhledem k době, o které pojednává, a způsob, jakým je film vyprávěn, je mi filmový Hanussen nejbližší. Poválečná dekadence v rozpuku a její následné vytlačení novými estetickými kritérii nepřestává fascinovat. Nyní je také Brandauer obklopen zajímavějšími tvářemi, například Györgym Cserhalmim nebo Jiřím Adamírou, takže není tak nutné prožít jen další Brandauerovo sólo. A konečně záhadný opar, kterým je reálná osoba moravského Žida Hermanna Steinschneidera (1888-1933) zahalena, dává největší příležitost ke snovým zážitkům. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (5)

  • Postava Hanussena byla inspirována česko-rakouským židem Hermannem Steinschneiderem který předstíral šlechtický dánský původ. (Haniczka)
  • Českou stopu ve snímku zanechal herec Jiří Adamíra, který ztvárnil předního demokratického politika Výmarské republiky Rattingera. (Olík)

Reklama

Reklama