Reklama

Reklama

Motýľ na pleci

  • Česko Motýl na rameni (viac)
Trailer

Francúzsky námorník Roland Fériaud sa počas dovolenky ubytuje v malom hoteli v Barcelone, kde ho má navštíviť manželka Sonia. Stane sa však obeťou útoku, po ktorom sa prebudí v sanatóriu, kde ho lekár presviedča, že mŕtve telo, ktoré videl vo vedľajšej izbe, bola len halucinácia po úraze hlavy. Prepustia ho, no záhadná udalosť bola len začiatkom nebezpečného kolotoča, ktorý sa okolo Fériauda začína roztáčať. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (82)

vesper001 

všetky recenzie používateľa

Složení tvůrců - režisérem počínaje, scénáristou pokračuje a obsazením konče - je splněným snem každého milovníka staré francouzské kriminální školy. A zápletka je neskutečná – a neskutečně zapletená. Tápala jsem jako slepý po strunách houslí, bála jsem se jako myš v labyrintu, podezřívala každého ze všeho a nemohla se dočkat rozuzlení. Bohužel, víc vám říct nemohu, můj motýl si myslí, že byste se na to měli radši podívat sami. ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Mysteriózní jen maličko, spíš okrajově ... ale to neznamená, že by vaše jistoty nemohly být v jednom jediném - a poněkud nešťastném okamžiku nahrazeny bezpočtem proměnných. Možná si budete přát, abyste se mohli spolehnout alespoň na motýla, který by našel útočiště na vašem rameni. I když se postupně zorientujete - a třeba si dokonce troufnete odhadnout další vývoj událostí, příběhu neupřete sugestivní atmosféru, která dodává každé scéně nádech bezútěšnosti a zmaru ... víceméně se s buldočí neústupností a zarputilostí pokouší hodit problémy velkého světa právě na vás - protože jste zrovna po ruce. Pokud si mermomocí chcete odnést cosi poučného do dalšího života, pak si dovolím snad jen jednu drobnou poznámku: NIKDY nevstupujte do cizích hotelových pokojů ... ať se v nich odehrává cokoli. Jestliže pojmete jakékoli podezření, pak volejte recepci, záchranku či policii ... ale v žádném případě se nepokoušejte aktivně vstupovat do děje - nemuselo by se vám to vyplatit. ()

Reklama

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Netušim, jestli je chyba u mě, nebo ve filmu, ale já jsem vůbec nepochopil, o co tam šlo. Hned na začátku se to nějak podivně zamotá a já se v tom úplně ztratil. Doufal jsem, že se to nějak postupně začne vysvětlovat, ale ono se to akorát zamotávalo čim dál, tim víc. Na konci jsem akorát nechápavě kroutil hlavou. Jako nedá se tomu upřít celkem slušná atmosféra a Lino Ventura v hlavní roli taky určitě nezklamal, ale tento film mě prostě nějak minul. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Francúzsky námornícky protagonista Roland Fériaud sa po príchode do Barcelony cíti byť ako totálne „omráčeným”, a to zdôrazňujem úplne doslova, prosím pekne; asi sa mu tak strašne zapáčili miestne, kultúrne pamiatky, že pomaly ani nenachádzal dostatok vhodných slov, ktorými by v podstate vyjadril samú chválu na zrovna toto konkrétne prostredie, na ktoré určite len tak rýchlo nezabudne...? • Ďalší mimoriadny thrillerový titul, v ktorom tento excelentný predstaviteľ v podaní Lina Ventury, naprosto famóznym spôsobom stelesnil „nechápajúcu postavu”, ktorej sa postupne začali diať tak extrémne podivuhodné situácie, že tomu spočiatku vôbec ani ne(po)rozumel, čo všetko sa vlastne okolo neho neustále deje, a síce si po čase predsa trochu pospájal jednotlivé súvislosti dohromady, ale či to napokon bude stačiť, je napokon viac, než len otázne. Skrátka, každou uplynutou scénou, som sa i ja cítil naprosto rovnako skľučujúco, ako i ústredná postava, pohybujúca sa nad nekonečnou priepasťou, do ktorej teda už nie je príliš ťažké spadnúť... • Samozrejme, že som Rolandovi držal všetky palce na rukách, vrátane i na nohách, no musím súčasne podotknúť, že scenáristi vo mne pomerne veľmi často vyvolávali pocit neistoty, čo tiež podtrhovala i svedomitá réžia pod taktovkou Jacquesa Deraya, ktorá mi vskutku priamo navodila určitú situáciu, ktorá sa následne čoraz viacej vymykala spod kontroly, až to hraničilo s obrátením doterajšieho spôsobu života kompletne naruby. • A samotná bodka za celým, predchádzajúcim dianím, ma nakoniec "prinútila" pridať i poslednú, piatu *, čo si Motýľ na pleci, podľa môjho názoru rozhodne zaslúži. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Esencia filmu zmaru. Tak typického pre taliansko francúzske produkcie 70. a 80. rokov 20. storočia. Čím sa táto séria filmov o hrdinoch, ktorí sa zaplietli do kriminálno - špionážno - pašeráckych hier mafií a tajných služieb, riadených zhora, vlastne prihovárala divákovi? Nehas čo Ťa nepáli. Pretože: aj tak nič nepochopíš a akonáhle sa začneš zaujímať čímsi viac ako vlastnými záležitosťami, pohoríš. Takže drž líniu a ústa na zámok. Ak nepočúvnaeš čaká Ťa: paranoia, psychiatria, ignorácia políciou, márna snaha o zmysluplné poskladanie nezložiteľnej skladačky a umlčanie. Nechaj len hrať hráčov podsvetia a moci svoje hry a nestaraj sa, lebo dostaneš po papuli. Tak silno, že sa už nevstaneš. 70 %. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama