Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1789 sa na francúzskom vidieku objavil bandita, nazývaný Čierny tulipán. Miesta šľachta ho považuje za svojho najväčšieho nepriateľa, neschopný vrchný veliteľ polície si však myslí, že tajomným mužom je gróf Gulillaume de Saint Preux. Hoci tomu nikto neverí, je to pravda a tak keď pri jednej zo šarvátok Čierneho tulipána zrania na ľavom líci, nemôže sa medzi šľachtou ukázať. Povolá teda z Paríža svojho mladšieho brata Juliena, ktorý sa na neho na nerozoznanie podobá... (STV)

(viac)

Recenzie (169)

LeChouan odpad!

všetky recenzie používateľa

Černá proti bílé, jiných barev není, Dobro proti Zlu, Pravda proti Lži. Komu by ono neskutečné zjednodušení vadilo? Zvláště ženské části publika asi sotva :-). No - to je mi ale hrdina, tak krásný (jen ho postavit do vitríny), a tak neotřesitelně kladný. Jak jinak, když po boku spravedlivých se bije proti špatnosti. Film již neuvádí, zdalipak mu po slavném vítězství lidu také neukončí jeho čistý život pozemský „Madame guillotine„. To se občas idealistům po vítězství jejich Ideálu stává. Mimochodem - nikdy nepochopím obdiv k loupežníkům (od Spartaka k Nikolu Šuhajovi). To jak strašlivě jsou adorování ti, kdo prý jen bohatým berou a zabijí-li, muže, ženu, dítě, tak je to vždy spravedlivé. Já hádám, že z platonického obdivu k takovýmto spasitelům, by zbyl jen krutě realistický útěk, či alespoň pokus o něj. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,000,000║ Film nám ponúka klasické šermovačky, čo bol dlhodobý štandart v predvádzanom štýle po dobu 60-70 rokov, v podstate lepšie povedané bez krvi a zbytočných jatiek, ďalej dialógy sú obohatené odľahčeným vtipom, niekedy aj vydareným čo stojí za pousmiatie, trošku zaužívaný šablónový scenár ale zas sympaťák ako Alain Delon to svojím šarmom zachraňuje a dej povytiahne na stráviteľný. "Taký slušný priemer čo neurazí ani po 40rokoch od svojho vzniku." /60%/ ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

La Tulipe Noire. Ať s jizvou, či bez, vždy hladce oholen, ke klátění vdaných dam a loupení naladěn, za vestu strachu metajíc kostky ledu, nebezpečí směje se do tváře.. Romantický Double Delon Impact plný šermu, jemného nádechu parodie, aristokratických paruk a nadržených zvonů revoluce. Bohužel jej však řadím o stupínek níž, než Cartouche - už jen proto, že Belmondo v rámci budování image neplenil záhonky s holandskou národní chloubou.. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Aj keď ostanem so svojim hodnotením osamotený, nemôžem inak. Na tri hviezdičky to u mňa Čierny Tulipán nedotiahol. Dôvodom je možno chýbajúca nostalgia, pretože tieto šermovačky a iné zábavky francúzskej šľachtu z obdobia Ľudovíta (číslo si každý doplní sám) ma nebrali už v dobe mojej mladosti. Christian-Jaque nakrútil dvoch Tulipánov - Fanfána a tohto čierneho. Ale nejní to k přirovnání, ako by povedal Vlasta Burian. A tak jediným pozitívom tohto filmu pre mňa ostáva inteligentný arabský kôň Voltaire. ()

Orlau32 

všetky recenzie používateľa

Romantické filmy mají vždy své kouzlo a pokud tam ještě hraje hlavní roli charismaticky muž - idol všech paní a dívek - nu pak je se na co koukat. Námět filmu je velice neotřelý a zajímavý. Jednovaječná dvojčata-chlapci- využiji této své výhody a potrestají "horlivého a zakomplexovaného" policejního komisaře a také vyděračského místokrále. V hlavní dvojroli kdo jiný - Alain DELON. No myslím, že i když má ten film na hrbu 43 křížků, tak se bude ještě dlouho líbit a nejen mladší generaci. Nevidím důvod, proč bych mu nedala 5*. ()

Galéria (38)

Zaujímavosti (6)

  • I když film nemá nic společného se stejnojmenným románem Alexandra Dumase, je zde odkaz na jeho nejznámější dílo Tři mušketýři. V momentě, když Caroline ukazuje Julienovi trik s kordem, říká, že je to dědictví po jejím pradědečkovi, který byl mušketýr a jmenoval se Porthos. (Chevees)
  • Snímek vyprodukovalo filmové studio v Nice, vzhledem ke španělské koprodukci ale velká část natáčení probíhala také ve Španělsku, mimo jiné ve starobylých městech Cáceres a Trujillo nedaleko portugalských hranic. (argenson)

Reklama

Reklama