Reklama

Reklama

Nepřítel

Trailer

Adam Bell (Jake Gyllenhaal) je učiteľ dejepisu, ktorý nemá veľa voľného času. Cez deň pracuje so študentmi a po práci sám doma. Nemá čas na filmy ani knihy, no po kamarátovom odporúčaní si pustí kazetu s filmom. Po chvíli sledovania si všimne, že herec vo filme je mu na vlas podobný. Adamovi to nedá, a tak sa snaží dvojníka vypátrať. To však môže mať pre neho fatálne následky. (TomX2)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (545)

silentname 

všetky recenzie používateľa

Enemy patrí podľa mňa ku skutočnej filmovej špičke, kde po dopozeraní, človek pochopiť, čo sa vlastne stalo a čo to vlastne videl. A čím viac nad filmom premýšľa, tým viac v ňom objavuje. Rozhodne ide o dielko pre trošku náročnejších divákov, no je to vizuálne silné, strhujúce, nápadité a absolútne fantasticky natočené a zahrané. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Asi sa to dá brať ako čisté podobenstvo, možno to chápať (čisto teoreticky) aj doslovne ako sci-fi, čo z toho taktiež robí podobenstvo. Len je trochu škoda, že v záujme tej divnosti a túžbe po nezávislosti je samotný príbeh trochu slabší, zápletka sa vyvíja pomaly nie kvôli atmosfére, ale aby sa to natiahlo aspoň na tú hodinu a pol. "Pavučiny" uvidíme počas filmu niekoľkokrát a pokiaľ chcete vysvetlenie, prečo zrovna pavúci a totalita, tak si povedzte, že sme všetci v súčasnosti závislí na webe, tak prečo nie. Škoda, že sa to nedotiahlo ešte trochu ďalej, že sa to berie tak extrémne vážne a že chýba tomu nadhľad a humor. Ja by som určite vymyslel nejakú sekvenciu na tenisovom turnaji, kde by mali všetci bordel v tom, kto je práve na ktorej strane kurtu. Určite si treba prečítať ten viackrát zmienený odkaz na vysvetlenie, najmä kvôli paralelám k spisovateľovi knihy, ktorej je Enemy adaptáciou. Takže po pozretí odkazu na youtube si človek povie, že iba to je tá správna analýza a mňa by zaujímalo, či Villeneuve robil film s tým, že aj tie rozdielne vysvetlenia sú všetky správne, alebo iba tá psychologická analýza jedného muža a jeho boj so ženami, ktorý nechce prevziať zodpovednosť za svoj život. Metafory k tejto téme fungujú presne. ()

Reklama

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Nikdy by som si nepomyslela, že informácie pochytené od mojej bývalej kolegyne okultistky (prepáč ;-)) sa mi niekedy zídu pri pozeraní filmu. I stalo sa. Význam pavúkov v tomto filme mi bol totižto jasný takmer okamžite a tým pádom ma síce záver šokoval, ale skôr v zmysle nečakaného pohľadu, jeho význam mi bol našťastie po chvíľke zamyslenia jasný. Myslím, že Denis Villeneuve svoje podobenstvo nadvlády žien nad životom "úbohého" mužíčka natočil takmer dokonale i keď dosť prekomplikovane na prvotné pochopenie. Ja si však rada nechávam zapariť mozog. Skvelý výkon Jaka Gyllenhaala tomu dodal ešte aj glanc dokonalosti hereckej. Päť hviezdičiek dávam bez váhania.... tých 65% to ako vážne?! ()

Bachy 

všetky recenzie používateľa

To je tak krásnej pocit, když mi film sedne naprosto každým elementem, který obsahuje. Od plakátu přes poslední záběr až do následného googlování jednotlivých interpretací. Gyllenhaal pod vedením Villeneuveho a film pod vedením zřejmě ohromně chytré předlohy. Mám ohromnou radost, že jsem snad zase narazil na režiséra, kterého je třeba soustavně sledovat a mám ohromnou radost, že jsem objevil tohle hutné žrádlo. Tam, kam koukal Barton Fink okem Lynche, tak tam někde se možná odehrává Enemy. Tam někde je ten největší pavouk. Zamiloval jsem se...zase. ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Formálně je to strhující. Brutálně žlutý kamerový filtr, spoustu industriálních záběrů, vyšperkované správně dusnou atmosférou a ambientní hudbou. Psychedelic jako blázen, aneb Villeneuve potvrzuje v čem je jeho největší deviza. Obsah jsem pochopil, pavoučí metafory už nikoliv. Snaha o druhého Lynche mi přijde zbytečná, víc se mi líbilo přece jen klasičtější "Zmizení", kde si tvůrce podobně hrál s kamerou, temnou atmosférou a skvěle stylizovanou hudbou a zároveň bylo více emocionální, méně mindfuck a velmi dobře se to dostalo pod kůži. ()

Galéria (64)

Zaujímavosti (13)

  • Keď postava, ktorú stvárnil Jake Gyllenhaal, druhýkrát navštevuje videopožičovňu, pri pokladni je zreteľne vidieť plagát filmu Attack of the 50 Foot Woman (1958), ktorý odkazuje na črtajúcu nadvládu ženy v Anthonyho živote. Odkaz na film je možné čítať i v neskoršej scéne, kedy Villeneuve ukazuje obrovského pavúka prechádzajúceho sa ulicami veľkomesta. (Biopler)
  • Citát na začátku filmu: "Chaos is order yet undeciphered" ("Chaos je zatím nerozluštěný pořádek")  je převzat z románu "Double" (portugalsky: "O Homem Duplicado") od José Saramaga. (Sancoo)
  • Celé obsazení filmu podepsalo dohodu o mlčenlivosti, která jim neumožňuje komentovat tisku vyznám pavouků ve filmu. (Nathanielmon)

Súvisiace novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (viac)

Tom Hardy opouští Suicide Squad

Tom Hardy opouští Suicide Squad

16.01.2015

Že to znělo až příliš dobře na to, aby to byla pravda? No, byla to pravda, ale herci míní a Hollywood mění. Řeč je samozřejmě o comicsové týmovce Suicide Squad, jejíž snové obsazení ještě včera… (viac)

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

02.06.2014

Denis Villeneuve se v poslední době blýskl dramatem Zmizení a mysteriózní hříčkou Nepřítel, jeho další film tedy nebudí zrovna malá očekávání. Na co se máme začít těšit? Kanadský režisér se rozhodl… (viac)

Reklama

Reklama