Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aby pomstil smrt svého staršího přítele a kolegy Jima Harta, který se stal obětí vraždy, pustí se tajný agent Richard Chance do pátrání po vraždících penězokazcích, jimž byl jeho parťák na stopě. Ačkoli mají zločinci a tajní agenti odlišné cíle, prostředky, které k jejich naplnění používají, jsou nakonec velmi podobné. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (101)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Film som videl prvý raz 27. februára. 30 minút pred koncom som ho však vypol. Chcel som cítiť, keď ho budem pozerať znova, že ho pozerám po prvý raz. A odvtedy som nad ním premýšľal a nevedel sa dočkať, kedy ho konečne zočím. Stalo sa tak včera, dokonca dvakrát po sebe (nefarebný 2011 MGM remaster a farebný, kontrastný a zrnitý 2016 Shout! remaster). A dnes ešte do tretice s režisérskym komentárom, čo bolo absolútne nebo. Jeho prednášky pravidelne sledujem, no väčšina z nich je takmer vždy výhradne o Francúzskej spojke či Exorcistovi, takže počúvať ho 120 minút básniť o tomto opuse... viac si priať nemôžem. No ale naspäť k veci – Friedkin rozhodne v najlepšej forme. Hl. devízou snímky je jej extrémna presnosť, autenticita a vierohodnosť. Je chytrá a vizuálne podmanivá vďaka pôsobivej práci kameramanského majstra Robbyho Müllera a vycibreného, precízneho režisérskeho cítenia. Stará poctivá škola, žiadne štúdio, všetko točené na mieste, herectvo a filmárčina v najčistejšej podobe, spolu s jednou dobovo impozantnou a dnes už slávnou automobilovou naháňačkou, ktorú ani sám Müller snímať nechcel (Robert D. Yeoman na trón). Soundtrack (x) iná liga, Wang Chung sa predviedli, pretavili atmosféru slnkom zaliateho Los Angeles v stredných 80. rokov a jeho krimi podbrušia do svojich nôt prakticky dokonalo. Úvodné (x) aj záverečné (x) titulky sú jedny z najlepších, čo som kedy videl. A scéna falšovania peňazí možno aj najlepšia vôbec. Jednoznačne viac sexy ako sex samotný. Spravidla, keď si začnem film vážiť, stane sa tak buď s odstupom času, alebo po niekoľkých zhliadnutiach. Friedkinovi sa to podarilo instantne na prvýkrát. --- Bonusy: (x / x / xx / x / x) / Wang Chung s nádherným obalom (x) / (x / x) (x / x) / Taktiež je, vzhľadom k vizuálu tohto filmu, nutné odporučiť dokument Los Angeles Plays Itself / Čekni aj zaujímavosti. --- [Symbolické hodnotenie č. 5555] --- (4.9.2023; konečne v červených číslach! x) --- (27.2.2020) (2x1.6.2020) (2.6.2020) (5.7.2020) (20.7.2020) (28.7.2020) (12.4.2021) (2.12.2022) (22.8.2023) (27.1.2024, cz dab) ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Průměrný akční thriller, ve kterém mi ale utkvěla scéna automobilové honičky. Ta sice sama o sobě není nic moc, ale má skvělý bezvýchodný feeling, protože v ní utíkají dva policajti poté - SPOJLER - co omylem zastřelili policajta vydávajícího se za zločince a teď po nich jde celé město. A taky mě překvapilo, že jeden z hrdinů zařval těsně před koncem. ()

Reklama

c.tucker 

všetky recenzie používateľa

Podstatně lepší než jiné krimi filmy z 80. let. Perfektní automobilová honička, kterou má Friedkin v malíku (sice o něco horší než z Francouzské spojky, ale i tak výborná). Bylo tam sice několik přehmatů, ale to vše se dá odpustit. Zaujalo mě hlavně to nahlédnutí na výrobu falešných pěněz umělcem v malé soukromé výrobně. Za překvapivý konec přidávam hvězdu navrch. ()

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Chytře vymyšlená kriminálka, která Friedkina zastihla v okamžiku dočasného návratu staré formy. Příběh začíná jako přímočará cesta umanutého poldy za vyřízením starých účtů, jenže vývoj situací ukáže, že ne všechno se dá naplánovat, a i když má člověk schopnosti a žádné zábrany, život si všechno zařídí podle sebe. V hlavní roli září William Petersen, který svedl s ďábelským Williamem Dafoem vyrovnaný souboj jak co se týče zápletky, tak v herecké rovině. Film přišel trochu pozdě, protože tak kruté žánrovky už pomalu vycházely z módy, ale atmosféra těží z perfektní osmdesátkové hudby, takže na tom nejspíš vydělal. ()

Skip 

všetky recenzie používateľa

William Friedkin umí rozhodně lépe. Ale nebylo to špatné, jen to bylo takové bez výrazu, bez života, chyběl tomu šmrnc a chtělo by to asi i lepší herce proti Willemu Dafoeovi. Film není nudný, takže to nebude zcela ztráta času, ale rozhodně to také nebude nezapomenutelný zážitek. Ty dost krvavé přestřelky měly něco do sebe. ()

Galéria (74)

Zaujímavosti (56)

  • Hneď v úvode filmu mieri konvoj s prezidentom do Beverly Hilton Hotel. Keď po chvíli nasleduje scéna s teroristom na streche hotela, skutočne sa aj odohrávala/natáčala na streche tohto istého hotela. (Real Tom Hardy)
  • Friedkin natočil jednu scénu, v ktorej sa Vukovich (John Pankow) vracia k svojej žene a chce sa zmieriť. Friedkin uviedol, že keď sa na ňu s odstupom času díva, vidí ako fenomenálne bola zahraná oboma hercami. Nevie však, prečo ju do filmu nezaradil, veľmi to ľutuje a keby mohol, dal by ju tam. (Real Tom Hardy)
  • Robert Weiner, ktorý mal na starosti kasting, bol už na dôchodku a žil v Paríži. Friedkin však zavolal a poprosil ho, aby pracoval ešte na tomto jednom filme. Weiner súhlasil. (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (viac)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (viac)

Reklama

Reklama