Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena rozlíceným davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který odpovídá za její bezpečnost, zajistí tři helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje atak Jemenců, při kterém jsou tři vojáci z ambasády zabiti. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal rozkaz k ozbrojené obraně. 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale diplomatickými kruhy odsouzeno a Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud. Vybere si ke své obhajobě válečného veterána z Vietnamu, cynického opilce a dlouholetého přítele plukovníka Hodgese, kterému ve válce zachránil život. Hodges není přesvědčen, že svého přítele kvalifikovaně obhájí a rozmlouvá mu to, ale Childers je skálopevně přesvědčen, že právě on je ten pravý. Soudní pře, ten věčný souboj o objektivní pravdu a spravedlnost začíná. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (120)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Tvorcovia si bezpochyby vybrali zaujímavé témy, pretože rozhodovanie o rozdiele medzi zabitím v boji a vraždou, teda otázkou, či drsných vojakov vyznamenať, alebo odsúdiť, môže byť v niektorých prípadoch skutočne veľmi ťažké. V Krvavej voľbe sa veľa hovorí o vojenskej cti, obojstrannej povinnosti vojaka k vlasti a podobne, avšak tvorcovia sa celkom úspešne vyhýbajú lacnému moralizovaniu. Celú dobu razí tézu, že nech už vznikne vojna z akýchkoľvek dôvodov, jedná sa vždy o brutálnu záležitosť, s ktorou ušľachtilé pravidlá nemajú veľmi čo robiť. Po nie celkom vydarenom akčnom úvode sa ľahko rozpačitý divák začne tešiť na zaujímavý súdny thriller, zvlášť keď príde na scénu Tommy Lee Jones. Dramatický príbeh o tom, aké ťažké je zachovať diplomatický postup v situáciách, keď ide naozaj o život, o súdnych praktikách a sile priateľstva. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Tohle soudní drama mě bohužel zklamalo na plné čáře. Tommy Lee Jones i Samuel L. Jackson jsou sice velice dobří herci, ale tenhle opravdu silně podprůměrný scénář jejich výkony zachránit nedokázaly. Přitom námět měl docela slušný potenciál a až do konce jemenského masakru jsem čekal, že z něho bude i slušný film – řada klišé doplňovaná přehnaným patosem ale způsobila, že jsem se rychle začal nudit. ()

Reklama

Piri 

všetky recenzie používateľa

Má to gule, tu ťažko hodnotiť akciu, keďže jadrom filmu je súdny proces. Ten má však medzery a niektoré súvislosti sú nevyjasnené a divák nemá šancu vidieť zákulisie ostatných postáv. Je to dramatické a aj napínavé, herecky je to výborné. Pearce je na tieto úlohy ako stvorený a tie jeho gestá stoja za to :) 70% ()

Derek 

všetky recenzie používateľa

ďalšie súdne drama v ktorých sa američania zrejme vyžívajú. človek by pri takom hereckom obsadení čakal určite trochu viac. najväčšiu vinu nemajú na záverečnom rozpačitom dojme z filmu herci, ale skôr scénar, ktorý je miestami prekvapivo trápny a nudný. inak ide od slušné remeslo, avšak skorej by som povedal že to vyzerá ako film z produkcie hallmarku a nie nejaká hollywoodska veľkoprodukcia. ()

ondrula 

všetky recenzie používateľa

To jsem takhle jednou šel do kina na nějakou romantickou komedii s jistou pipinkou a vlezli jsme omylem do špatnýho sálu v okamžiku, kdy mariňáci rozpoutali brutální masakr jemenských civilistů. Ta koukala! Po těch drahných letech si vybavuju, že po slibném začátku následovaly dvě hodiny žvanění v rámci soudního procesu, tudíž jsem se dost nudil. A pipinu to asi taky nebavilo, protože mě pak poslala do řiti. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (21)

  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)
  • Pôvodný scenár Jima Webba sa od finálneho filmu líšil: akčná scéna veľvyslanectva sa pôvodne odohrávala v stredoamerickej krajine, námornou prokurátorkou bola žena, ktorá mala románik s obhajcom, a dve hlavné postavy sa navzájom nenávideli. (Arsenal83)
  • Scény obliehania veľvyslanectva USA boli natočené s pomocou 1500 miestnych komparzistov a vrtuľníkov z marockých kráľovských vzdušných síl. (Arsenal83)

Reklama

Reklama