Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všetko sa krúti okolo školského časopisu Rev septimy, ktorý napísal ktosi zo septimánov reálneho gymnázia a ktorý šplhúň Krhounek odovzdal triednemu učiteľovi. Vzbudil v profesorskom zbore veľký ohlas najmä preto, že humorným spôsobom pojednával o niektorých jeho členoch. Kým mladý profesor Bartoš a starý múdry pedagóg Gábrlík sa nad celú vec dokážu s humorom povzniesť, zvyšok učiteľského zboru zúrivo pátra po vinníkovi, ktorého priznanie je podmienkou zrušenia zákazu účasti na stredoškolskom športovom turnaji. Toto pátranie rámcuje mozaiku veselých epizód zo života študentov i profesorského zboru, tvoreného množstvom typicky svojráznych postavičiek, z ktorých vystupuje do popredia predovšetkým aféra najnadanejšieho študenta Jindru Benetku, ktorý v slohovej práci otvorene kritizuje pomery na gymnáziu a bol kvôli tomu navrhnutý na vylúčenie zo školy. (RTVS)

(viac)

Recenzie (408)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Rovnako trefná cesta do hlbín študentskej duše, ako Cesta do hlbín študentovej duše. Znova nechápem, ako môže študent gymnázia nič nevedieť, dostávať jednu guľu za druhou a byť v septime. No je to komédia, čiže film, takže to ide. Mňa potešilo, že sa tentokrát Frič aspoň trochu sústredil aj na jednu vznikajúcu lásku v triede a jednu peknú pani profesorku, ono to akosi k študentskému životi patrí viac, ako všetko okolo. Zasadenie do doby a filozofovanie nad významami z toho vyplývajúcich prenechám odborníkom, z tohoto hľadiska ma film príliš nezaujímal. Bavil ma hlavne preto, že rozdiely medzi študentami vtedajšej doby a tej mojej, respektíve snáď aj tej dnešnej, sú iba kozmetické. Tá drzosť bola, ak film neklame, stále rovnaká:). ()

nash. 

všetky recenzie používateľa

Ne tak dokonalá jako "Študákova duše", přesto výborná komedie, plná nezapomenutelných scén, nesmrtelných hlášek, nezapomenutelných figurek (i když na Máňu by člověk raději zapomněl). Navíc ten jalový závěr hromadného úprku ke šťastným zítřkům vzhledem k roku vzniku působí až mrazivě a dává celému filmu zcela nový rozměr. ()

Reklama

Kothy 

všetky recenzie používateľa

I když je to roku 1938, některé věci jsou stále aktuální. Ale dneska už by takovou kravinu asi nikdo neřešil. A už vůbec by to tak nehrotil. Ale to je detail, o to tu nejde. Je to dost veselý film. Pešek je tu úplně skvělý. A Filipovský tu hraje pěkného šprta. Některé výrazy mě celkem dostávaly. Třeba při tenise: "Tak já plaju." :D ()

berg.12 

všetky recenzie používateľa

Na rozdíl od většiny se mi film líbí víc než "Cesta do hlubin študákovy duše" A proč? Druhý díl má sice lidštější rozměr, ale první ho předčí daleko vybroušenějším humorem. Druhý díl je sice filmovější, ale tenhle zase satiričtější a trefnější a to se mi i vzhledem k předloze líbí víc. Scénu na hodině latiny považuji za jednu z nejlepších v rámci české komedie. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

,,Co je stesti??? Muuuuuska jenom zlata !!!" Tuto vetu som obcas pocul od mamy, ale nikdy som netusil, z ktoreho filmu vytrhla tuto vetu. Dnes uz viem aj preto, lebo som prestal ignorovat starsie ceske filmy a s chutou sa na niektore z nich rad pozriem. Najviac som sa nasmial na hodine nemciny, ale i na dalsich skvelych a vtipnych dialogoch. Z historie je zaujimave sledovat ciernobiely film z roku 1938, teda este pred 2. svetovou vojnou, kde je dokonca spominane i pomerne nedavne Rakusko-Uhorsko (1867-1918), v ktorom zili este samotni herci-ucitelia. Uz dnes som zvedavy na CESTU DO HLUBIN STUDAKOVY DUSE. (1939)... 16.10.2008 _____ Theodor Pištěk - (Ředitel školy) +++ Marta Májová - (Žena ředitele školy) +++ František Kreuzmann - (Prof. Lejsal, třídní septimy) +++ Milada Smolíková - (Lejsalova žena) +++ František Smolík - (Prof. přírodopisu Gábrlík) +++ Ladislav Boháč - (Prof. Bartoš, francouzštinář) +++ Jaroslav Marvan - (Prof. Kolísko, češtinář) +++ Václav Trégl - (Prof. matematiky, Koďousek) +++ Karel Postránecký - (Prof. dějepisu Mykiska) +++ Čeněk Šlégl - (Prof. tělocviku Lusk) +++ Marie Burešová - (Suplující profesorka Lachoutová) +++ Lola Skrbková - (Prof. přírodopisu Suchánková) +++ Gustav Hilmar - (Školník Mleziva) +++ Antonín Novotný - (Jindra) +++ František Filipovský - (Ludvík) +++ Hudba: Julius Kalaš +++ ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (29)

  • Práva na filmovú adaptáciu, ktorej základom mala byť javisková verzia námetu, zakúpila spoločnosť Ufa potom, čo sa pre látku údajne osobne nadchol riaditeľ pražskej filiálky Ufy Antonín Procházka nielen pre veľký úspech divadelnej hry, ale aj, preto, že sa „váľal smiechom u Žiakových fejtónov“. Prvá verzia scenára filmu Škola základ života teda vznikla až ako štvrtá fáza spracovania. (Raccoon.city)
  • Režisér Martin Frič chtěl postavu ředitele gymnázia opticky ozvláštnit a napadlo jej, že by mohl být plešatý. Tehdejší maskéři nedokázali vytvořit věrohodnou pleš na stávající vlasy a Theodor Pištěk rozhodně odmítal obětovat svoji hustou kštici. Jít pod břitvu jej přesvědčila až finanční kompenzace. (Haller)
  • Jméno Čuřil (Ladislav Pešek), které tvůrci vybrali a jenž koresponduje s charakterem postavy, je odvozeno z „čuřit“, což znamená: hýřit, flámovat, utrácet. (sator)

Reklama

Reklama