Reklama

Reklama

Jednoduchou, no zároveň poriadne desivou odpoveďou americkej vlády na večne aktuálnu otázku ako vyriešiť alarmujúco stúpajúcu krivku kriminality je už na prvé počutie znepokojivo znejúca legalizácia všetkých zločinov. V praxi to, žiaľ, znamená presne to, čo to sľubuje - na jednu jedinú noc v roku sa Amerika nie príliš vzdialenej budúcnosti zmení na najnebezpečnejšie a najkrvavejšie miesto na Zemi! Pretože, ak sa vás niekto... Hocikto... Rozhodne v túto neslávnu noc zmrzačiť, znásilniť či zabiť, nikto vám nepríde na pomoc. Polícia, záchranka, hasiči – všetci majú počas „Očisty“ štátom nariadený nútený pohov. Znie to šialene, no funguje to. A vďaka tomu je život v tejto už nie tak žiarivej niekdajšej kolíske demokracie vo všetky ostatné dni v roku ako splnený sen. Len sa ho musíte nejakým zázrakom dožiť.... Sandinovci, ktorí zrejme i vďaka tomu, že hlava rodiny James (Ethan Hawke) predáva bezpečnostné systémy, patria k horným desaťtisíc, sa cítia byť tento rok v podstate v bezpečí. No len do chvíle, keď sa pred ich dverami nečakane objaví neznámy votrelec a oni pochopia, že táto noc... Bude pekelne dlhá! (TV Markíza)

(viac)

Videá (12)

Trailer 1

Recenzie (1 037)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to mierne nadpriemerný thriller. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch, keď majú americkí občania možnosť na dvanásť hodín v roku vykonávať takmer akýkoľvek zločin, aby sa vylepšila celková životná úroveň a morálka obyvateľstva. Úspešný obchodník s bezpečnostnými systémami sa práve chystá stráviť tento čas tak ako vždy, kľudne so svojou rodinou v zdanlivo bezpečnom dome, lenže všetko sa pokazí, keď syn domov pustí muža na úteku pred skupinou zabijakov a tí sa nezastavia, až kým nedostanú to, čo chcú. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak mám z neho dosť rozporuplné pocity. Samotný nápad s jednou vražednou nocou v roku, keď sa ľudia môžu spoľahnúť len na seba je rozhodne veľmi zaujímavý a ponúka slušný potenciál, ale tvorcovia sa rozhodli dej sústrediť prakticky len do jedného domu, čo je škoda, no nanešťastie ani toto nezvládli práve najideálnejšie. Chválim hlavne prvú polovicu, keď sa to prakticky len rozbieha, keďže ten pocit nadchádzajúcej vražednej noci je podaný dobre, ale keď sa už začne diať to hlavné, tak to paradoxne skôr upadne. Niektoré postavy a hlavne syn sa správajú až príliš hlúpo a otravne a rovnako až príliš veľa času je venovaných hľadaniu obete po dome, čo mi prišlo úplne mimo a toto ma len nudilo. Ale celkový dojem zachraňuje posledná dvadsaťminútovka, kedy sa to nielen slušne rozbehne, ale hlavne vo finále príde niekoľko vydarených situácií, len škoda, že to neskončilo o trochu skôr, pretože tvorcovia to ukončia klasickejšie a s tým koncom, ktorý to mohlo mať by som mal z toho teda omnoho lepšie pocity. Čo sa týka tej hororovejšie ladenej stránky, tak to pôsobí skôr len priemerne. O atmosféru tu vôbec nejde, napätie som tiež ani raz nepocítil, ale aspoň akcia je celkom slušná, no skôr v rámci akčného žánru, keďže tu nejde o nápadité likvidácie a krv, ale skôr streľbu a súboje. Herecké obsadenie je na tom dobre, Ethan Hawke mi v týchto hororovejších úlohách sedí, k tomu sympatická Lena Headey a chválim aj hlavného záporáka. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, po vizuálnej stránke tomu nemám moc čo vytknúť, len by to chcelo aj to napätie. Škoda, dopadlo to prakticky presne tak, ako som aj očakával, nie je to zlý film, na ten lepší priemer to stačí, ale dalo sa z toho získať aj omnoho viac. 58% ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

James DeMonaco si natočil svoj "národný film", v ktorom s hymnou na perách a americkou vlajkou v ruke nastavuje zrkadlo samotnej podstate násilia a zločinu v Amerike, zakotveného v ústave, a pritom divákovi predkladá klasické, sympatické štýlové hororové béčko, nie nepripomínajúce Funny Games USA a mnohé iné, ktoré však svojou filozofiou a niektorými mimoriadne zaujímavými scénami vybočuje z rady a ponúka o poznanie iný zážitok. Viac v recenzii. ()

Reklama

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Slibný a zajímavý koncept, pár napínavých míst, ale bohužel - když chcete film, který máme brát vážně, tak musí být v první řadě uvěřitelný. Což právě PURGE není. Díky celkové realitě, chování postav, nablblým zvratům a různým nasrávajícím drobnostem. A nějak tuším, že ten potenciál nenaplní ani dvojka. ()

paascha 

všetky recenzie používateľa

CO lepšího zvolit pro ukrácení svátečního večera, než pěknou idylku z hnUSA let příštích? Totáček se rozrostl a přišel s novou hrou na Ofčany a ty druhé. Popis vynechám, to už zvládli jiní, já se jen raduju, že jsme si tou mou pěkně stvrdili, že i po těch letech spolu stále vyznáváme stejné hodnoty a alarm byste u nás nenašli:-D ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Výborný nápad, bohužiaľ nie celkom využitý. Komornosť snímku neodsudzujem, uzavreté priestory mi vyhovujú. Atmosféra sa v nich buduje podstatne lepšie. Obsadenie som pred zhliadnutím bližšie neskúmal, preto ma "lady Lannister" - L. Headey, známa prevažne zo série Hra o tróny veľmi milo prekvapila. V závere potvrdila povesť tvrdej ženy, s ktorou sa neradno zahrávať, inak vám rozfláka lebku o stôl...Film je vlastne klasickou vyvražďovačkou, akých vznikli tisícky. Od iných sa odlišuje práve spomínaným dobre osadeným príbehom a pozadím, ktoré celý film rámuje. Tvorcovia vycítili príležitosť, úspech filmu tiež nebol zanedbateľný, preto už v tejto chvíli letí sieťou kín druhé pokračovanie , ktoré vraj podstatne lepšie využíva alternatívnu budúcnosť a chaos v uliciach. Neviem ako vy, ale ja sa na pokračovanie celkom teším a mám tušenie , že sa rodí nová hororová séria...70%. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (24)

  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 91. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 64,5 milionu dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 89,4 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra snímku proběhla 2. května 2013 na hororovém filmovém festivalu Stanley pořádaném v Esters Parku ve státě Colorado. (Varan)

Súvisiace novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (viac)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (viac)

Reklama

Reklama