Reklama

Reklama

Ripper Street

(seriál)
Trailer 3
Krimi / Dráma / Mysteriózny
Veľká Británia, (2012–2016), 39 h 30 min (Minutáž: 58–130 min)

Tvorcovia:

Richard Warlow

Hrajú:

Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg, MyAnna Buring, David Wilmot, Charlene McKenna, David Dawson, Clive Russell, Amanda Hale, Gillian Saker (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(36)

Obsahy(1)

V tomto britském historickém seriálu s kriminální zápletkou nás tvůrci zavedou do tajuplného Londýna do viktoriánského období na konci 19. století na místo zvané Whitechapel, které se stalo známé řáděním fantoma přezdívaného Jack Rozparovač. Sledujeme zde policejní práci detektivního inspektora Edmunda Reida a jeho týmu, kteří se snaží chránit chudou populaci East Endu před vraždami a organizovaným zločinem, a to vše v zájmu vyššího dobra... (Trajektt)

(viac)

Videá (22)

Trailer 3

Recenzie (165)

LuccinyFilmy 

všetky recenzie používateľa

Na místo detektiva ve viktoriánské Anglii měl nějakých 130 let monopol Sherlock Holmes (než jej BBC resuscitovalo v tom přeexponovaném, přeceňovaném, neodpovídajícím a zbytečném zpracování z moderní doby), takže je skvělé vidět, že se konečně k vyšetřovacímu korýtku dostal i někdo jiný. Atmosféra skvělá, formát co díl nový případ taky plus, snad jen snaha zahrnout všechny dobové problémy, otázky a technologické změny trochu hapruje tím, jak občas působí čistě vzdělávacím účelem. Hlavním a momentálně asi neřešitelným problémem je fakt, že hlavní hrdinové sice žijí v roce 1889, ale přitom přemýšlí jako výjimečně tolerantní člověk 21. století. Mentalita téhle doby přitom spočívala v xeno-homo-všechno jiné fobii. I ti nejlepší byli takoví, ač třeba jen minimálně a odpustitelně, není důvod na to zapomínat. ()

Allien.9 

všetky recenzie používateľa

Trochu americký "Sherlock (2009)", trochu britský "Whitechapel (2008)". Předpokládáte-li však, že musí kombinací těchto dvou skvělých (filmových / seriálových) počinů vzniknout něco mimořádného, budete nejspíš zklamáni. "Ripper Street" není špatný seriál - dobový nádech mu sluší, ústřední trio je solidní, příběhy nenudí. Nic z toho však nedokáže zaujmout tak, jak by mohlo, a to se zkrátka přehlédnout nedá... 1. série: 60%. 2. série: X%. ()

Reklama

Macejko 

všetky recenzie používateľa

Keď si Rozparovač zbalil saky paky, v Londýne sranda neskončila, práve naopak. Výborná dobová detektívka so správne špinavou atmosférou a vysoko kvalitnou "sherlockovskou" hudbou, ktorá kladie prekvapivo veľký dôraz na osobné príbehy ústredného, skvelo obsadeného tria. A nutno podotknúť, že dobre robí. Reida, Drakea a Jacksona som si naozaj preveľmi obľúbil a teším sa na ďalšiu sériu. ()

ti88na 

všetky recenzie používateľa

Londýn - East End v čase tesne po vyčíňaní Jacka Rozparovača, spoločnosť žijúca v strachu a hrôze nad týmito udalosťami a poznačená skutočnosťou, že vrah nebol nikdy chytený a muži zákona, ktorí sa snažia s využitím všetkých čistých i nečistých prostriedkov udržať tento krehký systém. To je námet na seriál ako zo splneného sna. Jednotlivé epizódy boli súrodé, väčšinou si udržali svoj štandard, ale žiadna dokonalosť to nebola. Čakala som, že sa budú držať témy z prvej epizódy, teda toho zotrvačnosťou poháňaného kolotoča nezodpovedanej otázky Jacka Rozparovača, ale v skutočnosti išlo len o odrazový mostík, bez ďalšieho rozvinutia. Čo si však vysoko cením, je že jednotlivé epizódy sa väčšinou odohrávali na pozadí skutočných udalostí, alebo tieto boli priamo zapojené do deje. Štrajk robotníkov, začiatky boja žien za svoje práva, počiatky elektrifikácie, drogové závislosti a jej následky, sekty. Jednoznačne najsilnejším príbehom bol ten o Johnovi Merrickovi. To čo mi však veľmi prekážalo boli tie prehnané kvetnaté dialógy plné pátosu vychádzajúce z úst kriminálnikov, bitkárov a prostitútok. Tomu sa nedalo veriť a bolo to veľa krát za hranicou znesiteľnosti. Ústredná trojica hercov, bola sympatická, nikto z nich však nezažiaril, ale sa ani nezhodil, prekvapivo najhoršie u mňa na tom skončil Matthew MacFadyen, ktorý ma akosi o s svojej postave nepresvedčil. V každom prípade však o originálny a čo sa seriálov týka, nadpriemerný počin. A čo si môžem viac považovať ako originálny seriál v žánri krimi? ()

Gurtha 

všetky recenzie používateľa

5* si žádný jednotlivý díl nezaslouží, ale jako celek dokonale funguje kombinace známých praktik s dobou pozměněnými souvislostmi, k tomu je nutno přičíst duo neprůstřelně se tvářících Angličanů s cylindry, v nichž hnisá nevyrovnanost, a jeden pološílený génius, který by byl úžasným záporákem, ale protože je většinou v lihu, uskromňuje se pouze na velice střízlivá hodnocení práce jiných padouchů. Prostě miš-maš, kde se v zkrvaveném pokoji velebí význam pohyblivých obrázků, stavba dnes všudypřítomného Londýnského metra ničí potřebné důkazy a tajné služby vyhazují do vzduchu židovské komunisty. Jen to není podívaná k čaji o páté, viktoriánské příběhy psané v digitální éře prostě musí být „cítit“ krví, jako kdyby staré dobré krádeže kabelek v téhle době jednoduše neexistovaly. ()

Galéria (599)

Zaujímavosti (15)

  • Revolver, který používá kapitán Homer Jackson (Adam Rothenberg), je Smith & Wesson Mk.II Hand Ejector v ráži .455 Webley. Zajímavostí je, že revolver byl vyvinut až roku 1915, kdežto seriál se odehrává v roce 1889. (HectorHagman)
  • Potrat Lucy Eamsovej za pomoci rastliny Pennyroyal, lúpež, pri ktorej bol použitý chloroform (alebo éter), výbuchy pomocou kyseliny pikrovej a kontaminovaná múka antimónom sú historicky presné. Naopak historicky nepresné sú lobotómia v "The Good of This City" a intoxikácia amfetamínmi. (Carol Pifková)
  • V seriály je i pár nezrovnalostí, ako napríklad "priepasť" medzi epidémiou Dr. Johna Snowa, cholera, ktorá sa roznášala cez vodné pumpy, a leukotómiou činí až necelé storočie. Takisto i výraz Molly house sa vo viktoriánskej dobe stal už archaizmom a nebol skoro vôbec používaný. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené