Reklama

Reklama

Veľký čínsky múr

  • Česko Velká čínská zeď (viac)
Trailer 3

Obsahy(1)

Jeho tvorcovia museli mať dobrý dôvod na to, aby z nej urobili najväčšiu stavbu sveta. Veľký čínsky múr je opradený mnohými mýtmi. Jedného z nich sa chopil legendárny režisér Čang Yimou, ktorý s pomocou Matta Damona natočil veľkolepé dobrodružné fantasy, v ktorom nepôjde o nič menšie, než o záchranu ľudskej civilizácie. Hollywoodska superstar hrá vo Veľkom čínskom múre súbojmi zoceleného žoldniera Williama Garina, ktorý prišiel na Ďaleký východ získať tajomstvo strelného prachu. Mimoriadne nebezpečná misia v exotickom prostredí nemohla dopadnúť dobre, a ani tak výnimočný lukostrelec, akým je Garin, sa nedokázal ubrániť obrovskej presile bojovníkov tajného zoskupenia. Ich prvotnou úlohou je ochrana masívneho a zdanlivo nekonečného múru, pri pohľade na ktorý by Garinovi a jeho priateľovi Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla sánka, keby im nehrozila poprava. K nej však nedôjde, na múr zaútočí armáda monštier a pomoc skvelých vojakov sa ich väzniteľom hodí. Ťažko ale povedať, či si zoči-voči valiacim sa nemilosrdným monštrám nemali radšej vybrať tú popravu. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (13)

Trailer 3

Recenzie (581)

sheen 

všetky recenzie používateľa

Ulítlá akční fantasy mega nálož nebo alespoň první půl hoďka, pak to jde bohužel dolů. I tak hodnotím pozitivně, Yimou nezklamal a natočil pro svou zemi výpravnou omalovánku, tak jak to umí. Dialogy jsou tady opravdu toporné ale obléhání Zdi to vynahrazuje. Čína na to bude chodit rok v kuse a bude z toho naprostý kasovní trhák. [Cinestar Anděl]. ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Počítám, že si Met Mamon ještě teď vytahuje z prdele Číňany, kteří mu tam během natáčení nalezli. Pro patrně řádnou hrst jüanů a nepokryté opičí uctívání se zaprodal až na Dálný východ, aby jako obvykle nehrál, tentokráte krutohustého lovce Pokémonů v mimořádně hnusném, kýčovitém, přiblblém, narychlo uplácaném a předraženém digitálním mrdníku. S sebou na cesty si přibalil téměř kompletní scénáristickou partičku z Narcosu, která při svém posledním počinu evidentně hustě zneužívala rekvizity, námezdního mezka Pedra, jenž nepohrdne jakoukoliv sračkou poté, co mu ten zlý Martin nechal v HoTu rozmačkat hlavu, no a toho dávno mrtvého chlápka, kterému už nikdo nechce posílat tantiémy za Robinsona Crusoa, aby předvedl nejtrapnější a nejdementnější výron své kariéry. Na světě je tak Velká čínská hněď, ultimativní blockdisaster a slaboduchá přebarvičkovaná pekingvůdská pičovina, dobrá leda tak k ještě většímu vyděšení Tibeťanů, co za nevkusná pakáž je okupuje. ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

V tomto prípade bolo nevyhnutné úplne zabudnúť na to, že Great wall natočil kedysi mimoriadne talentovaný Zhang Yimou, ktorý sa ale už upísal komerčnejším projektom bez štipky osobitosti, ale čakať len obyčajný blockbuster v západnom štýle a takto to nedopadlo zase až tak zle. Dlhší čas ma to dokonca aj celkom bavilo, síce hrdinovia zo západu sú tu nadbytoční, ale prostredie múru je atraktívne, mám slabosť pre dokonalo organizované veľkolepé armádne manévre, v čom Čína nemá moc konkurenciu, o tvoroch spoza hradieb sa rozpráva správne tajomne a navyše prvá bojová sekvencia je poriadne veľkolepá a rozmanitá, takže som si to v rámci možností celkom užil. Ale vydrží to prinajlepšom polovicu filmu a potom to síce tiež nie je najhoršie, ale už celý čas len obyčajné dialógové sekvencie, ktoré dej prakticky v ničom neposúvajú striedajú priemerné akčné scény, ktoré sa zábavnosťou a ani veľkoleposťou s tou prvou nemôžu porovnávať a už je to len čakanie na koniec, ktorý ale tiež sklame, nemám rád takéto rýchle a relatívne jednoduché riešenia nebezpečných hrozieb. Sklamaním sú aj postavy, Matt Damon sa tu absolútne nehodí a síce inokedy si bojovníkov, ktorí sú majstrami v práci s lukom užívam, ale tu mi to frajerenie s lukom prišlo len trápne, Pedro Pascal už je typovo podstatne vhodnejší, ale tiež ma moc nebavil a Willem Dafoe mi prišiel zbytočný. A tak to musia zachraňovať čínski herci, ktorí tu sú jednoducho doma. Jing Tian ma veľmi bavila a tak ma mrzí, že ku spolupráci nemala niekoho vhodnejšieho, než Damona, charizmatický Andy Lau má zase prekvapivo málo priestoru a okrem nich už nikto nevyniká. Takže po akčnej stránke určite stojí za pochvalu prvá veľkolepá bojová sekvencia, ktorá slušne navnadí a tak o to viac zamrzí, že tie ostatné jej nemajú vôbec v ničom konkurovať, chýba im akýkoľvek zaujímavejší moment. A režijne je to presne to, čo som aj čakal, o nejakej osobitosti nemôže byť ani reči, ale predsa len vizuálna stránka je na tom veľmi dobre, rozpočet je vidieť a Zhang Yimou tomu občas dokáže navodiť príjemnú rozprávkovú atmosféru, ale tým to končí. A ani samotné netvory ma moc nebavili, viac ma bavilo, keď sa o nich len rozprávalo, ako keď aj dostali nejakí priestor. Ale chválim hudbu, tá sa mi celkom páčila. Takže Great wall je film určený len pre štandardného diváka blockbusterov, taký by mal byť spokojný, ako fanúšik čínskej kultúry tiež nie som sklamaný, raz sa na to pozrieť dalo, ale tým to aj končí. 60% ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Takýto film som chcel vždy vidieť keď som bol malý chlapec. Príbeh je jednoduchý ako facka, ale o ten tu ani tak nejde, toto je predovšetkým nefalšovaná, uletená, drahá, štýlová, nápaditá a akčná zábava. Toto môžu natočiť proste iba šikmáči. Matt Damon výborne zapasoval a aj keď to už bolo v závere čoraz viac uletené, bavil som sa. Hudba od Djawadiho jemne šmrncnutá Hrou o tony je tiež fajn. Obľúbený soundtrack: Nameless Order, The Great Wall. 75% - 4* ()

Yoshitsune 

všetky recenzie používateľa

Když sem poprvé viděl trailer, na tenhle film, tak sem se chytal za hlavu s otázkou na rtech, proč ????? A po dnešní návštěvě kina, proto !!! Ti ŤÍňani to docela dali, ono sice divák musí přistoupit na tu hru, že sou tam digitální monstra a že je to taková laciná zábava. Ale když tohle, divák akceptuje a přestane v tomhle hledat dvojité sysli a jiné historické odkazy, tak si to užije. Akce byla super, nicméně ta akční finále, mi přišlo takové uspěchané, představoval sem si, že to bude ve stylu vybíjená. Je to škoda, jelikož první bitva na zdi byla nejenom dobře vygradovaná, ale i vynikající co se týče týmového boje. I následující bitva v mlze, byla fantasticky udělaná a napínavá a těch nápadů. Ohh tvůrci měli opravdu, hodně nápadů a tvůrčí tvořivosti, sebevražedné komando, ohnivé koule, sekáčky ve zdech, harpuny a další super zbraně. A Raminovi bych hned hodil sošku Oscara, zaslouží si ji, ty chorály, ty bubny jak se stupňovala akce, tak se i stupňovala bojová hudba. Nicméně ta délka, je prostě nepřítel celého filmu, uspěchané finále je jedna věc, ale ani vedlejší postavy (hlavně generálové) prostě díky tomu nemohli vyniknout. Matt Damon však vynikající, já sem věděl, že ta retadovaná postava Bourna, kterou musí hrát neni jeho chyba, ale opět chyba režiséra či scénáristy. Zde si roli, užívá a jeho postava mně zajímala, hned bych bral prequel abych se víc dozvěděl o jeho postavě. No co se týče, jeho kámoše Pedro Pascal, i tady mně zajímala jeho minulost, nicméně mně mrzí to, jak se rozhodl a udělal co udělal, přeci jenom sem si ho představoval ve finální řežbě po boku Matta a té fešné generálce. Happy End, lze tvůrcům odpustit a poslat jim čtyři hvězdy, a musím podotknout, že je to lepší, než čtyřicet sedm paniců s Keanu Reevesem. https://www.youtube.com/watch?v=NwF5kcgdAso ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (10)

  • Vo filme je zobrazené použitie teplovzdušných balónov. Prvá písomná zmienka o ich použití však pochádza z Francúzska, konkrétne z roku 1783, čo je takmer 700 rokov po období, v ktorom sa odohráva dej filmu. (MikaelSVK)
  • Štáb nedostal povolenie natáčať pri Veľkom Čínskom múre, neskôr bol v post-produkcii dosadený zvlášť. (belinko)

Súvisiace novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (viac)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (viac)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (viac)

Reklama

Reklama