Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (viac)
Krátkometrážny / Animovaný / Dráma / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Réžia:

Frédéric Back

Predloha:

Jean Giono (poviedka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenzie (364)

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Dost možná ten nejkrásnější animovaný film co jsem kdy viděl, a jeden z těch nejpůsobivějších. Celý vyzařuje zvláštní harmonickou poetiku, a pro perfektní zážitek se stačí jenom dívat na obrazy, čistě beze snahy o pochopení, a můžete se nechat unášet atmosférou všeobjímající čistoty a prostoty obyčejného života. Jedinou výhradu mám k českému komentáři. Není vyloženě špatný, ale s božsky nádhernou animací se nemůže ani měřit. Věčná škoda že ho nenamluvil Radovan Lukavský. ()

frashmaker 

všetky recenzie používateľa

Takovýto lyrický skvost bych dokázal bez mrknutí oka hltat i kdyby byl roztažen na celovečerní film. Opravdu jeden z nejhezčích animovaných filmů nejen z pohledu animace samotné, ale i co se příběhu týče. Pohlazení na duši a radost z lehkosti bytí z tohoto snímku čiší tak daleko, že by snad měl i potenciál někomu změnit pohled na svět. Úžasné! ()

Reklama

d-fens 

všetky recenzie používateľa

Pokora a pevná vôla, ako to jediné, čo dokáže človeka urobiť skutočným Človekom - harmonickou bytosťou, ktorá našla sama seba, svoje miesto vo svete, a svoje zmierenie s Bohom, osudom, prírodným zákonom, duchom (každý nech si dosadí to svoje :) .... škoda že zatiaľ mi chýba aj pokora, aj vôľa :( A napriek tomu som film nebral ako mentorské poukazovanie na moje nedostatky, ale ako podanú ruku, ktorá ma chce zodvihnúť na nohy a viesť na ceste k mojemu vlastnému "sadeniu stromov" ... a aby som nezabudol, samozrejme sa mi páčila aj ekologická (priam panteistická) stránka filmu nabádajúca k chráneniu toho najvzácnejšieho na planéte Zem, a síce života vo všetkých jeho podobách ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Liečivá sila príbehu spočíva v príjemnom hlase rozprávača a v príbehu o nezlomnosti poslania pomôcť krajine. Neovplyvňovať myseľ takzvanými "veľkými dejinami" ani "dôležitou politikou". Hlavnými liečivými zložkami sú: odbúranie stresu a súznenie s prírodou. Skôr načúvanie ako táranie. Podpornou látkou je snovo rozostrená kresba striedajúca farby na základe emócií rozprávača a rozrastajúceho sa lesa. Hojivá medicína. Odporúčané dávkovanie: kedykoľvek ktokoľvek potrebuje načerpať nádej, že to s ľudstvom nemusí ísť úplne dole vodou, a načerpať silu na prechádzku hore potokom k miestam a tvorom, ktoré ožili vďaka súvislej stromovej zeleni. Vďaka lesu! ()

Zíza 

všetky recenzie používateľa

Co se mi líbilo? Věci, které existují, ale nemají zde žádnou funkci nakresleny nejsou, ale pak, když jsou potřebovány, se zničeho nic vyloupnou a jsou, posléze opět mizejí. Oceňuji kresbu, byla opravdu originální + postupem času a "zalesňování" barev přibývalo, to určitě také dopomohlo k výslednému obrázku. "Krásná lyrika". Navíc mi příjde, že se to celé nese v duchu naděje, což se určitě hodí vždy. Navíc jestli je to opravdu na základě pravdivých událostí, tak klobouk dolů a co nejvíce obdivu směrem k vám, pane, co sázíte stromy. Miroslav Částek to svým přednesem taky posunul někam dál. Velmi emotivní. ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (6)

  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)
  • Film se odehrává v letech 1913, 1920, 1933, 1935, 1939, 1945 a 1947. (KGBelik)

Reklama

Reklama