Reklama

Reklama

VOD (1)

Šampióni sa rodia všade. Veľký talent a silná vôľa dokážu zdolať nepriazeň osudu aj všetky zdanlivo neprekonateľné prekážky. Učiteľ a futbalový tréner Jim White príde o svoju prácu a musí sa s celou svojou rodinou presťahovať do nového pôsobiska, malého mestečka McFarland v Kalifornii, jedného z najchudobnejších miest USA, kde žijú len prisťahovalci z Južnej Ameriky, ktorí tvrdo pracujú na svojich farmách a denne zápasia o živobytie aj vlastné prežitie. Jeho noví žiaci pochádzajú z najchudobnejších hispánskych rodín a nemajú žiadnu budúcnosť. Učiteľ telesnej výchovy však čoskoro odhalí športový potenciál siedmich hispánskych tínedžerov, ich neuveriteľnú fyzickú výdrž, vytrvalosť, výnimočné bežecké schopnosti a vlohy pre cezpoľný beh. Aj napriek silnému odporu a materiálnemu nedostatku, bez potrebného vybavenia, zázemia či bežeckej obuvi sa mu podarí postaviť školský bežecký tím, ktorý po niekoľkých neúspechoch a sklamaniach začína oslavovať prvé výrazné úspechy. Z chudobných hispánskych outsiderov zo zapadákova sa postupne rodia šampióni. Školský bežecký tím McFarland je napokon schopný konkurencie v celoštátnom meradle a stane sa šampiónom Kalifornie v roku 1980. (TV JOJ)

(viac)

Videá (48)

Trailer 1

Recenzie (165)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Ako náhle sa tam na začiatku zjavilo logo Disney, tak asi každému bolo jasné, že pôjde o ďalší typický motivačný športový film s očakávanou schémou deju smerujúcou ku krásnemu happyendu. A tak sa aj stalo... Ale na druhú stranu, takých je väčšina športových filmov - o motivácii, snahe a námahe, ktorá napokon vedie k zaslúženému úspechu. A pokiaľ vznikol film na skutočných základoch, tak potom niet o čom pochybovať. Napriek značnej disney-klišovitosti to však bol príjemný filmový zážitok s dobrou atmosférou, a musím opäť pochváliť výkon Kevina Costnera, ktorého azda začnem mať napokon aj celkom rád. ()

Hollohlaway 

všetky recenzie používateľa

Musím říct, že to je snad první film o přespolním běhu co jsem viděl, a to sportovní filmy vysloveně vyhledávám. Zápletka klasický klišovitý styl, a navíc je to Disney, takže je to řádně doslazeno moralitami, rodinou a přátelstvím. Ale zas až tak to nevadí, a příběh se sleduje celkem slušně. Costner klasicky umí a tak jediná věc co jsem nechápal byla: Sakra ten tlouštík celej film běhá jak blázen a nezhubnul ani deko. ()

Reklama

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Sportovní linie slouží spíše jako zastřešující prostředek pro nahlížení na hispánskou sociální část, o které je to především. V důsledku toho tedy až tak nevadí, že se jede dle zajetých kolejí "kterak si rázný necita našel cestu skrze předsudky k problémovým jim a přes počáteční zádrhely i prohry nakonec společně z pozice podceňovaných outsiderů přinesli radost všem". Zároveň však platí, že se celkem obstojně daří vyhýbat se žánrovým klišé a když již na ně přeci jen dojde, tak se s nimi pracuje vkusně. Čili jako sociálně-sportovně-pohádkové drama "poznáváme jiná etnikum a na konci nám srdce jihnou nad tím co dokázali" více než obstojné a nic před čím byste museli brát nohy na ramena. A ještě je tu eso v rukávu; kamera Adama Arkapawa, který opět zas a znovu prokazuje, že je schopen cokoli bez ohledu na formát, kvality či žánr povýšit o úroveň výše. A platí to i zde, protože co on dělá s kalifornskou vyprahlou krajinou, západy slunce, nočními scénami i ladnými siluetami běžců, a to vše aniž by sklouzl ke kýči, to nezbývá než se jen kochat. ()

Ryuuhei 

všetky recenzie používateľa

Skvělý, moralisticky nepřehnaný film! Jak mě normálně zhlédnuté filmy v poslední době neberou, tadyto mě chytilo už od začátku. A sportovní téma vůbec nevadilo - ba naopak. Kolik filmů je o běhu? (Mimo běh Forresta Gumpa, samozřejmě.) Citlivě, až dojemně podáno. Už od okamžiku, kdy se kouč sám snažil pochopit život svých svěřenců tím, že se do něj byť jen dočasně zainteresoval. Velmi hezky vyobrazen život chudé, latinskoamerické komunity v kontrastu s rčením „když se chce, tak to jde.“ Odcházel jsem od filmu na pokraji řevu. 95% ()

Icefist 

všetky recenzie používateľa

Tradiční Disneyho sportovní pohádka v klasicky slušivém kabátku. Costner je pro podobné role jako zrozený a není se co divit, že i další o(b)sazenstvo kolem něj se podařilo zvolit vhodně. Příběh umí upoutat a tak se i přes veliké množství klišé dá hodnotit nadprůměrně. Sice jen mírně, ale nadprůměrně. 60 % Oblíbená část- Joseho školní práce ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (1)

  • Film se natáčel dva dny v zemědělské oblasti v blízkosti Camarillo Premium Outlets na Ventura Boulevard. (007.)

Reklama

Reklama