Reklama

Reklama

Byzantium: Upírí príbeh

  • Slovensko Byzantium (viac)
Trailer

Dve záhadné ženy, Clara (Gemma Artertonová) a Eleanor (Saoirse Ronanová), hľadajú útočisko v chátrajúcom britskom prímorskom letovisku. Samotár Noel (Daniel Mays) im ponúkne prístrešok vo svojom opustenom hoteli Byzantium. Mladšia Eleanor, večná školáčka, sa skamaráti s Frankom (Caleb Landry Jones) a ako spriaznenej duši mu prezradí rodinné tajomstvo. Clara a Eleanor tvoria upírsky pár - matku a dcéru. Prežívajú len vďaka prísunu ľudskej krvi. Narodili sa pred 200 rokmi a v súčasnosti museli opustiť svoj domov. Clara začne prevádzkovať Noelov penzión Byzantium a v mestečku narastá počet záhadných úmrtí. Úpírka-matka sa totiž živí tými, ktorí si zaslúžia zomrieť a Eleanor vyhľadáva tých, ktorí už nechcú žiť. Lenže minulosť nezabúda a neodpúšť, a tak bude musieť upírsky tandem splatiť účty. Keď sa ich tajomstvo prevalí na verejnosti, minulosť ich pomaly dobehne. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (303)

Omnibus 

všetky recenzie používateľa

"Zlá ňadra dmoucí a krůpěje rudé... třpytí se nocí, čí osud to bude?" Nevíme. Neboť my kluci, tak zpupní a velkohubí ve svém bratrstvu "Ostrých drápů spravedlnosti", nemáme ani šajn o dívčích tajemstvích krve ani o tom, jak hluboko do srdce nám můžou zarýt svůj něžný upíří dráp. Rafnou nebo se přitulí? Pět litrů romantické krve šplouchá. ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Byzantium je ponurý a melancholický příběh o tom, jaká je stinná stránka bytí upírem. Saoirse Ronan hrající jako Eleanor, depresivní, mrzutá teenka, která rezignovala svému životu, ale věří v naději. Gemma Alterton je vynikající jako její chlípná matka, která podala rázný a energetický herecký výkon zasluhujícího i Oscara. Celkově film vnímám nadprůměrným,avšak né tolik hororovým a zábavným. Za vidění však určitě stojí. 65% ()

Reklama

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Hodně temné "skoro" upírské drama. Dvě hlavní ženské postavy, dvojí pocit z filmu. Saoirse zastupuje tu melancholicky artovou. Je uzavřená, osamocená a nespokojená se svým životem na útěku. Gemma naopak tu akčnější. Občas někoho vojede nebo alespoň proběhne před kamerou ve velmi, VELMI těsném korzetu - to asi aby se diváci vzpamatovali z té emocionální tíže, kterou na ně film chrlí. Jako celek je to občas trochu zdlouhavé, ale pro diváky nelačnící po akčním zážitku či hloupoučké slaďárně to je jako stvořené. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Nemám v láske snímky s upírmi, ale toto ma dostalo. Vôbec to nieje trápne lovenie ľudí a následné ich vysatie. Ono vôbec veľa tých "uhryznutí" sa tu ani neobjaví a to je dobre. Netlačí sa na pílu, je to skôr o živote dvoch sexi upírok. To všetko je prekladané flashbackmi 200 rokov naspäť, v ktorých vidíme, ako sa z dám stali upírky (nielen samotný akt zupírovatenia, ale aj to, čo mu predchádzalo a nasledovalo). Tie flashbacky sú veľmi príjemne nehollywoodske a krásne atmosférické. A neviem, či je to CGI, alebo len krásy írskej prírody, ale niektoré prírodné scenérie sú úchvatné a režisér Neil Jordan ich dokáže efektne snímať. Byzantium je lepší film, než Interview s upírom (1994) a výhodou tiež je, že obe slečny hrajú veľmi dobre (ak si pamätám, tak lepšie, než Cruise s Pittom) - u Ronan je to samozrejmosť ale predovšetkým u Arterton som tak zaujímavý výkon nevidel od doby jej majsterštiku vo filme Gemma Bovery (2014). Film má dosť zvláštnu štylizáciu. Miestami to vyzerá skoro ako mierna paródia 50 rokov starých filmov, ale nevšimol som si žiadneho lišiackeho požmurkávania na diváka - všetko je nám predkladané so stopercentnou vážnosťou. Ledakto bude mať možno s takýmto zvláštnym tónom problém, ale mne to prišlo dokonca osviežujúce. ()

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Tento film mi pripomínal Interview s upírom,len v ženskom prevedení.Hlavne sa mi páčilo ako to bolo prerozprávané,tie flasbacky do minulosti čo sa to vlastne stalo boli veľmi dobré.Tento film ma bavil príbehovo aj keď mal veľmi kľudné tempo a nič moc sa tam nedialo,kto si chce pozrieť krvavý upírsky film,tak nech tento ani nepozerá okrem asi dvoch odtrhnutých hlav tam žiadny masakrík nehľadajte.Ale parádne sa doplnali hlavne postavy vždy pripravená na súlož Clara(G.Artenton) a stale so smutnymi očami hladiaca Eleonor(S.Ronan).Tento film ma nedostal atmosférou,strašideľnosťov ani akciou ale príbehom ktorým disponuje je parádne spracovaný. ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v Irsku v lokalitách County Cork a County Dublin a ve Velké Británii v Jižním Sussexu. (Terva)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Saoirse Ronan (Eleanor Webb) ve filmu skutečně hraje spletitou klavírní sonátu Op. 2, č. 3. od Ludwiga van Beethovena, jelikož prošla intenzivním dvanáctitýdenním klavírním rychlokurzem. (Kritiq)

Súvisiace novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (viac)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (viac)

Reklama

Reklama