Reklama

Reklama

VOD (1)

Edmond Vidal, známy ako Momon, vyrastal v chudobnej rómskej osade, odkiaľ si priniesol zmysel pre rodinu, neochvejnú lojalitu a hrdosť na svoj pôvod. S priateľom Sergem Suttelom po prvýkrát okúsil väzenský život za banálnu krádež čerešní, obaja však nevyhnutne zakotvili vo vodách organizovaného zločinu a tak vznikol gang zvaný Lyončania, ktorý z nich urobil najznámejších ozbrojených lupičov začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ich nezadržateľný vzostup sa skončil až v roku 1974 veľkolepým zatknutím. Dnes má Momon takmer šesťdesiat a rád by na túto časť svojho života zabudol. Na scéne sa však opäť objaví Serge... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (148)

kolemjdouc 

všetky recenzie používateľa

když jsem film viděla pozdě v noci dojem pražádný.Pustila jsem si  ho druhý den v klidu a vše bylo jinak.Již dlouho jsem neviděla tak propracovanou gangsterku.Vynikající scénář který má spoustu hlavních postav a každá tam má své místo kterým ovlivňuje děj.Zásadně!Klobouk dolů před režií , kamerou a prací herců a zde taky maskérů.Famózní prolínání minulosti a přítomnosti.Na snímku je znát ,že tvůrci nikam nepospíchali a má pouze francouzskou a belgickou stopu.EVROPSKOU!Nikoho víc.Jak je víc koproducentů z díla je většinou sračka. JAK KDYŽ PEJSEK A KOČIČKA PEKLI DORT. ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Dovedu si úplně dobře představit, jak by tuhle záležitost zmákli Američané. Nasraný gangster by otevřel svou tajnou skrýš, kterou se dá vybavit půl divize, nacpal by ty kvéry do kufru svý velký káry a přímým tahem na branku by voddělal tři sta vostrejch chlapů až k samýmu šéfovi. Od začátku by mu bylo všecko jasný a neudělal by jedinou chybu. Kámoši by ho podrželi a nejmíň pětkrát by mu v akci zachránili život. Nakonec by na tom ještě vydělali všici tak 20 milionů dolarů. Tak na tohle v tomto filmu můžeme s klidem zapomenout. Je to Francie, takže úplně jinak. A jak? No to je třeba vidět...70% ()

Reklama

Omnibus 

všetky recenzie používateľa

A pak má člověk věřit svému nejlepšímu příteli. Podle skutečného příběhu a tedy mravní poselství filmu nejasné. Syrově, ale trefně vykreslená morálka jedné komunity určitého etnika, kdy „mám zájem o nějakou práci,“  neznamená zájem o osm hodin denně ve fabrice, ale jen o pár minut denně „práce“ se samopalem. Ovšem nezapomenout přitom plácat sami sebe po ramenou, jak jsme čestní a féroví: „Chlap, kterej bije svou ženu není chlap!“ Oběšený pes, to je rodinná tragédie přímo antických rozměrů, ale kvůli loupeži zabitá policistka, máma dvou dětí, to je přece pouhá informace ze zpráv. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

O Lyone som zatiaľ vedel len, že tam hrá sympatický klub Olympique a sú tam krásne historické pamiatky. Ani na um my nezišlo, že tam pred polstoročím vyčíňal cigánsky gang. Ale aspoň vidno, v čom je to etnikum silné. Gangsterské filmy mám ale rád bez ohľadu na farbu pleti či predispozícii byť kriminálnikom. Z toho francúzskeho prostredia sa nič nevyrovná Casselovi a jeho Verejnému nepriateľovi. Tento sa mu formou ani nepriblížil. ()

Santino7 

všetky recenzie používateľa

Napriek tomu, že väčšina komentárov, ktoré som k tejto snímke mal tú možnosť čítať, hovoria o priemernej a ničím výnimočnej gangsterke, tak musím povedať, že ja osobne som s tým spokojný viac než dosť. A dôvod je úplne prostý, dostal som totiž presne to, čo som aj dostať chcel. Francúzi vedia ako na to, žiadne vedľajšie preumelkované dejové linky o nešťastne zaľúbenom mafiánovi a podobné nezmysly tu nemali priestor, podobne ani nijaké zbytočné prestrelky čisto pre efekt alebo zženštilé hlavné postavy, to skutočne ani omylom, všetkému tomuto sa vyhli. A spravili nepochybne dobre! Bolo to precízne, realistické, malo to úroveň a musím povedať, že ani na okamih som sa nenudil. Obsadenie Gérarda Vidala (Momon) bolo trefou do čierneho, sledovať jeho po väčšinu času kamennú tvár a popritom aj obrovskú dávku charizmy naozaj stálo za to, bol vskutku perfektný a za tým si proste stojím - jeho výkon by som sa dokonca nebál označiť za akýsi moderný a naozaj dôstojný francúzsky ekvivalent ku Brandovmu stvárneniu Kmotra či napríklad Gazzarovmu Camorristovi. Keď k tomu navyše ešte pripočítam až prekvapivo pútavý príbeh, skvelo zvládnutú retrospektívu, postupne dávkované napätie či napríklad aj celkovú eleganciu, v akej sa niesla prakticky celá snímka, tak potom naozaj pomaly ani neviem, čo by som Marchalovi tentokrát mohol a mal vytknúť. Jasné, niečo by sa už nepochybne nájsť dalo, to sa predsa dá vždy a všade, pokiaľ človek naozaj chce, lenže môj celkový dojem to nijak výraznejšie neovplyvnilo. Les Lyonnais sú skrátka nadmieru vydarenou žánrovkou, ktorá mala onen potrebný šmrnc, no a musím už len doplniť, že takto kvalitne zvládnutých gangsteriek v modernom šate by som v dohľadnej dobe uvítal kľudne aj viac. 5/5 ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (4)

  • V době natáčení filmu měl Edmond Vidal (jeden ze členů Lyonského gangu a autor biografické knihy) 66 let a stále žil v Lyonu se svou ženou Janou. V té době měli 3 děti a 8 vnoučat. (Rollo_Tomasi)
  • Film zachycuje osudy tzv. Lyonského gangu, který páchal trestnou činnost hlavně v letech 1967–1977. Lyonský gang byl hlavně proslulý ozbrojenými loupežemi, při kterých tento gang uloupil obrovské množství peněz. Gangu je ale taky přisuzováno několik vražd, atentátů a únosů. „Tvrdé jádro“ gangu tvořilo osm lidí a širší okruh gangu tvořilo dalších sedm lidí, kteří byli příbuzní členů tvrdého jádra. (Rollo_Tomasi)
  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)

Reklama

Reklama