Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1983 uniesli v Amsterdame Alfreda Heinekena, majiteľa pivného impéria a najvplyvnejšieho muža v Holandsku. Únoscovia, ktorí požadovali vysoké výkupné, ho 21 dní ponižovali v malej cele, v ktorej bol pripútaný reťazami. Keď sa po zaplatení výkupného konečne dostal na slobodu, bol Heneken pevne rozhodnutý využiť všetok svoj vplyv a peniaze, aby svojich väzniteľov našiel a pomstil sa... (STV)

(viac)

Recenzie (27)

Dellamorte 

všetky recenzie používateľa

Filmovo skvelé spracovanie jedného z najväčších únosov v Hollandských dejinách. A to spracovanie výlučne pre divácku obec, ktorá sa faktami nezaoberá, nebudú sa špŕtať v knihách, prípadne v názoroch a článkoch fundovaných kriminológov. Pár " vrabcov " unieslo v 83´ pivného magnáta a potom to už poznáš z predchocov, podobného razenia. Pre Mňa slušná záležitosť s prídavkom Amsterdam/humoru a ktorý Mi dal tú nádej, že ešte uvidím ďaľších hercov takto dôstojne a herecky funkčne starnúť, ako to predviedol Rutger. Spokojná ! ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Film má v určitých momentoch spád, ale po väčšinu času nie. Ak sa to niekedy zdalo neúnosné aj tvorcom, tak zaradili celkom nezmyselne snovú scénu a Heineken sa zobudil spotený od strachu. Možno bolo zámerom aj skritizovať európsku spravodlivosť, ktorá chráni zločincov a tí sa môžu vysmievať obetiam. Spočiatku sympatické postavy únoscov rýchlo strácajú sympatie a ku koncu im želáme už len ostré mačety domorodcov a preto nerozumiem záveru, ktorý moralizuje nejako opačne. ()

Reklama

Hitman_47 

všetky recenzie používateľa

Pan Heineken je prostě frajer .. nejenže vyrábí jedno z nejlepších piv na světě (moje nejoblíbenější *zaujetík*), ale taky se sebou nenechá vyjebávat. A to si zaslouží respekt ! Velká poklona tímto míří i směrem k Rutgeru Hauerovi, jehož stvárnění mistra Heinekena je na jedničku s hvězdičkou. Pro fandy kvalitních retro thrillerů a ikonického zlatavého moku v "zelené" must see záležitost. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Sympaticky filmecek a fryler zaroven o unose pivarskeho magnata Heinekena /Rutger Hauer/, ktoreho unesie banda mladych hajzlov. A moze sa odvijat pribeh - unimobunky a pobyt v nich, vykupne -- na konci pomstychtivy dedko sa rozhodne unoscov najst. Obcas dojde aj na akcne sceny, dialogy su na urovni, akurat ta minutaz 118 min je sakra vela. Stacilo by klasickych 90 min, a hned by som siel vyssie. 69 % ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Môj druhý holandský film a veľké prekvapenie. Film nie je o jedinom hercovi - Rutgerovi Hauerovi, ktorý hraje miliónára - starca. Práve ostatné postavy tomu dodávajú šmrnc, k tomu výborná hudba. Rozmýšľal som aj na 5*, ale to by museli vypustiť ten karibský záver a akési poľahké - skratkovité - polapenie zločincov. Tiež nedotiahnutý absolutný záver a mierne neautentické prostredie 80. rokov. Inak ale klobuk dolu, spracovanie akčných scén a scén celkovo - európska kinematografia má predsa len aj na tomto poli čo ponúknuť. Hodnotenie: 85% ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (5)

  • Jeden z Heinekenových (Rutger Hauer) únoscov bol spoločne so svojou priateľkou v kine na známy film Scarface (1983). Po spoločnom odchode použil aj niekoľko viet, ktoré zazneli v tejto spomínanej snímke. To však v skutočnosti nebolo možné, lebo film Scarface mal v Holandsku premiéru až 6 mesiacov po Heinekenovom únose, v apríli 1984. (MikaelSVK)
  • Alternatívnym názvom tohto filmu je aj 21 Days: The Heineken Kidnapping. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama