Reklama

Reklama

13 hodin, které zachránily Británii

(TV film)
  • Veľká Británia 13 Hours That Saved Britain
Veľká Británia, 2010

Obsahy(1)

Počítání každé hodiny od rána do večera. Tak by popsal Winston Churchill bitvu, dnes oslavovanou jako bitvu o Británii. Sledujte průběh vzdušné bitvy v jejích kritických hodinách (oficiálny text distribútora)

Recenzie (5)

PachoSK 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý objasňuje neúspešné pokusy nacistickej Luftwaffe o bombardovanie strategických miest na juho-východe Anglicka. Ak by sa Británia týmto náletom neubránila, rozhodne by sa mohlo jednať o zlomový moment počas 2.svetovej vojny. Práve hrdinstvo a šikovnosť pilotov a veliacich jednotiek RAF tomuto pokusu nacistov zabránila. Samotný dokument je však veľmi vlažný, rozhodne je to jeden z tých slabších dokumentov z WWII. Je to len rozprávanie bežných občanov, očitých svedkov, ktorí mali v tom čase 6-12 rokov. Zišlo by sa tu viac do hĺbky vyobraziť samotné lietadlá, nielen ako rozmazané čierne bodky na oblohe, ale viac priblížiť divákom, s akými kartami sa vlastne na bojovom poli hralo. Rozprávanie deduškov a babičiek nudilo, v podstate opisovali to, čo v ten deň robili - kakali, papkali, zbierali ovocie.... skrátka nepodstatné veci. Čo ma však neskutočne naštvalo bol koniec a vzdaný hold všetkým "britským hrdinom ktorí ochránili ich rodnú zem". To, že piloti RAF boli prevažne zahraniční žoldnieri hlavne z Poľska, Československa a ďalších spojeneckých krajín, to sa už autor dokumentu akosi neodvážil spomenúť ani jeden jediný raz. Česť ich pamiatke. ()

Tydyt007 

všetky recenzie používateľa

Výpravná hodnota jen ze strany Anglie. Zapomněli, za tu bitvu jim vybojovali i ipoloti v exilu. Poláci, Čechoslovaci s další. S nemluvím o pár záběrech Němců s USA technikou z vietnamské války. Takže za mě velká bída. ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Európa bola v područí Hitlera. Ozbrojené sily nacistického Nemecka obsadili Poľsko, Dánsko, Nórsko, Francúzsko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko. Z jeho nepriateľov ostala nedobytá Británia. Dokument sa zameriava na jediný deň 15.9.1940 a na časový úsek od 06,30 do 19,30 hod. Časový úsek, ktorý rozhodol, že Kráľovské stíhacie letectvo Británie z neba zmietlo letectvo Luftwaffe. ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

V rámci dokumentů o druhé světové spíš průměr.Ten kdo se o tuhle tématiku zajímá se v tady nedozví nic nového,ale jelikož se stopáž dostane pod hodinu není ničím co by se nedalo v pohodě odkoukat…60% ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama