Reklama

Reklama

Ragtime

Adaptácia svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytáva atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia, ale aj rôzne postoje belochov voči afroamerickej komunite. Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Teraz má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Kým bol preč, mladej ženy a dieťaťa sa ujala bohatá biela rodina. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje banálny incident. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že "nejaký neger" môže vlastniť novú fordku Model T - auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije škaredou provokáciou a poškodí Coalhouseovo auto. Mladý hudobník však má svoju čiernu hrdosť a odmieta nechať túto urážku bez odplaty... (RTVS)

(viac)

Recenzie (192)

Willy Kufalt

všetky recenzie používateľa

Výborný Formanov americký film, ktorý ma oslovil aj keď sa o americké dejiny veľmi nezaujímam. "Rag time", teda vo voľnom preklade čas rozháraný, neistý... a takýmto štýlom sa film odvíja i po formálnej stránke, prvú polovicu stopáže vykresľuje niekoľko rôznych dejových línií, ktoré vyvrcholia v ústredný konflikt. Viac ako samotná problematika rasizmu a diskriminácie černochov v USA na mňa zapôsobila predovšetkým skvele vybudovaná historická atmosféra New Yorku začiatkom 20.storočia... mesta vo svojej dobe plného originálneho umenia od vytvárania optických knižiek pre deti cez kabaretné a variétne večierky až po vznik prvých experimentálnych filmov, ale taktiež mesta plného intríg, kšeftov, podvodov, zločinov a nespravodlivosti. Úsmevný vystrelený žart spojený so žiadosťou zaplatenia fiktívneho mýta a pošpinením sedadla vozu sa postupne stupňuje do vážnej štvanice až vyústi do veľkolepého politického zločinu. Napriek všetkým kvalitám snímky vrátane hereckých výkonov a Formanovej réžii a napriek strhujúcemu obsahu ku konci na môj vkus príliš naťahované a trochu zdĺhavé. Po umeleckej stránke ale ešte musím spomenúť aj krásny úvodný a záverečný rámec v podobe komorného tanečného čísla na titulnú skladbu. 85% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Lynn 

všetky recenzie používateľa

Forman skvěle přesvědčuje, že je režisérem světového formátu. Velice věrně a výstižně zachycuje realitu Ameriky 20.let i s jejím pohledem "na věc". Pohledem, který přetrvával ještě velmi dlouho... až do příchodu Martina Luthera Kinga, černých tygrů, květinových dětí a vůbec myšlenkové revoluce 60. let. Tandem Forman - Ondříček je zárukou barvité podívané, herci se do svých postav převtělili na výbornou. Ragtime sice nikdy nezaznamenalo takový divácký úspěch jako Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Amadeus, ale o to víc stojí za to mu těch 155 minut života věnovat. ()

Reklama

Wiikii 

všetky recenzie používateľa

Podívaná, která má své kouzlo. Kde musíte obdivovat krásnou vizuální podobu přelomu 19 a 20 století, či reakce postav, které nejsou tupě zpracované jak to bývá u dnešních blockbusterů, každá má svou kvalitu, jen v tom propojení těchto postav, respektive v jejich příbězích nebyla ta dokonalost, ale to se dá čekat, však jinak by ten film byl na pět hodin. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nie som plne stotožnený s netradičnou dramaturgiou tohto filmu, na druhú stranu ale tie dve a polhodiny ubehnú ako voda a je to zrejme dané aj tým, že nás čakajú tri rozdielne tretiny, i keď stále ide o tie isté príbehy. Nejde však o klasickú mozaiku, kde sledujete paralelne a pravidelne prestrihávané dejové línie, ktoré sa prepletajú alebo na konci pretnú. Téma je stále aktuálna, je zbytočné hovoriť, že dnes ešte viac, pretože je tu stále. Mal som trochu problém s motiváciou pomsty, kedy sa Walker začne mstiť tak trochu bez rozmyslu, pričom reálne mu malo ísť iba o dve osoby, vtedy by som s ním viac súcitil. Ragtime pôsobí veľmi sebavedomo, je to historický veľkofilm, ktorý si najviac vychutnáte na veľkom plátne a osobne mi najviac utkvel v pamäti Brad Dourif. ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Ragtime není vůbec špatný film. Atmosféra je vykreslena fantasticky, dialogy jsou též bezchybné a režie perfektní, tak proč jen 2*?? protože jsem byl možná svědkem nejnudnějšího filmu vůbec. Ten nemilosrdně rozvleklý děj, který se stával každou chvíli nezajímavým mne iritoval takovým způsobem, že se mi zlomilo asi tucet párátek, kterými jsem si podepíral oční víčka, abych mohl vůbec sledovat dál. Nakonec jsem došel k závěru, že tento film by možná nudil méně. Ale chyba je ve mě, nemůžu za svůj retardovaný vkus, takže na kolenou prosím o odpuštění jak fanoušky tohoto filmu tak pana Formana. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (26)

  • Finančně nejnáročnějším projektem filmu byla rekonstrukce někdejší podoby dlouhého bloku newyorské Madison Avenue s budovou Morganovy knihovny, jehož kulisy byly postaveny v Londýně na pozemku sheppertonských ateliérů. (raininface)
  • Roli Tateha nabídl Miloš Forman Vladimíru Menšíkovi. Ten však odmítl, což okomentoval slovy: "Já bych to tak rád vzal, ale nemůžu si to dovolit. Kdybych to s Milošem natočil v cizině, tady si mě Vorlíček už do žádné komedie v životě nevybere. Mohl bych přestat hrát a já mám tolik dětí!" (KIT.HL)
  • Donald O'Connor byl do filmu obsazen na žádost Jamese Cagneyho, který mu chtěl pomoci dostat se z osobních problémů. (D3VIL)

Súvisiace novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (viac)

Reklama

Reklama