Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický príbeh odohrávajúci sa v slovenskej horskej oblasti pred druhou svetovou vojnou. Mladý horár sa po rokoch vracia z mesta do rodnej dediny. Stretáva sa so svojou detskou láskou Zunou, dievčaťom - živlom, ktorú niektorí považujú takmer za sväticu, iní za pobehlicu, ale všetci po nej túžia. Zuna rozumie prírode, je obdarená zvláštnymi schopnosťami a horár sa rozhodne, že ju chce za ženu. Keďže nie je sám, kto po nej túži, nevyhne sa konfrontácii s ostatnými mužmi, predovšetkým s divokým Tavom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (29)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Aj hole majú svoje nevesty. Baladický príbeh niekde na pomedzí reality a snov, pri ktorom vyvstáva otázka, či jeden z našich režisérskych guruov nebol pod psychotropnými látkami. Verím, že nie, ale výsledok od toho nemá ďaleko. Smrdí to experimentátorstvom. Doslova hrozná kamera, nesympatické snové výjavy a neustále vyvreskovanie postáv, ktoré ma po celý čas dosť iritovalo. A tak v ňom zaniknú aj drobné klady ako pekná Mária Riggová či pekné a magické horské zasadenie. Ešte som sa bol zvedavý na tie spomínané nahé obryne s veľkými prsiami, ktoré pobehujú po Peklisku, no nedočkal som sa. ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Martin Ťapák a jeho režijní experiment na samém počátku normalizace. Kdo ví, co za celým pojetím této lyrické vrchárské balady stálo. I když se Ťapák po hlavě vrhá do stylu Jakubiska, Uhera či Chytilové, ani zde nezapomíná na svou režijní doménu, kterou je slovenský folklór, pevně spjatý s přírodou. Zde ovšem dostává celkový obraz velmi silný abstraktní nádech, podpořený fantastickou kamerou Viktora Svobody, který nabízí vskutku výborné záběry. Klasik filmové hudební scény na Slovensku tomu dodá nezbytnou míru dramatu s tajemným nádechem a můžeme si vychutnat vynikající návratový film o krásné tatranské divožence, hrdém zamilovaném horalovi, pohanském uhlíři i prostém lidu, žijícím pod majestátními horami, jež skrývají mnohá, často i dlouhá léta nevyřčená tajemství. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Už Švantnerova predloha z povinného čítania akoby nemala hlavu ani pätu, tak nie je dôvod sa čudovať nad fantazijným filmom. A možno aj všetky možné deformácie obrazu ako filtre, rozklad na snímky a farebné zložky akoby z filmárskeho cvičenia sú tu celkom na mieste, keď už kamera psychedelickosť inak vyjadriť nevedela. Nič to ale nemení na tom, že je film ťažko pochopiteľný, ešte aj posolstvo spätosti s prírodou je tajomné. Kňažko vo filme pobehuje sem a tam, tiež sa snaží nájsť nejaký zmysel svojho konania, akurát Július Pántik má ako-tak pochopiteľnú postavu a zhostil sa jej presvedčivo. Vydržal som až do záverečnej svadby a svadobný tanec krojovaných holopupkáriek si zapamätám, chýbala tam už len striptízová tyč. –––– Ale to si pamätaj, Zuna je čistá ako ľalia. ()

Havenohome odpad!

všetky recenzie používateľa

Radšej nastoknutie na Judášovú sviecu, ako by som mal znova toto pozerať. Bliakajúci a chechtajúci sa herci za filtrami všetkých farieb. Opäť platí, že náhodný opilec s neukončeným základoškolským vzdelaním na ulici by podal väčší réžijný výkon. Toto sa raz dostane do rúk štátnej moci a tá to bude využívať pri výsluchoch ako mučiaci prostriedok. ......Ťapák to ostatne natočil len na objednávku vtedajších mocipánov. A potom to púšťali ostatným problémovým režisérom, ktorí nechceli podpísať, že súhlasia so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie. ()

fragre 

všetky recenzie používateľa

Nedávno našinec viděl dolument o podávání LSD vybraným jedincům v Československu. Myslím, že režiséra a kameramana tohoto filmu nemohli vynechat, neboť takový obrazový psychedelický mejdan, kterým je tento film, aby i na progresivním Západě jeden pohledal. A drsná pohanská baladičnost a jistá pohádkovost příběhu k tomuto bláznivému kabátu dost dobře ladí. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (2)

  • Natáčanie snímky Nevesta hôľ prebiehalo v Dobšinskej ľadovej jaskyni, Martinčeku, Lakšárskej Novej Vsi, Bratislave a na Kráľovej holi. (dyfur)

Reklama

Reklama