Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický príbeh odohrávajúci sa v slovenskej horskej oblasti pred druhou svetovou vojnou. Mladý horár sa po rokoch vracia z mesta do rodnej dediny. Stretáva sa so svojou detskou láskou Zunou, dievčaťom - živlom, ktorú niektorí považujú takmer za sväticu, iní za pobehlicu, ale všetci po nej túžia. Zuna rozumie prírode, je obdarená zvláštnymi schopnosťami a horár sa rozhodne, že ju chce za ženu. Keďže nie je sám, kto po nej túži, nevyhne sa konfrontácii s ostatnými mužmi, predovšetkým s divokým Tavom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (29)

topi 

všetky recenzie používateľa

Největší experiment, jaký jsem v historii slovenského filmu viděl. Martin Ťapák s Viktorem Svobodou snad byli na LSD, tolik různých psychedelických barevných filtrů jsem nikdy neviděl. Každý záběr, jiný filtr, těžko rozpoznat, zda šlo o nějakou symboliku, nebo to tam tvůrci házeli, jak je napadlo. Do toho hudba Svetozára Stračiny, který se taky utrhl ze řetězu a sází tam různé hudební motivy hlava nehlava. Chvíli mi trvalo, než jsem rozpoznal Jula Pántika v roli paliče uhlí Tava, jeho výkon byl doslova démonický. Chvílemi je to i obstojný horor, to když se ukáže mrtvý z hrobu, upírka nebo zlověstný vlk. Také brutální scény nechybí - zastřelení psa a jeho ukřižování anebo uhořelý kůň. Dohromady je to opravdu podivný spletenec stylů, který se zalíbí asi jen hledačům netradičních a především těžko uchopitelných žánrů. Na rok 1971 těžkej kalibr! ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Těžko objektivně hodnotit, film jsem pár minut po začátku vypnul, nemám rád tyhle rádoby umělecké snímky plné mnohobarevných skvrn, kakafonických pazvuků a divokých kamerových experimentů. Navíc od tvůrce, který byl ochoten natočit v roce 1983 film s názvem Jozef Lenárt (normalizační komunistický pohlavár, který byl po revoluci stíhán za vlastizradu v souvislosti se sovětskou okupací v roce 1968)... ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Už Švantnerova predloha z povinného čítania akoby nemala hlavu ani pätu, tak nie je dôvod sa čudovať nad fantazijným filmom. A možno aj všetky možné deformácie obrazu ako filtre, rozklad na snímky a farebné zložky akoby z filmárskeho cvičenia sú tu celkom na mieste, keď už kamera psychedelickosť inak vyjadriť nevedela. Nič to ale nemení na tom, že je film ťažko pochopiteľný, ešte aj posolstvo spätosti s prírodou je tajomné. Kňažko vo filme pobehuje sem a tam, tiež sa snaží nájsť nejaký zmysel svojho konania, akurát Július Pántik má ako-tak pochopiteľnú postavu a zhostil sa jej presvedčivo. Vydržal som až do záverečnej svadby a svadobný tanec krojovaných holopupkáriek si zapamätám, chýbala tam už len striptízová tyč. –––– Ale to si pamätaj, Zuna je čistá ako ľalia. ()

Havenohome odpad!

všetky recenzie používateľa

Radšej nastoknutie na Judášovú sviecu, ako by som mal znova toto pozerať. Bliakajúci a chechtajúci sa herci za filtrami všetkých farieb. Opäť platí, že náhodný opilec s neukončeným základoškolským vzdelaním na ulici by podal väčší réžijný výkon. Toto sa raz dostane do rúk štátnej moci a tá to bude využívať pri výsluchoch ako mučiaci prostriedok. ......Ťapák to ostatne natočil len na objednávku vtedajších mocipánov. A potom to púšťali ostatným problémovým režisérom, ktorí nechceli podpísať, že súhlasia so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Tento druh filmov sa hodnotí veľmi ťažko. Určite nemôžem súhlasiť s efkom, ktorý tento film považuje za jeden z najlepších , aký na Slovensku vznikli, i keď mu jeho názor neberiem. Film svoje kvality rozhodne má, horšie je to, že to podáva v ťažko stráviteľnej forme, kde neustále striedanie farby filmu, filtrov a hudby, robí z filmu dosť divoký a na tú dobu netradičný zážitok. Film je plný scén kde sa realita mieša zo snom či halucináciami a hlavu miestami rozbolia aj dosť divoké nájazdy kamery, čo vyvoláva dojem úplného i keď koordinovaného chaosu. Milovníci zvierat asi ťažko rozchodia pribitie vlka, alebo skôr nemeckého ovčiaka na drevený kríž a objaví sa aj spálený kôň. Prívlastok najlepší, teda určite neobstojí. Netradičný, pozoruhodný, svojský a divoký, to sú prívlastky, ktoré tento film vystihujú oveľa presnejšie. 60%. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (2)

  • Natáčanie snímky Nevesta hôľ prebiehalo v Dobšinskej ľadovej jaskyni, Martinčeku, Lakšárskej Novej Vsi, Bratislave a na Kráľovej holi. (dyfur)

Reklama

Reklama