Reklama

Reklama

História vedy

(seriál)
  • Česko Dějiny vědy (viac)
Veľká Británia, 2009, 6x50 min

Obsahy(1)

Žijeme vo svete, v ktorom sa na každom kroku stretávame s výsledkami vedeckého poznávania. To, ako sme sa dostali až sem, nie je len jednoduchým sledom objavov géniov a mužov, ktorí skáču z vane s výkrikom "Heuréka!!!". Seriál História vedy mapuje, ako sa politické prevraty v histórii spájajú s geniálnymi vynálezmi, objavmi a myšlienkami veľkých mysliteľov, aby prispeli k pokroku, ktorý zmenil náš život. Každá časť sa začína jednoduchou otázkou, ktorú si môže položiť každý z nás, náväzne sa ponorí do minulosti a rekonštruuje experimenty žien a mužov, ktorí hľadali na ňu odpoveď a zmenili svet. Je príbehom, ako história ovplyvnila vedu a ako veda ovplyvnila históriu. Niektoré veľké otázky nás fascinujú a prenasledujú od počiatku ľudských dejín. Čo je tam v diaľavách? Ako sme sa sem dostali? Z čoho je vytvorený svet? Príbeh hľadania odpovedí na tieto otázky je príbehom vedy. Zo všetkých ľudských počinov práve veda mala najväčší vplyv na naše životy, na naše nazeranie na svet, či na nás samých. Jej myšlienky, jej výdobytky, jej výsledky vidíme všade okolo seba. Príbeh vedy bol vždy ovplyvnený tým, čo sa odohrávalo v laboratóriách, ale aj mimo nich. Významnú rolu v ňom zohrali moc a nadšenie, súperenie a číre náhody. Toto je príbeh toho, ako dejiny tvorili vedu a ako veda tvorila dejiny. V prvej časti seriálu si jeho tvorcovia položili otázku, ktorú si ľudia kladú, odkedy sa dívajú na nebo...Čo je tam v diaľavách? Dnes už vieme, že náš vesmír je zvláštne a nepochopiteľne čudné miesto. Je ťažké predstaviť si ho a nie div, že väčšinu našich dejín sme mali nanajvýš rozporné názory na to, čo tam vlastne je. Tento príbeh je o tom, ako sme zistili to, čo vieme o našom prapodivne úchvatnom vesmíre. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (5)

Kwaichi 

všetky recenzie používateľa

Jedinečný dokument. Mnohé otázky, ktoré Vás kedy trápili sú tu vysvetlené s brilantnou jednoduchosťou a taktiež pohľad na mnohé veci je z úplne iného pohľadu ako nás učili v škole, ľahšie si tak uvedomíte mnohé súvislosti, ktoré výrazne ovplyvnili vývoj vedy. ()

fajnes 

všetky recenzie používateľa

Po dopozeraní poslednej časti zdvíham hodnotenie zo 4 na 5, vynikajúci dokument... BBC nemusí byť špičkové len o prírode. Výborná hudba, zábery a veľmi názorné vysvetľovanie, vrelo odporúčam. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Výborný dokument so štandartným BBC-sáckym (rozumej vynikajúcim) spracovaním. Témy sú tak zaujímavé, že jeden diel by pokojne mohol byt natiahnutý na 6-dielny seriál, proste by som to prijal aj ovela podrobnejšie...tipnem si, že veľa vecí z histórie kvoli obmedzenému času museli povystrihovať. Hodnotenie: 95% ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Ako názov prezrádza, seriál je o vede z rôznych stránok a odborov. Preto niektoré časti zaujmú menej a niektoré viac. Mňa osobne zaujala história geológie, objavovanie kontinentálneho driftu a súvisiacim vývojom života. ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama