Reklama

Reklama

Dáma

(festivalový názov)
  • Francúzsko The Lady (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Aun Schan Su Ťij (Michelle Yeoh) je nejvýznamnější barmská disidentka. Tato skutečnost ovlivňuje nejen její život, ale i život jejího manžela Michaela Arise (David Thewlis) a jejich dvou synů. I přes velkou vzdálenost, nepřátelský režim a jeho útlaky si je disidentka jistá, že její práce má smysl a budoucnost. Dělá vše pro to, aby byl v Barmě nastolen demokratický režim a manžel a synové se s ní opět mohli setkat. (toy79)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (42)

klerik 

všetky recenzie používateľa

Ako takmer každý geniálny režisér, aj Besson si do svojho portfólia prihodil životopisný film. A je podstatne lepší ako napr. Spielbergov LINCOLN... Lady je zrežírovaná precízne, ale je len dobre, že sa Luc drží v úzadí a citlivý príbeh necháva voľne plynúť (teda naopak, ako to býva pri väčšine jeho akčnejšich filmov). Michelle už dávno ukázala, že okrem kopačiek z otočky jej ide aj charakterové herectvo, a postavu Suu poňala úžasne realisticky (nieže by som skutočnú Suu poznal, ale herečkyn prejav dokázal vytvoriť plnohodnotnú postavu). A o to viac prekvapí David Thewlis v úlohe jej manžela, ktorý najprv pôsobí ako komická figúrka (v nekomickej situácii), aby sa z neho následne vykľul herecký výkon roka (zrovnateľný s napr. Markom Rylanceom v MOSTE ŠPIÓNOV). Lady je nehrdinský film o hrdinstve, ktorý nevynáša súdy (resp. ich vynáša na obe strany: "Mali sme krásnu bohatú zem a potom prišli cudzinci a vzali nám ju.") a nesnaží sa za každú cenu démonizovať režim v Barme (hodnotí ho prostrednictvom postáv). Napriek tomu, že nie som zástanca nepolitikov typu Václav Havel, ale tento film ma presvedčil, že v určitých chvíľach je dôležitejšie posolstvo a symbolika ako reálna schopnosť riadiť krajinu... ()

Dadel 

všetky recenzie používateľa

Nejnovější film od režiséra filmů Arthur a Minimojové, Arthur a Maltazardova pomsta a Arthur a souboj dvou světů je vážné životopisné drama o barmské disidentce Su Ťij. Platí o něm většina toho, co platí o podobných filmech, jako třeba zdlouhavost a absence překvapení. Film má ale i pár kladů, které třeba The Iron Lady neměla - neotřelé prostředí a scénu z (pro někoho možná spoiler) předávání Nobelovy ceny za mír (in absentia), která je předčasným vrcholem filmu. Michelle Yeoh je svému předobrazu překvapivě dost podobná. Shrnu-li to, jde o druhý nejlepší film odehrávající se v Barmě všech dob! (hned po Rambo: Do pekla a zpět) ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Prvá polovica filmu, v ktorej Lady začína s dráždením papalášov barmskej vlády, je príliš zjednodušene podaná a tak nejak mechanicky, nezáživne nainscenovaná i zostrihaná. V druhej polovici príbeh ožije nazeraním do pocitov a motivácií postáv, ale vedie k zdĺhavému tlačeniu na strunu sentimentu (odlúčenie od manžela). Emocionálne prepojenie týchto dvoch polovíc filmu škrípe. Formálne (prekvapivo) iba rutina. Michelle Yeoh dobrá. Ak Barmu druhý raz, dávam prednosť štvrtému Rambovi. ()

Ainy 

všetky recenzie používateľa

Tuhle ženu zná celý svět - odvážná, rozhodná San Suu a tady to je její příběh ... Říkám si, že tolik příkoří a bolesti nemůže jeden člověk vydržet. Z poklidného života v Anglii jít najednou v Barmě čelem proti tlusté zdi. Tady se musí stát zázrak, aby jí tím čelem prorazila. Suu to ale i přes obrovské, osobní oběti, se zvednutou hlavou a s nezlomnou vůlí zkouší dál. Skvělá, nejskvělejší Michelle dokázala zahrát barmskou držitelku Nobelovy ceny míru tak, že mi z toho doteď buší srdce jak zjančené. Vyjádřené emoce, to všechno jsem ji věřila, jako by ten příběh nehrála, ale přímo prožívala. V její tváři byla znát ta těžko pochopitelná, neuvěřitelná bezmoc a chuť nakopat všem politickým a krutým generálům ohanbí za to, jak dalece sáhli, aby se jí zbavili ... ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Gýčová báchorka o zene, ktora bojovala za spravnu vec. Ako vidim, uz samotna tema niektorym staci k tomu, aby film ohodnotili minimalne troma hviezdickami. Ved film o tak vaznej veci si menej nezasluzi. Ale zasluzi. Pokial film za vela nestoji a to tentokrat fakt nestoji. Svojou povrchnostou a sterilitou mi to pripomina nedavne Cinske oslavne filmove agitky, typu Founding of a Republic alebo 1911. U nich mi trapny vysledok nevadi, lebo sluzia rezimu s ktorym nesympatizujem. U tohto filmu neznesitelne nudna sterilita zamrzi, pretoze tak zavazna tema by si zasluzila film, ktory dokaze divaka poriadne zasiahnut. V mojom pripade sa to nestalo a odvazim sa tvrdit, ze aj väcsina z tych, ktori dali tomuto filmu 3* z povinosti, tak dalsi den po zhliadnuti na neho zabudnu. To uz intenzivnejsie pocit, ze v Barme je fakt kurevsky rezim vo vas vyvola posledny diel tupeho Ramba. Lucu, takto sa medzi elitu znova nevratis a ja uz prestavam verit, ze na to este mas. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (7)

  • Michelle Yeoh sa kvôli účinkovaniu vo filme dostala na čiernu listinu barmskej vlády a má zákaz navštíviť Mjanmarsko. (Msscastillo)
  • Barmskí rebeli v roku 1947 používajú samopaly AK-47, no ich výroba sa začala až o 2 roky neskôr. (MikaelSVK)
  • Rebecca Frayn písala scenár viac ako tri roky. Vďaka rozhovorom s ľuďmi z okolia Aung San Suu Kyi sa je podarilo dôsledne rekonštruovať príbeh barmskej národnej hrdinky. (m.a.t.o.)

Súvisiace novinky

Besson chystá Taken 2 a „fantastický epos“

Besson chystá Taken 2 a „fantastický epos“

26.08.2011

Luc Besson v Los Angeles propagoval vlastnoručně režírovanou disidentskou The Lady s Michelle Yeoh a akční Colombianu ze své produkční dílny. Novinářům při té příležitosti prozradil své nejbližší… (viac)

Reklama

Reklama