Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový názov)
  • USA Take Shelter (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (368)

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Démonické psycho, které je potřeba vstřebat všemi smysly. Režisér nekompromisně cloumá s pocity diváka a po dvě hodiny jej udržuje v nejistotě a napětí. Take Shelter disponuje značnou dávkou velmi silných momentů( scéna v bunkru), které znamenají jedině plus pro atmosféru a zážitek samotný. Michael Shannon předvádí prvotřídní kreaci, čímž se stává jedním z nosných pilířů filmu. Realistická a velmi hutná záležitost. 75% ()

Krouťák 

všetky recenzie používateľa

Působivé. Psychologická hra, kterou Nichols rozehrál v těch dvou hodinách, je opravdu obdivuhodná. Shannon je svým vzhledem i projevem jako stvořený pro podobné role. Příkladem budiž jeho part v Boardwalku, kde rovněž perfektně ztvárnil pološíleného prohibičního agenta. Možná proto se místy setkává s nelibostí některých diváků - což podle mě ale jen svědčí o tom, jak moc v téhle (nevděčné!) herecké poloze vyniká - 85%. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Po svojom znamenitom režisérskom debute Shotgun Stories, ktorý je možno rovno jedným z najlepších plodov americkej nezávislej scény, sa rodák z Arkansasu Jeff Nichols rozhodol prekonať a posunúť nielen vlastné tvorivé hranice, ale aj možnosti samotného indie filmu. Tie sú tu našponované na maximum a dovedené k dokonalosti. Jeho počin Take Shelter je v mnohých ohľadoch exemplárnou ukážkou "ako točiť snímky" s čestne vydupkaným miestom v učebniciach filmu. Absolútne strhujúca symbióza filmárskych prvkov, kde to, ako bezchybne dokopy spolu pracuje kamera, Wingove tóny, znepokojivý scenár s pomalou, ale za to intenzívnou gradáciou, jeden z najpozoruhodnejších výkonov vôbec (poklad Shannon kurva na trón a/alebo herecký Olymp) s pôsobivými vedľajšími (Chastain & Whigham), ruka v ruke vedené silnou autorskou režijnou víziou ovplyvnenou kultúrou a tradíciami amerického Juhu, mi už symbióza príde ako slabé slovo. Take Shelter – číry orgazmus, nie filmový, ale filmársky. Ak som sa kedysi raz zamiloval do filmov, po zhliadnutí tohto som sa druhýkrát. Päť hviezd len preto nie, lebo som dement... (26.06.2018) (25.11.2018) (7.2.2022) ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

Áno, áno! Toto je presne moja šálka kávy. Skutočne netypický film na USA, Take Shelter totiž svojou atmosférou pripomína skôr mrazivý severský chlad. Má zmysel dôverovať Curtisovým apokalyptickým víziám alebo ide len o obyčajné výplody fantázie, ktoré sa vytvárajú v mozgu chorého človeka? Michael Shannon na Oscara, Jessica Chastain pekne dopĺňala. Napätie, zúfalstvo, úzkosť, pochybnosti, neistota...to všetko v precíznom prevedení, s koncom, ktorý bol dokonalým vykúpením. Take Shelter je práve ten film, pri ktorom sa modlíte za koniec sveta, pretože to je jediná možnosť, ktorá vám dáva vieru, že Curtisova psychika môže byť nevinná. "It's hard to explain, because it's not just a dream. It's a feeling." ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Melancholický, komorný, atmosferický film o človekovi, ktorý má rodinu, pričom akurát prežíva svoje dni, máva nočné mory, myslí si, že dostal údel po svojej matke v podobe diagnostikovania - paranoidnej schizofrénie, ku všetkému sa pridáva i nepochopenie zo strany - jeho najbližšej rodiny, alebo kliniec zabil tým, že si stavia doma na dvore - protitornádový kryt, kde si myslí, že sa schyluje k veľkej búrke, ktorá by priniesla so sebou - apokalyptické tornádo ! Chce len zabezpečiť svoju rodinu, ktorá aj pôjde, do spomínaného krytu, pričom to ešte nie je konečná bodka, matka príroda - uderí, ale až, v podstate na inom mieste, kde nebude k dispozícii - kryt. Vskutku, zaujímavý film s roztržitým strihom, vynikajúcim - Michaelom Shannonom, ktorý predvádza - herecký koncert, samotná, Jessica Chastain, je kus baby, ale nemá taký široký repertoár, ako Mike. Taktiež sa pridáva - smutná hudba, ale i napriek všetkým pozitívnym reakciám, mi na filme vadilo - nesústredenosť, prelínačky dávali na zreteľ - začínajúci chaos. Takéto filmy, určite, nie sú - určené pre dnešné filmové publikum, ktoré vyžaduje - úplne čosi iné, ako v tomto pomaly plynúcom filme, kde sa prakticky nič nedeje, kde najlepšie filmové pasáže, sú v Curtisových nočných morách, inšpiráciu u Nicholsa, vidím v Blízkych stretnutiach tretieho druhu ! ()

Galéria (110)

Zaujímavosti (19)

  • Keď Curtis prvýkrát v noci upratuje kryt, Samantha sa pozrie von z okna a vidí, že z krytu vychádza svetlo, akoby v ňom bolo rozsvietené. Hneď v ďalšom zábere však môžeme vidieť, že Curtis má so sebou v kryte iba malý lampáš, ktorý také silné svetlo nedokáže vyprodukovať. (GTS_PUNK)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v mestečku LaGrange v štáte Ohio. Natáčalo sa aj v mestečkách Elyria, Grafton, Lorain, Chardon a Oberlin. Záverečná scéna z pláže sa natáčala na Catawba Island. (Real Tom Hardy)
  • Tova Stewart, která hraje hluchou holčičku Hannah, je hluchá i ve skutečném životě, stejně jako oba její rodiče. (-bad-mad-wolf-)

Súvisiace novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (viac)

Reklama

Reklama