Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé poklidného amerického městečka u zátoky Chesapeake jsou zvyklí na zdejší vodu, která je samozřejmě důležitá pro chod společnosti. Dva biologičtí výzkumníci z Francie právě v této vodě objeví vysokou úroveň toxicity, a snaží se varovat starostu. Ten ovšem odmítá cokoliv prozradit lidu, jelikož chce zabránit vytvoření paniky a strachu. V důsledku tohoto kroku ale vzniká smrtící epidemie, při které zmutovaný druh parazita začíná napadat stále více a více lidí, u kterých přebírá kontrolu nad jejich myslí. (cardinals)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (92)

Hrabka 

všetky recenzie používateľa

Tento styl vyprávění zdá se mi poněkud nešťastný... Někomu to možná sedí, mně teda ne. Což o to, že některé momenty jsou vcelku povedený a dokáží vytvořit něco jako atmosféru, když to všechno ničí to, jak je film poskládaný. Nápad je docela dobrý, tyhle epidemie já můžu, ale příště bych radši ocenil klasický styl nebo aspoň ne takový přehršel nejrůznějších záznamů z různých zdrojů. Působí to trochu divně. Možná mi to ale jen nesedlo zrovna v tý chvíli, takže jestli se k tomu ještě někdy dostanu, možná to celý přehodnotím. 45% ()

Marceloo 

všetky recenzie používateľa

Malé mestečko v štáte Maryland pripravuje oslavy Dňa Nezávislosti a všetci obyvatelia sa stretávajú pri rôznych atrakciách. Radosť ale pretrváva len do chvíle, keď sa v meste začne šíriť neznáma infekcia a namiesto očakávaného ohňostroja sa začína boj o prežitie proti zmutovaným šíritelom vírusu. - Neviem, čo sa mi na tom pri prvom zhliadnutí tak strašne páčilo, ale po takmer piatich rokoch mi to prišlo dosť slabé. A ešte k tomu som pri tých oslavách celý čas myslel len na to, aké oslavy budú tento rok v domoch hororových fanúšikov keď vyjde v tento dátum tretia séria Stranger Things. Filmu sa nedá poprieť kreatívne spracovanie, ktoré pôsobí aj dosť uveritelne, ideálne skomponovaná creepy hudba od môjho menovca a nechutné príšerky požierajúce všetko čo obsahuje mäso. Pri druhom zhliadnutí mám ale napozerané o stovky hororov viac, takže mi vadili chaotický strih a celková nekonzistentnosť scenára, v ktorom niektoré scény vlastne ani nedávajú zmysel. Nehovorím, že je to zlé, ale v tomto subžánri sa dajú nájsť ovela vydarenejšie počiny. + Kristen Connolly + herec z Enter Nowhere a Camera Obscura + herec z Wildling + herec z Cell + herečka z 3 Headed Shark Attack a Welcome to Willits + herec z Cabin Fever ()

Reklama

maddy 

všetky recenzie používateľa

Na rozdiel od iných užívateľov u mňa nenastalo nejaké výrazné sklamanie. Meno oscarového režiséra zaujalo, trailer nudil, takže vo výsledku som od toho nečakal žiadne veľdielo, ktorým by Levinson opäť bodoval pred odbornou porotou, skôr len štandardný „found footage“, pri ktorom som bol tentokrát zvedavý ako s tým poradí skúsený režisér a nie žiaden amatér ako to v poslednej dobe býva zvykom (Chernobyl Diaries, Grave Encounters, Evidence a pod.). The Bay napodiv zachádza trocha ďalej ako klasický „found footage“, jedná sa skôr o reportáž spojenú so pseudo-dokumentom, v ktorom sa pracuje so zábermi z policajných kamier, CCTV, mobilov (Facetime z iPhone), dokonca aj internetu (Skype) a pod. Vo výsledku tak vytvára celkom zaujímavú formu oveľa bližšie k „realite“ ako všetky tie Paranormálne Aktivity. Čo však zamrzí je, že s takto zvolenou formou sa vytratili hlavní hrdinovia – film v priebehu sleduje osudy niekoľkých postáv (reportérka, oceánológovia, doktor, novomanželia na lodi, policajní dôstojníci atď.) a tým pádom pôsobí až príliš roztriešteným dojmom. Nie je sa s kým stotožniť, o koho sa báť, zaujímať alebo mu počas tejto epidémie fandiť (hrá tu dokonca sexi ryšavka Kristen Connolly z Cabin In The Woods, ale jej účasť som si uvedomil až na konci filmu). Hororových prvkov je síce minimum, ale dotvára to celkom napätá, znepokojujúca atmosféra, ktorá sa nesie celým filmom. Bohužiaľ však nijako negraduje – v akom tempe film začne, tak aj skončí. Chýba aspoň nejaké základné členenie na úvod, jadro a gradujúci záver. Masky sú v rámci normi slušné, aj keď sa v podstate obmedzujú len na zobrazenie tiel posiatych vyrážkami, oceňujem veľmi striedme používanie CGI. Suma sumárum sa jedná o neškodnú jednohubku s celkom zaujímavým námetom (konečne found footage bez duchov, mutantov alebo dievčat posadnutých diablom), oceňujem hlavne formu, ktorá nakoniec zašla ďalej ako štandardné found footage, aj keď sa z nej na škodu vytratilo to „filmové kúzlo“. Našťastie to však nie je ani hlúpe, ani gýčové, ani zbytočne preplácané. Nič svetoborné ako by sa asi od oscarového režiséra čakalo, ale na tých 90 minút dokáže bezproblémov zabaviť. CELKOVO: 3* ()

honajz odpad!

všetky recenzie používateľa

To fakt netočil Levinson, že ne? TEN Levinson, který natočil vynikající Pyramidu hrůzy, Dobré ráno, Vietname, Rain Mana nebo docela slušné Bandity? Tohle vypadá, jako když si vezme do ruky mobil můj nejmladší syn a natočí video s Lego panáčky, kterými posunuje po stole sem a tam a do toho říká nějaké strašně důležité věci, které nakonec nedávají smysl, ale vypadá to akčně. Ze sestřihu všech těch kamer mne brzy bolely oči, reportérka mi lezla na nervy (a nejen proto, že nevypadá moc sexy), nedrží to nějakou vnitřní logiku (jednou je voda zlo, podruhé do ní v poklidu lezou se koupat), takže myslím, že spíš někdo nahodile sesbíral nějaké nahodilé a nijak nesouvisející záběry, a protože pak nevěděl, co s tím, zašel do domova pro lidi s Alzheimerem, kde nejspíše Barry přebývá, a poprosil ho, jestli by tomu nedal nějakou štábní kulturu. Btw, jestli to mělo děsit nebo být hororové, nevím, jakoukoliv možnost takového pocitu přebilo znechucení ze všech těch šmírovacích kamer. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Barry Levinson jde také cestou záběrů, na kterých nic nevidíme, obraz se zasekává, kamera nezabírá nic, co by bylo vidět, pouze se vytváří dojem děsu. Před několik lety naprostá bomba, v současné době prostě jen další kousek, který zapadá do řady si navzájem podobných a vyniká jen o něco lepším zpracováním a propracováním příběhu, kde máte pocit, že se to opravdu děje. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (2)

  • Film se natáčel v Georgetown (Jižní Karolína, USA). (ČSFD)
  • Tvůrci se nechali inspirovat parazitem Cymothoa exigua. Tento parazitický korýš se dostává do ryb žábrami, samice se přichytí k jazyku, zatímco samec se přichytí k žaberním obloukům. Parazit přeruší krevní cévy v jazyku ryby a způsobí, že jazyk odpadne. Poté se přichytí na zbývající pahýl jazyka a samotný parazit účinně slouží jako nový „jazyk“ ryby. (Homerking)

Reklama

Reklama