Reklama

Reklama

Rok 1918 - Koniec a začiatok

(TV film)
  • Česko Rok 1918: Konec a začátek (viac)
Rakúsko, 2008, 50 min

Obsahy(1)

Prvá svetová pokračuje. V decembri 1916 korunujú rakúskeho cisára Karola aj za Uhorského kráľa. Cisár Karol osobne dohliada na vojnovú situáciu na frontoch.
Čím dlhšie trvá vojna, tým horšia je situácia so zásobovaním aj civilného obyvateľstva. Potraviny sa už dajú zohnať len na prídelové lístky. Stále častejšie sa vyskytuje hladomor. Propaganda sa pokúša zdvihnúť náladu pomocou fotografií a nového média - filmu a tak sa prvá svetová vojna stáva prvou multimediálne propagovanou vojnou. Októbrová revolúcia v Rusku dosadí k moci V. I. Lenina a ten navrhne okamžité prímerie na základe Brest-Litovskej mierovej zmluvy. Vojenská situácia Trojspolku sa výrazne zlepšila. 7. decembra 1917 vyhlásia Spojené štáty americké Rakúsku vojnu a spolu s Francúzskom a Veľkou Britániou pošlú do Talianska posily. Prezident Wilson chce pre korunné krajiny Habsburského štátu právo na sebaurčenie. Tým je rozpad monarchie politicky spečatený... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Veľmi zaujímavý dokument o 1. svetovej vojne. Zaujala ma spomienka na Cisára Karola, ktorý navštívil zákop plný mŕtvych vojakov a cez slzy sa zaprisahával, že to ukončí...Lenže to nejde len tak. Zvládol a hlavne privítal by som aj dlhšiu stopáž. 100%. ()

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Veľmi zaujímavý dokument, zaujali ma pasáže o bojoch na Pijave. Z rozprávania môjho starého otca, ktorý tam bojoval, som vedel, že to bolo strašné. Dedko sa dožil 86 rokov a nikdy na to nezabudol.... Filmu dávam 85%. ()

Reklama

Galéria (3)

Reklama

Reklama