Reklama

Reklama

Oživiť mŕtvu hmotu a stvoriť z nej živú bytosť dokázal zatiaľ len Boh a Viktor Frankenstein. A práve o tom druhom hovorí náš príbeh. Príbeh ktorý sa odohráva v storočí, kedy sa prebúdza veda a nové technológie a tradičná viera a náboženstvo sa spájajú. V časoch, kedy sa zdá, že nič nie je nemožné. Radikálny vedec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) majú spoločnú víziu o umelom stvorení života, ktorá môže zmeniť svet. Victorovi sa však výsledky ich spoločnej práce vymknú kontrole a dokonca hrozí, že sa dostanú do rúk ľuďom , ktorí  s nimi budú chcieť ukojiť svoje mocenské chúťky. Zatiaľ čo Frankenstein chce vo vynálezoch pokračovať bez ohľadu na možné následky, Igor si uvedomuje, k akým hrozným koncom môže viesť. Jedine on môže zachrániť Viktora pred ním samým a svet pred nebezpečným stvorením... Aj keď dej filmu vychádza z klasickej knižnej predlohy "Frankenstein" spisovateľky Mary Shelley, takže sa môžete tešiť na tajomné hrady, viktoriánske laboratória, hrozivé búrke a blesky. Hlavným hrdinom nie je ani monštrum, či šialený vedec, ale práve znetvorený sluha Igor, ktorý doteraz vždy ostal skromne v pozadí. (Barracuda Movie)

(viac)

Videá (14)

Trailer 1

Recenzie (311)

kareen 

všetky recenzie používateľa

Obvykle se nijak nebráním filmovým inovacím klasických příběhů, ale v tomto případě bych upřednostnila hlubší charakteristiku hlavní postavy a celkově větší ponor do filozofie Shelleynyho díla, před tou zbytečnou dějovou linkou s neoriginálním záporákem. Victor je sice v podání Jamese McAvoye nepřekvapivě okouzlující i maniakální zároveň, ale většinu doby je jeho konání ovlivněno spíš jen povrchní pýchou zneuznaného génia, než skutečnou vnitřní touhou po překonání hranice nenáviděné smrti. Tyto pravé pohnutky sice nakonec přeci jen na přetřes přijdou, ale v tak k uzoufání plačtivé verzi hollywoodského klišé, až je to skoro k smíchu. Tím pádem přijde vniveč i podařený nápad postavit proti Frankensteinovi jeho ideologickou nemesis v podobě nábožensky založeného, stíhajícího policejního inspektora, protože jejich názorové střety nemají zkrátka tu pravou sílu. A tak zbývají jen trikové a akční scény, které jsou vůči danému žánru sice celkem velkorysé, ale ke strhující filmové energii staršího Branaghova Frankensteina se nepřibližují ani náhodou. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Celkom bieda. Nie že by to bolo zlé, ale neprišlo mi to ani extra dobrá. Nie že to malo byť extra, ale kedže tých Frankenštajnov už pár bolo, čakal som, že tento prinesie niečo zaujímavé, čo sme ešte nevideli. A aj keď to vyložená nuda nebola, herci, kostýmy, hudba a dobová atmosféra, vytiahli film len zo šedého premiéru. Slušná jednohúbka, ktorá ani moc nepobaví a ani moc nezaujme. Na druhu stranu ani moc nenudí a ani neurazí. 60% - 3* ()

Reklama

maddy 

všetky recenzie používateľa

Podstatne znesiteľnejšie než som pôvodne čakal. Pri McGuiganovi je vidieť, že má za sebou pár epizód britského Sherlocka, pretože aj Victor Frankenstein je podobne odviazaný. Chvíľami tak jeho réžia vyslovene pripomenie Sherlocka, napríklad úvodný nápaditý a vizuálny štýlový útek z cirkusu, inokedy sa zase štylizuje do polohy uvoľneného Sherlocka Holmesa od Ritchieho s Robertom Downeym Jr. a servíruje veľmi podobnú atmosféru viktoriánskeho Londýna. Akurát na rozdiel od oboch menovaných Sherlockov nemá Frankenstein jednoznačný koncept a tak to je s pribúdajúcimi minútami guláš všetkého možného. Chvíľu dobrodružným fantasy, chvíľu až odviazanou komédiou a v závere hororom. Mal som pocit akoby sa v tom sám McGuigan, prípadne scenárista, trochu stratil a tak iba pozliepal námety z iných podobných filmov a dúfal, že to klapne aj v prípade nového Frankensteina. Keď už si tak divák zvykne na jednu polohu filmu, tak tu z ničoho nič nastúpi scéna so zombie šimpanzom a po jej skončení sa pokračuje ďalej akoby sa nič nestalo. A do toho všetkého sekunduje možno až priveľmi prestrelený McAvoy v úlohe šialeného vedca a celkom slušný Radcliffe ako jeho služobník. Každopádne neustále sa tu niečo deje, celé to má veľmi slušné tempo, priam perfektný vizuál plný nápadov (cirkus, záver s monštrom) a minimálne celá úvodná pol hodina a tá záverečná je dostatočne zábavná popcornovka. Akurát medzitým tak trochu stratený film, ktorý nie úplne presne vie čím by chcel byť. Vo výsledku tak neurážajúci priemer, ktorý pobaví, akurát si pri ňom potrebné uvedomiť, že to je film s názvom Victor Frankenstein z roku 2015 z hollywoodskej produkcie s „Harry Potterom“ v jednej z hlavných úloh a nie seriózna adaptácia klasiky. Na pôvodného Frankensteina z roku 1931 to nemá ani náhodou a už vôbec nie na toho od Branagha z rooku 1994. Tým však konkurovať ani zďaleka nechce. Toto je skôr z ranku I, Frankenstein (v tomto prípade to asi nie je dobrá vizitka) alebo Dracula Untold a dopadlo to minimálne tak ako ten Dracula. Síce druhotriedna, ale nijako urážajúca fantasy na jedno pozretie. CELKOVO: 3* (6/10) ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Sherlock Frankenstein. Rejža televizního SHERLOCKA roubuje frankensteinovskou legendu na holmesovské schéma a arogantního génia Victora nahlíží pohledem jeho přítele a spolupracovníka Igora, přičemž se od hororu přesouvá k temnému viktoriánskému dobrodružství a la Ritchieho SHERLOCK HOLMES (obzvlášť ho připomene úvodní zpomalený útěk z cirkusu) a vtipně obsazuje televizního Moriartyho do role "nejlepšího detektiva Scotland Yardu" (a mihne se tu i Molly). Příběh má svižný rozjezd se seznámením Igora a Victora, ale poněkud unavený dojezd se stvořením monstra. Manický McAvoy mě sice k filmu přitáhl, ale během sledování si mě získal spíš Radcliffe, suvererénně dolující sympatie jako dickensovský sirotek s dobrým srdcem hledající štěstí v krutém světě. Příjemné, byť nedotažené překvapení. ()

-OverLord- 

všetky recenzie používateľa

Pro mě hodně zajímavý kousek. Film bezesporu rozdělí diváky na dva tábory, ale jinak to ani prostě být nemůže. Podotýkám, že nejlepším Frankensteinem je pro mě bezesporu ten od Branagha (1994), ale právě díky tomu je tenhle zajímavý úplně z jiného pohledu, a to z pohledu samotného doktora F. a jeho společníka. Trefně ve filmu zazní, že lidé si budou vždy pamatovat jen ono monstrum, ale ne jeho stvořitele - což může být i narážka na realitu, protože se často setkávám s tím, že lidé jmenují ono monstrum jako "Frankenstein". Proto obdivuju, že je film svým způsobem zaměřený na všechno kromě toho nejslavnějšího - monstra. I to se ale samozřejmě nakonec objeví, ne že ne, ale je to jen příjemná a současně i mrazivá třešnička na dortu, protože ten obřík je zpracovanej fakt luxusně. Knihu jsem nečetl, ale nepochybuju, že tady byl použit pouze námět a že scénář jde svým vlastním směrem, jako tomu tak prostě v Hollywoodu bývá. A mně to ani nevadí, předlohy už se totiž dokonale držel před 20 lety Branagh a já jsem nepotřeboval žádnej remake, kterej by samozřejmě pohořel na všech frontách... Ale jako příběh o Victoru Frankensteinovi? To jsem si užil. ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (18)

  • V tomto příběhu je nestvůra příhodně pojmenovaná Prométheus, podle postavy, která se pokusila ukrást oheň bohům. Stejně tak jako se Viktor snaží svým způsobem ukrást životodárnou sílu Bohu. (Zdroj: CinemArt)
  • Jedná se o první zpracování literární předlohy, které je z velké části odvyprávěné z pohledu Igora (Daniel Radcliffe), sluhy Frankensteina (James McAvoy). (Zdroj: CinemArt)

Súvisiace novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (viac)

Reklama

Reklama