Reklama

Reklama

Odviate vetrom

  • Česko Jih proti Severu (viac)
Trailer
USA, 1939, 224 min (Alternatívna 238 min, televízna verzia: 212 min)

Predloha:

Margaret Mitchell (kniha)

Scenár:

Sidney Howard

Hudba:

Max Steiner

Hrajú:

Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, George Reeves, Fred Crane (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Krásna dcéra bohatého atlantského plantážnika Scarlett O'Harová (Vivien Leigh) strávila bezstarostné detstvo i roky dospievania životom na milovanom rodinnom pozemku menom Tara. Ešte veľmi mladučká sa zaľúbila sa do príťažlivého, no nepriebojného Ashleyho Wilkesa (Leslie Howard) - ten sa však oženil s tichou a láskavou Melanie Hamiltonovou (Olivia de Havilland), ktorá sa časom stala jej najlepšou priateľkou. Urazená a ohrdnutá Scarlett, nezvyknutá prehrávať, si preto zo vzdoru vzala za muža Melanieinho bratranca Charlesa (Rand Brooks)... Keď vypukne občianska vojna a muži odchádzajú bojovať, odchádza aj zvodný karierista Rhett Butler (Clark Cable), ktorý sa intenzívne usiluje o Scarlettinu priazeň. Ženy odídu do Atlanty, kde Melanie porodí. Keď mesto obsadí vojsko Únie, pomôže obom ženám utiecť do bezpečia práve Rhett. Charles vo vojne zahynie a Scarlett s Melanie sa opäť vracajú na Taru. Aby Scarlett mohla zaplatiť veľké dane, vydá sa za boháča Franka Kennedyho (Carroll Nye), aj ten však zahynie. Teraz sa už konečne môže stať Rhettovou ženou - naozaj to však chce? (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (346)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Som rád, že sa mi podarilo bez mikrospánkových nehôd prežiť projekciu tohto "klasického a kultového" diela. Jedna hviezdička išla pochopiteľne dole, pretože toto určite nie je mimoriadny film. Ak, tak iba tým, že uspokojuje očakávania a potreby istej, pomerne početnej cieľovej skupiny divákov. Mám na mysli smrkačky do vreckoviek a divákov, ktorí sa potrebujú dojímať a nadchýnať týmito rýdzo hollywoodskymi produktmi, ktoré o pár desiatok rokov predbehli telenovely, príbehy od Steelovej a podobné veľdiela. Aj po rokoch je však možné oceniť na filme dobré obsadenie a aj herecké výkony ústrednej dvojice (aj keď ani oni sa nevyhli prehrávaniu vyvolávajúcemu škrípanie chrupu). Zvyšok do troch hviezdičiek je iba za splnenie očakávaní časti divákov a naplnenie vrecák producentov. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Dokonalý snímok. Krásna vizuálna stránka je podporená skvelou hudbou, avšak jadro všetkého je ústredné herecké duo. Medzi Gableom a Leigh to neskutočne iskrí a chémia pôsobí na 100%.Gable je dokonalý Butler (ktorý je podľa všetkého predok Jamesa Bonda :)) a nezameniteľný. Rovnako strhujúci výkon (a charakterovú premenu) podáva Vivien Leigh. Navyše vo filme sú úžasné dialógy a ani tá troška afektovanosti (príznačná pre toto filmové obdobie) tu nevadí - ba naopak. Záverečná scéna (+ celá gradácia od svadby Retta a Scarlett) je dokonalá a mal som skoro slzy na krajíčku (čo sa mi pri romanticky ladených filmoch nikdy nestáva!). Jedným slovom - DOKONALOSŤ! ()

Reklama

MISSha 

všetky recenzie používateľa

Docela věřím tomu, že než přišel Cameronův monumentální Titanic, byl Jih proti severu velkofilmem s velkým V. Monstrózní výprava, nádherná kamera, tesknící hudba, která láme srdce a samozřejmě herci: Nezkrotná potvora Vivien Leigh, švihácký Clark Gable či prostořeká chůva Hattie McDaniel do toho všeho silný láskyplný příběh který nekončí zrovna šťastně. Proč tedy nedát pět hvězd? Protože i přes svoje kvality je to přesně ten případ filmu který bych už asi vícekrát nezvládla zhlednout,nebudu lhát že na tom má svoji vinu doba trvání ale nemůžu říct že jsem se nudila,to ne. Je to zkrátka romantika jedné generace která bere dech i dnes, je učebnicovým příkladem jak se dělá klasika velkofilmů,který by si každý pořádný filmový fanda neměl nechat ujít. ()

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Musím přiznat, že jsem se tohoto filmu bál. Měl jsem ho na HDD už nějaký ten pátek (lépe řečeno, nějaké ty dva, možná i tři roky) a děsila mě (hlavně) ta délka. Holt čtyři hodiny jsou čtyři hodiny. Až před pár dny jsem se konečně odhodlal, našel si klidné čtyři hodiny a šel do toho. A výsledek? Nelituju. Gone with the Wind je opravdu epický film. Začíná nenápadně, aby pak přešel do období války, pak do poválečného období, pak zase o něco dál… zkrátka a dobře, v posledních momentech, kdy film končí, jsem si vzpomněl, jak začal a jakou cestu jsem se snímkem a postavami ušel. A přišlo mi, jako bych těch 12 či kolik let prožil opravdu s nimi. A to se mi u mnoha filmů nestává a možná proto je tento film považován za jeden z nejlepších snímků všech dob. Herci jsou skvělí, kamera dokonalá, hudba podmanivá. Lhal bych, kdybych řekl, že jsem se ani jednou nepodíval na hodinky. Ale upřímně můžu říct, že vždy, když jsem se podíval, byl jsem překvapený, kolik času uplynulo. Až budu někomu opět vysvětlovat, proč staré filmy mají své kouzlo, tento film uvedu jako příklad toho nejpoctivějšího, co se v tehdejším Hollywoodu natočilo. 100 %. P. S. A český název mi nesedí, byť zachytil to nejdůležitější. ()

kitano 

všetky recenzie používateľa

Atmosfera a vizualna stranka ktorou obvplyva tento film je proste uzasna. Je to pravy opak noveho trendu, ktory sa snazi priniest co najvacsiu davku realnosti. Gone with the wind rozprava pribeh. Vlastne nie. Tento film je jednym orovskym pribehom, ktory sa rozvija na nasich obrazovkach, ktory na obrazovkach zije. Kazdy obraz a farby su pouzite tak, aby umocnili dany moment, a aj ked je v tom velka davka staromodnosti, tento sposob rozpravania je jednoducho nadherny a dovoluje divakovi dejove momentky skutocne prezivat, nech su akokolvek sentimentalne. A hlavny hudobny motiv je skutocne prenadherny. Tato melodia v sebe nesie veskere caro a osudy hlavnych hrdinov, je vesela a smutna zaroven, je stelesnenim celeho tohto nadherneho pribehu. Gone with the wind je film, ktory si svoje caro stale nesie zo sebou a dokaze svojou krasou omamit tak isto, ako pred sedemdesiatimi rokmi. A to je naozaj uzasne. (10/10) ()

Galéria (380)

Zaujímavosti (100)

  • Predstaviteľka pestúnky Mammy, Hattie McDaniel, bola kvôli účinkovaniu v "rasistickom" filme často kritizovaná zo strany Afro-Američanov, tá sa však obránila slovami, že tisíckrát radšej bude dostávať 700$ týždenne za to, že sa bude na slúžku len hrať, akoby ňou mala naozaj byť za biednych 7$ na týždeň. (vydumnica)
  • V roce 1999 koupil Michael Jackson v aukci za 1,54 milionu amerických dolarů jednoho z devíti Oscarů, který film obdržel. Jednalo se o sošku pro nejlepší film. (dolores82)
  • Když vezmeme v potaz inflaci, je Jih proti Severu finančně nejúspěšnějším filmem všech dob. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (viac)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (viac)

Reklama

Reklama