Reklama

Reklama

Jaglavak - pán hmyzu

(TV film)
  • Francúzsko Jaglavak, prince des insectes
všetky plagáty

Obsahy(1)

V severnom Kamerúne v pohorí Mandara žije kmeň Mofu. Unikátne na ňom je, že má zvláštny vzťah k hmyzu, pretože sa s ním delí o svoje polia a príbytky. Tento rok však bolo veľké sucho a problémy dedinčanom narobili termity, s ktorými inak žijú v harmónii a napadli ich chatrče a sýpky. Dedinčania vedia, že jediným riešením je zavolať Jaglavaka - malého červeného mravca, ktorý si s termitmi dokáže poradiť. Nie je to však jednoduché, pretože musia vykonať zvláštne obrady a rituály. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Pohľad do sveta, ktorý nám technokratom už pomaly nič nehovorí. Veď mi si kúpime postrek a hmyz zlikvidujeme. Títo ľudia namáčajú kamene dažďa do zvláštnej zmesi krvi a rôznych látok aby privolali špeciálne mravce proti termitom, ktoré im ničia zásoby prosa.. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

V severnom Kamerune (Afrika) žije v nehostinnej prírode kmeň Mofu. Má zvláštny vzťah k hmyzu: vie, že vedľa neho musí žiť, lebo niekto to tak zariadil. Niekedy sa ale oba svety zrazia. Ako napríklad teraz: sýpku jedného z roľníkov obsadia termity. V našich zemepisných podmienkach si nevieme predstaviť, aké nešťastie toto až strašidelne zohrané spoločenstvo dokáže napáchať. V chudobnej krajine, kde je proso pre chudobného takmer smrteľne dôležité (a zrazu mu ho začnú kradnúť termity), treba niečo urobiť. Termity sú totiž fascinujúco hrozné stvorenia: ročne sú schopné termitisko zvýšiť o jeden meter (!), pričom sa v ňom pohybujú milióny kusov termitov. Srdcom termitiska je obrovská, 20 cm dlhá slizká kráľovná, dožívajúca sa desiatich rokov a 24 hodín denne (!) rodiaca tisíce lariev. Termity sú tu v podstate neporaziteľné, pretože chudobní ľudia si nemôžu dovoliť chemické postreky. Preto sa obracajú k starým poverám. Jedna z nich hovorí, že termitov dokáže poraziť len príchod malého, ale o to bojovnejšieho, druhu červených mravcov. Volá sa zvláštne. Jaglavak. Jedná sa o mimoriadne agresívneho, krvilačného, prefíkaného, húževnatého, tímového a zúrivého mravca, proti ktorému ani termity (majúci niekoľkonásobne urastenejších bojovníkov) nemajú šancu. Pokiaľ by Jaglavak navštívil termitmi napadnutú sýpku, termitov by zabil a sýpka by prežila. Toľko k obsahu. Francúzsky dokument bohužiaľ nerozpráva o tomto fascinujúcom boji (finálny útok Jaglavakov na obrovské termitisko je lepší, ako niektoré vojnové veľkofilmy). Rozpráva predovšetkým o miestnych obyvateľov. A s tým mám problém, pretože som často nevedel, čo si mám myslieť. Pokiaľ je mi ukázané, že deti sa s hmyzom radi hrajú tak, že chrobákovi prebodnú brucho, prevlečú mu cezeň niť, jej druhý koniec si priviažu o ruku a smejú sa, ako sa hmyz snaží odletieť, a takáto scéna je tvorcami prezentovaná poetickejšie, ako biele šteňa prvýkrát šantiace v snehu, nezdá sa mi to v poriadku. Pokiaľ je dieťa napadnuté mravcami a namiesto toho, aby ustúpilo o dva metre ďalej, zostane uprostred mraveniska (!) a zhodí zo seba 5 mravcov (...), kým ďalších 100 naňho medzitým vylezie, a kúsok od dieťaťa je dospelý, tak skutočne mám problém to tým hlupákom nepriať. ()

Reklama

Reklama