Reklama

Reklama

Ako som prežil toto leto

  • Česko Jak jsem strávil tohle léto (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Osamocená meteostanice uprostřed polární pustiny. Měření provádí mladý potřeštěný stážista Paša a starší, rozvážný Sergej, který se už těší, až se po dlouhé misi vrátí za rodinou. Loď Akademik Obručev se blíží, aby dvojici vyzvedla, jednotvárné dny vcelku snesitelně ubíhají. Až do chvíle, kdy Paša z vysílačky uslyší tragickou zprávu. Rozlehlé arktické pláně se rázem stávají dějištěm psychologické války, která se brzy změní v boj na život a na smrt.

Režisér Alexej Popogrebskij v sobě nezapřel vystudovaného psychologa a film postavil na jediné vyhrocené situaci, kterou rafinovaně rozvíjí. Osudový konflikt klade do kontrastu s lhostejností nádherné arktické přírody, za jejíž zachycení si kameraman Pavel Kostomarov odnesl ocenění z filmového festivalu v Berlíně (kde byli za svůj výkon Stříbrným medvědem odměněni i představitelé hlavních rolí). Popogrebskij natočil svůj třetí film na polární stanici Valkarkaj na pobřeží Čukotského moře. Napjatou a nehostinnou atmosféru filmu dotváří výrazný punkrockový soundtrack skupiny Graždanskaja oborona. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (72)

troufalka 

všetky recenzie používateľa

Pustina je vždycky těžká na psychiku, ať už ve dvou nebo ve skupině, po čase přijde ponorková nemoc, lidi si začnou lést na nervy. Jak říct nepříjemnou zprávu člověku, se kterými mám napjaté vztahy a který se začíná chovat podivně? Na ostrově, ze kterého se bez pomoci z venku není možné dostat? Jak zareaguje? ()

sona123 

všetky recenzie používateľa

Dvouhodinový pohled na čukotské (nebo kýho čerta) pláně. Situace na meteorologické stanici, kde pobývají dva zaměstnanci - zkušený pardál a nováček Paša. Postava Pašy je pak rozporuplná a roztáčící děj do skutečných vývrtek, aby pak všechno nějak skončilo...Moc se tu nemluví a nikdo nikam nespěchá - ale mějme na paměti, že je to ruský film. A film je to zdařilý, nevím jak to, ale i když jsem se dívala v pozdní hodinu a bylo to fakt dlouhé a děj tedy tekl velmi poooomalu, nenudila jsem se a jsem ráda za ten neotřelý pohled. Více takové syrovosti a studeného vichru. ()

Reklama

Ephemeris 

všetky recenzie používateľa

Filmom z meteostanice na Čukotke nikdy nehovorím nie! Ostáva len dúfať, že keď sa už podarilo automatizovať všetky majáky, u meteorologických staníc sa to nestane nikdy! Inak by sme prišli o takéto príbehy, kde sa ukazuje dôležitosť komunikácie, empatie či schopnosti odhadnúť charakter blížneho svojho. Pravdou je, že mladíkovo správanie je také, že svedomitý vedúci by mu nezveril ani obsluhu automatického výťahu. A jeho sociálne schopnosti sú na úrovni vlkmi odchovaného dieťaťa. Bohužiaľ. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Najväčší problém tohto filmu je, že každý záber trvá o polovicu dlhšie, než je to potrebné. Aj keby sa skrátili o polovicu, stále môžme hovoriť o pomalom tempe rozprávania. Prvá hodina je dosť stereotypná, prakticky bez akejkoľvek scény, ktorá by aspoň nachvíľu prerušila jednotvárnosť. Naopak druhá polovica je výrazne zaujímavejšia. Hladovanie a skrývanie sa na ostrove pred nevypočitateľným kolegom je vzhľadom na rozťahaný úvod výrazné oživenie. Scénu kde sa už maximálne vyčerpaný Pavol zohrieva nad bedňou s rádioaktivným materiálom i jeho pomstu si budem dlho pamätať. Škoda tej veľkej rozvláčnosti a nevyváženosti, pretože prostredie i atmosféra je výborná a komorne ladeným snímkom ako tento som sa nikdy nevyhýbal. Skrátiť ho o 20-30 minút a možno by som dal aj štyri. Ale keby, keby...60%. ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Dvaja dobrodruhovia (technici) v lete kdesi na vzdialenej metrologickej stanici v Arktíde robia merania a keďže na automatickú stanicu peniaze nie sú, tak to robia ako v roku 1935 t.j. zapisujú ceruzskou a posielajú do centrály. Starší skúsený a zodpovedný, vykonáva precízne svoju prácu mladší je praktikant a aj keď nie je čo iné robiť aj to čo má fláka. Dlhé zábery na nezvyčajnú krajinu, slušný príbeh, sem tam ruská „dedovčina“ a nejaké to zaucho, zahĺbiť sa do tej drsnej krajiny ...vydarené dielo. A zgustol som si na tom, čo dokážu ruské ruky zmajstrovať z kadejakého odpadu a k tomu ich tradičný neporiadok. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (6)

  • Film sa natáčal na polárnej stanici Valkarkai, ležiacej na ruskom Ďalekom východe. Táto meteorologická stanica bola vybudovaná už v roku 1932. (MikaelSVK)
  • Herec Sergej Puskepalis žil 9 rokov neďaleko miesta, kde sa filmovalo. Povedal, že táto "skúsenosť ho úplne nechala splynúť s krajinou a s ľuďmi." (lepo)
  • Film má na konte Strieborného medveďa za výnimočné umelecké stvárnenie z festivalu Berlinale 2010 a na18. ročníku MFF Art Film Fest 2010 v Trenčianskych Tepliciach sa stal aj víťazom ceny Modrého anjela (za najlepší film). (MikaelSVK)

Reklama

Reklama