Reklama

Reklama

Kriminálka Staré Mesto

(seriál)
  • Česko Kriminálka Staré Město
TV spot 11
Slovensko / Česko, (2010–2013), 12 h 19 min (Minutáž: 52–59 min)

Hrajú:

Zuzana Fialová, Matěj Hádek, Milan Lasica, Emília Vášáryová, Tibor Babarcai, Peter Šimun, Marián Slovák, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(13)

Obsahy(1)

Sedemdielny detektívny seriál, zasadený do každodennej reality životom kypiaceho bratislavského Starého mesta.  Jeho hrdinami sú predovšetkým kriminalisti, pátrajúci po zločinoch, ukrývajúcich sa v zdanlivo pokojných uličkách historickej Bratislavy. Svoju úlohu však v seriáli zohráva aj pestrofarebná vzorka typických obyvateľov tejto malebnej štvrte, ľudí so svojimi rozmanitými, často i tienistými osudmi. Nielen drobné krádeže, ale aj vraždy z vášne, či škandalózne aféry s medzinárodným dosahom, stoja v centre tohto pútavého rozprávania, plného napätia, zaujímavých psychologických postrehov i nadľahčeného humoru.
Seriál vzniká na základe námetov skúseného kriminalistu, ktorý už niekoľko rokov vydáva bestsellery pod pseudonymom Dominik Dán a o ktorom sa už hovorí ako o slovenskom Ed McBainovi. Jeho spoluautorom je skúsený televízny scenárista Alex Koenigsmark.

Jednotlivé časti:  1. Prípad petrolejového princa
2. Prípad vysmiateho muža
3. Prípad zlatej smrti
4. Prípad červeného hada
5. Prípad tancujúceho fantóma
6. Prípad strateného syna
7. Prípad zamknutého kostola (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (14)

TV spot 11

Recenzie (123)

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Síce žiadna sláva, ale aspoň snaha. Keď už nič iné, tak aspoň pokus skopírovať tentokrát iný žáner... Uznávam, že kriminálky teraz letia, že ich výroba nie je taká náročná ako u iných žánrov aj že mnoho originálneho sa v nich vymyslieť nedá, naši tvorcovia ju však dokázali obohatiť o prvky, ktoré vedia najlepšie = vzťahové a rodinné. Inak nechápem, k čomu je dobré, keď máme milión dielov Bruckheimerových peciek. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Natočiť dobrý krimi seriál si vyžaduje mnoho vecí, od kvalitného scenára, skúseného dramaturga, invenčného režiséra a v neposlednom rade uveriteľných hercov. V súčasnosti v našich zemepisných šírkach skĺbiť všetky atribúty býva veľký problém. A je tomu i teraz. Najviac bijúca do očí je stavba jednotlivých príbehov. Balansujú na hrane kriminálky a rodinného seriálu, čo v tomto prípade bolo na škodu. Hlavne línia hlavnej predstaviteľky Zuzany ( Fialová ) a jej bývalého manžela ( Igonda ) je kontroverzná a v podstate zbytočná. Taktiež viacero častí živená téma tajomného vzťahu jej matky ( Vašáryová ) s neznámym "biológom". O to viacej sa mi páčil komplikovaný vzťah Zuzaninho kolegu Andyho ( Hádek ) s pražskou priateľkou, kde sa im do vzťahu plietla jeho práca a vzdialenosť. Bolo to preto, že táto línia bola skoro nepovšimnuteľná a uzavrela sa až v poslednej časti. Čo sa týka výberu hercov, som veľmi spokojný so všetkými zúčastnenými, jediný problém som mal s Fialovou. Bola neuveriteľne neuveriteľná, jej postava vyšetrovateľky bola úplne mimo. Svoje herectvo dokázalá ukázať jedine v poslednej časti, keď sa vynoril problém so synom. Práve tento fakt zásadne znižuje hodnotenie, lebo som sa s hlavnou predstaviteľkou nedokázal stotožniť. Na druhej strane treba oceniť režiséra, strihača a dobrá bola aj hudba. Možno sa obe verejnoprávne televízie ( STV a ČT ) rozhodnú pokračovať v druhej sérii, čo by určite nebolo na škodu, lebo pri záplave primitívnych rodinných seriáloch komerčných televízií, to bol dobrý projekt. ()

Reklama

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Snaha se cení, ale bohužel nestačí na to, aby vytáhla tuto sérii sedmi detektivních epizod - pravda, se sympatickými postavami - do červeného pásma. Kriminálka Staré Mesto si prostě tak nějak "dělá to svoje", aniž by oslňovala kamerovými filtry a podobnými vychytávkami (na to tu máme Stropnického a jeho partu od Anděla), a nejde tomu příliš co vytýkat. Jenom to, že sice neurazí, ale ani nenadchne - dnes už si nepamatuju ani jeden díl, jen kdo hrál hlavní role, a že Milan Lasica je stále velký boss:) A to na víc než na 60% nestačí. Dobře, možná by mohlo na sedmdesát, na tu bídu okolo, ale to by potom nebyl znát ten masivní kvalitativní posun, který se stal s druhou - úplně jinak pojatou - sérií. Tu, na rozdíl od téhle, vřele doporučuju. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden z mála slovenských seriálových nadpriemerov. V záplave telenoviel vyplával na povrch a zaujme aj širokým hereckým obsadením, okrem asi všetkých mladých slovenských hercov a zopár českých sa predstavilo aj pár osvedčených mien zo staršej generácie. Príbehy a zápletky síce nie sú ako z prípadov Sherlocka Holmesa, ale komisára Rexa by som tu určite nevyťahoval. Fialovej rola Zuzany výborne sadla, nemusí sa vôbec hanbiť a naviac tam aj dobre vyzerá. ()

larelay 

všetky recenzie používateľa

Pod toto ze sa podpisal Dominik Dan? Tazko tomu uverit... Jeho knihy su plne humoru a dobre padnucej logiky, tuto mi vadila hlavne Zuza, ktora nie je herecka, nemala by hrat, mala by radsej tancovat, kedze to nepozeram :D a celkova topornost serialu... Zbytocne zabery na auto, z auta, pred autom, pod autom... To uz bolo vazne ako Jose na plazi, Jose v zalive... Mohla by som povedat, ze najviac sa mi asi pacila prva cast a potom ta o tom v tej maske, ale inak to bola bieda. Nudne pripady, vopred predvidatelne, ziadne napatie... nic... nevadi, pozerat sa to dalo :) ()

Galéria (110)

Zaujímavosti (4)

  • Jméno scenáristy Dominika Dána je umělecký pseudonym autora, který svou totožnost pečlivě tají. Jelikož zná detailně jednotlivé kauzy, spekuluje se, že jde o bývalého nebo stále aktivního kriminalistu. (Olík)
  • V pátém díle je pachatel spoután náramky s rukama před tělem, avšak v dalším záběru má spoutané ruce za zády. (sator)
  • Na výrobe seriálu sa podieľal známy autor detektívnych románov Dominik Dán. (R4D0)

Reklama

Reklama