Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(viac)

Recenzie (116)

sskrblik 

všetky recenzie používateľa

Nejdříve jsem viděl napříč Afrikou a přišlo mi to o dost zajímavější. Jízda přes Uzbeckou poušť je kupodivu to samé co jet přes Tureckou nebo Kazašskou. No kdo by to byl řekl - nehostinná krajina, špatné silnice. Jsem sice rád, že se dokument i soustředí více na jízdu, ale krom oprav a toho, co kde pánové koupili je to snad kompletní výčet. Po dokumentrání stránce slabé. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Odvážna expedícia posádky bakelitového auta, ktorá zachytáva ich útrapy na ceste do neznáma. Veľmi príjemný nápad a vždy som sa túžil zúčasniť niečoho podobného, takže za mňa ta pomyslená hviezdička navyše. Ako dokument to však veľkú váhu nemá a najväčšie problémy tohto snímku paradoxne neboli na ceste ale v postprodukcii. Skromná hodinka záberov na tak dlhej ceste, ktorá by mohla ukázať omnoho viac, dobrodružstvá a momenty, ktoré tuzemský divák inak nemá ako zhliadnuť, škoda, že sa s nami o ne tvorcovia nepodelili o trošku viacej. Nevadí, nabudúce si snáď zaplatia full-time-ového kameramana. 70%. ()

Reklama

Santino7 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s ďaleko známejším, neskorším cestopisom od tejto partie okolo Dana Přibáňa Trabantem až na konec světa je to síce neporovnateľne slabšie a menej pútavé, no i tak to má určité čaro. Inými slovami, partia sa tu ešte, čo sa týka natáčania atď., tak trošku hľadala, nemali toľké skúsenosti, nebolo to ešte na takej profesionálnej báze (dozaista aj s financovaním expedície to bolo o poznanie ťažšie, o tom som presvedčený), a rovnako tomu chýbal ten ich typický humor či v neposlednom rade aj väčšia pestrosť posádky (zábavné a uletené poľské duo, a takisto pohodový slovenský zástupca Marek Slobodník na neodmysliteľnej Jave) - všetko toto sú faktory, ktoré robia v úvode spomínaný, novší dokument jedinečným, avšak dokázal by som sa bez nich zaobísť. Dokážem totiž prijať odlišnosť a ešte o niečo vážnejší (možno opatrnejší) štýl, akým sa tu ubrali, lenže je tu iná vec, ktorá mi prekážala, a ktorú žiaľ prehliadnuť nemožno - chýbalo tu viac záberov okolitej krajiny. Oveľa viac! Jasné, nie je to typický cestopisný dokument v pravom slova zmysle, ale aj tak, tie zábery tam proste chýbajú ako soľ, tak to proste je. Omnoho radšej by som si užíval zábery daných exotických i menej exotických krajín, zábery na pamiatky, rozbúrané cesty či hocijaké iné zaujímavosti, než sa dívať, ako nevedia uspieť s kadejakým povolením, ako sedia na mieste, ako vymieňajú to a potom zas hento. Mne to skrátka prišlo byť moc útržkovité a oveľa viac by mi ulahodila forma, keby to bolo točené seriálom, kde by sa každá časť zaoberala jednou z precestovaných krajín a mala dajme tomu 20-30 minút (aj keď je mi zároveň jasné, že natočiť o toľko viac záberov, v takej podobe atď., by celkovo zmenilo ráz, trebalo by diametrálne odlišný rozpočet a kopu iných vecí). Lenže ako vravím, odbiť krajinu jedným-dvoma zábermi, to mi príde byť neadekvátne. Každopádne, napriek kritike, ma to svojím spôsobom zaujalo a niektoré zábery boli vskutku krásne - Hodvábna cesta má svoje čaro, to sa poprieť nedá. 60% ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Skvělý začátek zajímavého projektu a vlastně i takové životní cesty. Na tomhle dokumentu je opravdu jen trochu vidět, jak krásná místa na světě pořád ještě existují, ale i tak jsou zde záběry a informace, které stojí rozhodně za to. Je zde hlavně dost z toho, kudy se cestovalo a jak to šlo, jaké byly problémy, ale to nevadí, přece jen je to hodně o trabantu. Ty novější díly jsou ale mnohem promakanější. ()

Maynard. 

všetky recenzie používateľa

Nadšenci... Tihle borci, v čele s kapelníkem, sou vážně neskutečný nadšenci. Tentokrát se vydali přes Turecko do Iránu, prostě do bohapustých zemí a pak zpátky do ČR. Neustálý prach a polní cesty + do toho celej den sedět v tráboši :o). Sakra, takle si to cestování zrovnane představuju. Mazec je to, jak to svý autíčko dokážou pořád opravovat, prach neprach, šutry nešutry... Tady to vypadá, že s nima jelo i nějaký další auto, páč tolik lidí by se přece do tráboše nevešlo. Tak jako tak je obdivuju nejen za tu jízdu, ale i za to, že se vydali do tědlech problémových zemí, ve kterých nikdy nevíš komu jebne v tom, co ukrývá pod turbanem :o). ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (4)

  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)

Reklama

Reklama